VD |
27-12-2009 23:20
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Tito Leonardo Ponce va arribar a l'Estat espanyol l'any 2003 com un immigrant més i es va integrar regularitzant la seva situació, treballant, fent amistats, casant-se i tenint dues filles. El problema va arribar quan va intentar obtenir la nacionalitat espanyola, perquè quan va iniciar els tràmits a la comissaria de Vilanova i la Geltrú, el Cos Nacional de Policia va trobar un ordre de recerca internacional de la Interpol.
Els policies el van arrestant en el mateix moment ja que sobre ell hi ha una doble acusació d'assassinat. Se'l acusa de ser l'autor de la mort de dues persones, una d'elles menor d'edat, en un crim que des de fa vuit anys s'ha convertit en un dels símbols de la lluita a l'Equador contra les violacions de drets humans i execucions extrajudicials comeses per les forces de seguretat del país.
Els fets van tenir lloc el 29 de desembre del 2001. El detingut ara a Vilanova i la Geltrú era policia de la ciutat equatoriana de Guayaquil i aquell dia va sortir de patrulla amb cinc agents més en una zona coneguda com a Guasmo quan, tot d'una, van veure dos nois armats amb ganivets que sortien corrent. Els testimonis els hi van dir que acabaven de robar un punt de venda de bitllets d'autobús i els van perseguir fins que els van enxampar i després de pegar-los, els van introduir en un vehicle blanc i sense matrícules. Els van traslladar a una zona aïllada de la ciutat coneguda com a El Fortín en comptes de portar-los a la comissaria i a Allà, Tito Leonardo Ponce i un altre agent van torturar els dos detinguts, un dels quals era menor d'edat, i els van assassinar a sang freda. Diversos testimonis van explicar com havien vist els sis policies -cinc d'ells amb uniforme de combat, dos amb passamuntanyes i tres amb la cara pintada- detenir i maltractar els joves. Un dels testimonis va explicar com un dels policies, mentre, pegava un detingut, va dir: «Fa molt que no mato un bergant».
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!