Estafa

Detingudes dues persones relacionades amb una estafa de 5,8 MEUR en crèdits bancaris ficticis a empresaris

El 20 de juliol es van detenir un home i una dona de 68 i 55 anys, respectivament i es van fer dues entrades i perquisicions a Vilanova i la Geltrú i Port del Compte

Detingudes dues persones relacionades amb una estafa de 5,8 MEUR en crèdits bancaris ficticis a empresaris. Mossos d'Esquadra

Detingudes dues persones relacionades amb una estafa de 5,8 MEUR en crèdits bancaris ficticis a empresaris. Mossos d'Esquadra

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els Mossos d'Esquadra han desmantellat una organització que estafava persones amb negocis amb problemes econòmics. En concret, s'han detingut dues persones i s'investiguen quatre més que haurien estafat fins a 5,8 MEUR. Una de les víctimes era un empresari que tenia problemes de liquiditat provocats per la davallada de l'activitat durant les restriccions de la pandèmia. A través d'un intermediari, va entrar en contacte amb una suposada entitat financera amb la que va contraure un préstec en forma de garantia bancària per 40 MEUR a pagar en tres anys. La víctima no va rebre mai aquests diners, però sí que va haver de fer front a les despeses que generava la garantia bancària, que ascendien a 5,8 MEUR.

La garantia bancària consisteix en un contracte on una entitat financera assumeix el paper d'avalador o garant d'un client. És una eina que, per mitjà de la seva monetització, permet al client obtenir milions per tal d'emprendre un projecte o fer front a un deute.

El grup estava format per 6 persones, amb coneixements en matèria mercantil i bancària, cosa que els permetia emprar un tipus de llenguatge complex i encriptat que els donava credibilitat i professionalitat. D’aquestes sis persones, quatre operaven des de l’estat espanyol, mentre que les altres dues conformaven la branca europea del grup.

Havien creat una xarxa d’empreses ubicades a diferents països d’Europa amb la finalitat de fer creure les víctimes que es tractava d’una empresa gestora de fons d’inversió solvent. Això els comportava una gran mobilitat, ja que disposaven d’empreses ubicades al Regne Unit, República Txeca o Bulgària, i residien a diversos indrets de l’estat espanyol i a Moldàvia.

Els estafadors feien una selecció prèvia de les víctimes. Les buscaven entre persones d’un alt poder adquisitiu i amb negocis susceptibles de requerir crèdits i garanties bancàries d’elevades quantitats. Miraven també que estiguessin en una situació de necessitat econòmica urgent.

Un dels detinguts, que tenia un antecedent per una estafa similar, era l'encarregat de tractar amb les víctimes. Adaptava les converses al seu interlocutor, així com al tipus de negoci que tenia. Iniciava la captació explicant de manera reiterada les condicions per obtenir els diners, al·legant que formava part de la gestora i que podria obtenir condicions més avantatjoses en quant als interessos.

Sota l’argument que les condicions del préstec millorarien amb el temps, intentava que les víctimes augmentessin la quantitat de diners que sol·licitaven, per així augmentar també el percentatge de l’aportació econòmica inicial en concepte de despeses de crèdit. Acte seguit, pretenia tancar les negociacions en molt poc temps al·legant que els diners arribarien molt ràpid al compte corrent de les víctimes i que els requisits eren mínims: aportar els diners inicials. Per acabar d’impressionar-los, esmentava que tenia molts contactes amb persones rellevants del món financer espanyol, el Banc d’Espanya i d’altres personalitats.

Un cop recollits tots els indicis que acreditaven l'activitat dels investigats, el 20 de juliol es van detenir un home i una dona de 68 i 55 anys, respectivament. Es van fer dues entrades i perquisicions a Vilanova i la Geltrú i Port del Compte.

Els arrestats van passar a disposició judicial i van quedar en llibertat amb càrrecs amb mesures cautelars. A banda, el jutge instructor de la causa va adoptar mesures cautelars en relació a deu immobles, amb prohibició d’alienar-los, un vehicle i el bloqueig de quatre comptes bancaris dels investigats.

La investigació continua oberta encarada a l’anàlisi de tota la documentació intervinguda i a obtenir més indicis de participació de la resta de persones que conformaven el grup investigat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local