Universitats

Un projecte de simulació clínica en infermeria del Campus d’Igualada-UdL rep el Premi Vicens Vives

Els premis Jaume Vicens Vives són distincions que atorga anualment el Govern de Catalunya en reconeixement a la qualitat docent universitària

Un projecte de simulació clínica en infermeria del Campus d’Igualada-UdL rep el Premi Vicens Vives. EIX

Un projecte de simulació clínica en infermeria del Campus d’Igualada-UdL rep el Premi Vicens Vives. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest dijous s’han lliurat els premis Jaume Vicens Vives 2022 en el marc de l’acte d’inauguració del curs del sistema universitari català 2022 – 2023, el qual ha tingut lloc al Centre de Cultures de Cappont a la UdL. L’acte ha estat presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i ha comptat amb la presència de la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis. L’escriptor i Doctor honoris causa per la Universitat de Lleida, Josep Vallverdú i Aixalà, ha estat l’encarregat de pronunciar la lliçó inaugural, “Gaudeamus”.

Els premis Jaume Vicens Vives són distincions que atorga anualment el Govern de Catalunya en reconeixement a la qualitat docent universitària. Un dels sis guardonats d’enguany ha estat el projecte SAVI (Simulació Audiovisual Interactiva), el qual se l’ha reconegut en la categoria col·lectiva "pel seu paper d'agent de transformació en l'ensenyament i l'aplicació pràctica dels estudis universitaris d'infermeria, la seva tasca per millorar les habilitats i competències dels estudiants d'aquest grau, tot facilitant la transferència dels coneixements adquirits a la pràctica clínica, amb l'impacte consegüent sobre la salut dels futurs pacients".

El projecte, que ha estat creat per professorat de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia (FIF) i de l'Escola Politècnica Superior (EPS) del Campus Universitari d’Igualada-UdL, es tracta d’una eina d'aprenentatge en simulació clínica virtual per a l'estudiantat del Grau en Infermeria de la UdL i s'ha implantat tant a la capital de l'Anoia com a Lleida.

La simulació virtual s'ha realitzat utilitzant pacients estandarditzats en escenaris clínics (unitat d'hospitalització) gravats al centre de simulació 4DHealth d'Igualada. L'experiència ofereix la possibilitat a l'alumnat d'encarar un cas clínic que va evolucionant segons les decisions que es vagin prenent. Per tant, hi ha diferents possibilitats de resolució, igual que passaria en una situació assistencial real. El contingut audiovisual s'ha introduït en una aplicació en línia mitjançant una pàgina web, creada específicament per aquest projecte, on l'estudiant és capaç d'explorar, manipular o interactuar amb elements de la realitat clínica com si fos un professional de la salut. Inclou qüestionaris i píndoles formatives sobre els casos, per reforçar l'aprenentatge.

Juntament amb SAVI, han estat premiats el Grup d'Innovació Docent en Comunicació i Mitjans Audiovisuals de la Facultat d'Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona (UB) i el projecte Rellotges, vestits i muntanyes russes: dissenyat amb matemàtiques de l'Escola Politècnica Superior de Vilanova i la Geltrú de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). A títol individual, les distincions Vicens Vives han estat per a Francesca Peiró Martínez, professora de la Facultat de Física de la UB; M. Jesús Morata Garcia, professora de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull (URL), i Josep Maria Rossell Garriga, professor de l’Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa de la UPC.

A banda d’aquestes sis mencions, durant l’acte també s’han lliurat les distincions M. Encarna Sanahuja Yll que, des de quatre anys reconeixen l'excel·lència en la inclusió de la perspectiva de gènere en la pràctica docent universitària, han estat per a Barbara Biglia, professora de la Universitat Rovira i Virgili (URV), i per al projecte El fil invisible: vertebrant una mirada de gènere en la vida acadèmica preuniversitària i universitària dels estudiants de l’àmbit STEM, de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya.

Els guardonats, que han estat seleccionats a partir de les propostes fetes pels consells socials de les universitats públiques o pels òrgans anàlegs de les universitats privades de Catalunya, reben un premi dotat amb 20.000 euros cadascun. Aquest import s’ha de destinar a projectes d’innovació o de millora docent, en el cas de les distincions Jaume Vicens Vives, i a projectes d’innovació o de millora docent en la perspectiva de gènere, pel que fa a les mencions M. Encarna Sanahuja Yll.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local