Entrevista a Àngels Fuster

'Cubelles és tot un món i ho veiem cada dia, cadascú ha d'interpretar l'eslògan a la seva manera'

Àngels Fuster, directora de Ràdio Cubelles.

Àngels Fuster, directora de Ràdio Cubelles.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

-Com va començar en aquest món?

Quan tenia uns 16 anys escoltava molt Ràdio Cubelles i Ràdio Ribes. Era de les persones que trucava a la ràdio per demanar cançons i dedicar-les als amics i a les amigues. Era divertit sentir-te tu mateix. Vam anar a Ràdio Cubelles dues amigues i li vam preguntar a la Neus Adell, que era germana d'un amic meu, què havíem de fer per fer un programa de ràdio i ens va dir que havíem de tenir ganes, tenir una responsabilitat... i ens va donar unes pautes. Vam començar amb un magazín que es deia "Pas a pas". Llegíem poesia, literatura, teníem una secció de cinema: el típic magazín. Quan portava un parell d'anys fent el programa, la plantilla de Ràdio Cubelles va quedar descoberta i els hi feia falta algú i vaig entrar com a locutora de continuïtat i, si fallava una persona, jo la suplia. El fet de relacionar-me amb Ràdio Cubelles i entrar-hi a treballar, em va obrir nous camps. Vaig conèixer al periodista Sergi Sol que aleshores treballava a l'Hora del Garraf qui em va dir de fer de corresponsal a Cubelles. En aquell moment tot i que no tenia clar vaig voler provar-ho, primerament vaig començar a escriure temes més aviat culturals i socials, però en els dos anys que hi vaig ser vaig acabar tocant tots els àmbits. Desprès el periodista Ramón Francàs del Diari de Vilanova, em va oferir la corresponsalia de Cubelles que vaig portar durant força temps, de fet, fins fa uns dos anys aproximadament. També vaig estar de redactora al Full de Cubelles, vaig col·laborar a la revista L'Horitzó, i en el programa de la Festa Major, vaig editar part del llibre "Aquest any en fem deu" del Grup de Teatre del Casal de Cultura; i, a més a través de Ràdio Cubelles i del programa que presentava el "Pas a pas", que era un programa que parlava de lletres i que em va servir amb el temps per estudiar Filologia Catalana, vaig pensar en crear el Concurs literari Víctor Alari. Els primers quatre anys l’organitzàvem amb les col·laboracions de les llibreries, però a partir del cinquè any, quan ja el concurs va créixer i va anar agafant interès, l'Ajuntament hi va apostar fort i aquest any ja s’han pogut celebrar els seus 10 anys.

-Aleshores vostè no és periodista sinó que és filòloga?

Vaig estudiar Filologia Catalana i m'he format en el camp del periodisme a través de la meva experiència en altres mitjans i realitzant diversos cursos i seminaris. La ràdio m’ha obert altres camps, com a l’edició de so i de vídeo i si hagués d’estudiar alguna altra carrera em decantaria cap a Comunicació Audiovisual, però ara com ara no disposo de massa temps per acudir a la Universitat, i tinc clar que faré alguna cosa a distància.

-Des de l'any 2004, directora de Ràdio Cubelles. Com li va arribar la proposta?

En aquell moment va marxar la Neus Adell que ocupava el càrrec cap a Calafell Ràdio, i jo vaig prendre el relleu; va coincidir que també va marxar la Isabel Masdeu i ens vam quedar el Pere Sallent i jo sols durant uns quants mesos tirant l'emissora endavant; i és quan s’informatitza.

-No va estar informatitzada fins l'any 2004?

Sí, es va informatitzar aleshores, nosaltres van estudiar el funcionament dels programes i després vam formar als col·laboradors perquè aprenguessin a editar i a programar els espais. La gent des de casa potser no va notar cap canvi, però amb aquestes millores informàtiques es va aconseguir un millor producte en l’emissió dels programes i un treball més àgil.

-Els col·laboradors són importants a la graella.

Són molt importants. Hem tingut èpoques bones i dolentes. Actualment estem contents, perquè entre tots estem al voltant d'una quarantena de col·laboradors i si no fos per ells no podríem fer la programació que fem ara que comença a les 9 del matí i acaba a les dotze de la nit. De fet, Ràdio Cubelles ha servit de llançadora per a que gent que un dia va començar a col·laborar amb la ràdio hagi acabat fent Periodisme i hagi acabat treballant en importants mitjans de Comunicació. Per posar un exemple el Josep Almirall, el Jordi Llompart, el Ramon Francàs, el Carles Guinda, l·Iu Forn i fins i tot el mateix regidor de Comunicació, Xavier Grau, entre d’altres han passat per Ràdio Cubelles. Cal destacar que hi ha col·laboradors que han començat als 12 anys amb el curs de ràdio que s’organitza cada any a l’estiu i que actualment estan estudiant periodisme.

-Les iniciatives que heu tingut a l'hora de fer els diferents actes del 25è aniversari de l'emissora van ser pautades per l'Ajuntament? Com han anat sorgint?

Vam crear una comissió de treball que des del mes de novembre treballa en l’organització dels actes. Volem que tothom sàpiga que a Cubelles hi ha una ràdio i que està de festa tot l’any i crec que a hores d’ara segur que no em passat desapercebuts. Estem treballant de valent per confeccionar un programa d’actes que durarà tot aquest any i que està pensat per a petits, joves i grans; i, a més, s’ha impulsat una campanya informativa. Pensa que a banda de la tasca del dia a dia a la ràdio estem contínuament fent actes i això requereix d’un gran esforç i de molta il·lusió. Per promocionar-nos hem penjat unes pancartes al Casal de Cultura i diverses banderoles al municipi, i també estem signant un conveni amb les entitats locals, que consisteix en una col·laboració conjunta de promoció; les entitats ens publiquen el logotip de la nostra emissora en els seus actes i la ràdio col·labora mitjançant un anunci publicitari del seu acte, de manera que ens fem una publicitat mútua. I ara, ens estem plantejant de fer un programa en directe des de la platja tot l'estiu. Són molts els actes i recomano que la gent els consulti a través de la pàgina web de la ràdio: www.radiocubelles.cat

-L'emissora ha canviat alguna vegada d'estudi. És ara un bon moment per tornar a fer-ho?

Sí. L’emissora va començar a les golfes de l'Ajuntament i des de fa uns 22 anys estem al Casal de Cultura, que ja se’ns ha quedat petit. Ha canviat molt, abans pel que m’han explicat era una mena d'esplai on tothom hi col·laborava. Ara la ràdio s’ha professionalitzat i ens hem marcat unes directrius a seguir; de fet, la programació es basa com a punt de referència en la informació local, a banda de l’entreteniment, i dels programes de temàtica diversa. Actualment a la plantilla som quatre treballadors: el Pere Sallent, com a Cap de programació, el Josep Lluís Villanueva i el Marc Machado com a redactors d’informatius i esports, respectivament i jo com a directora. Però cal que parlem de tot un equip, perquè estem dins del departament de Comunicació de l'Ajuntament. És cert, que no tenim tècnic de so ja que amb els anys s’han produït diversos canvis en la plantilla, però comptem amb el suport del departament Informàtic i del Coordinador de Ràdio Cubelles, Víctor Lora. Pel que fa al canvi d’estudis és un bon moment per fer el canvi a un lloc més ampli; de fet, a nosaltres ens agradaria disposar de tot el Casal de Cultura, però això dependrà del trasllat de la biblioteca a un nou emplaçament. Està clar que ens agradaria tenir els estudis a peu de carrer perquè la gent ens veiés cada dia com fem programa. Pel que fa al nombre de treballadors si no s’amplien els estudis es fa difícil que pugui créixer més; els espais de redacció i els mateixos estudis són petits i les taules rodones darrerament les fem al centre social, tal i com vam fer també la Marató 25 hores 25 anys.

- Així doncs és necessari un canvi d'emplaçament perquè heu de créixer com a plantilla?

Per millorar la comoditat de tots els que hi treballem seria molt important, pensa que cada dia passen per aquí diversos col·laboradors i quan ens ajuntem uns quants és difícil treballar agust. Crec que el que seria molt interessant és que es destinés tot un edifici a tots els àmbits de la Comunicació. I el que ens agradaria molt per demanar un desig compartit seria disposar d’uns estudis amb unes vidrieres perquè els ciutadans veiessin com fem programa, ara estem una mica amagats. Voldríem poder oferir cada dia un producte de més qualitat i està clar que amb més mitjans tècnics, humans i un cotxe mòbil podríem fer grans desplaçaments i millors programacions. Treballaríem més a gust i es notaria en el producte final. De fet, estem pendents de poder millorar diferents equips tècnics i fer una posta apunt ja que alguns d’ells cal renovar-los.

-Al marge del salari de la plantilla, el pressupost municipal que hi ha per a la ràdio el considera correcte?

Un sempre voldria que fos més, però el que està clar és que el pressupost municipal s’ha de repartir entre els diferents departaments. Sí aquest any s’aprova el que hem sol·licitat podem estar contents, però estem pendents de la seva aprovació.
Informatitzar la ràdio ha estat un pas, però ara el més important seria un canvi d'emplaçament, a banda de les ampliacions de les dues mitges jornades laborals, la renovació d'alguns equips tècnics i solucionar els problemes de cobertura de l'emissora. Hi ha sectors on tenim constància que no s’acaba d’escoltar bé; i encara que hi estem treballant és difícil perquè les freqüències de les ràdios ens aixafem uns als altres. Ara hem guanyat molt amb la creació de la pàgina web i l'emissió on line, que va néixer a partir de la iniciativa d'alguns col·laboradors com és el cas del Sergi Canal.

-Qui marca les directrius en una emissora municipal?

Els treballadors de l’emissora ens reunim periòdicament i marquem els continguts de la programació, però sempre s’intenta encabir les sol·licituds que rebem dels oients; el que està clar és que nosaltres no podem competir amb grans emissores, però sí som el referent de la informació local, així que a partir d’aquí creen els nostres propis formats radiofònics.

-El proper mes de juliol, M-Clan actuarà en concert a Cubelles, dins dels diferents actes d'aniversari de l'emissora. Encara queden més actes?

Sí, ara per ara estem treballant en l’organització del concert de M-Clan, que és per a nosaltres una aposta molt important adreçada als joves i que a més comptarà amb l’actuació de diversos grups de l’Associació local Free Rock. Esperem seguir amb la línia de participació que estan tenint tots els actes. El concert de Lluís Llach ja va ser un gran atractiu dels actes dels 25 anys i va anar molt bé; vam omplir. A banda dels concerts, encara ens queden més activitats, com una exposició de ràdios antigues i un seminari de comunicació local, que organitzarem amb la Federació de Ràdios Locals amb els que aquest anys ens hem federat, a més, d’altres propostes que ja anirem anunciant.

-Per què, "Cubelles, tot un món"?

Aquest eslògan va sorgir a través d'un concurs de la regidoria de Turisme. Realment és molt bo. Cubelles és tot un món i ho veiem cada dia, cadascú ha d'interpretar l’eslògan a la seva manera.

- I "Ràdio Cubelles, tot un món"?

Sí, i sobretot ara que ens poden escoltar a través d'internet, ens hem obert al món. A més, el que sí que valorem tota la gent de Ràdio Cubelles és l'amistat que es fa dins la ràdio i el fet que Ràdio Cubelles és una llançadora de periodistes, com tu mateix

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local