L'espiritualitat al final de la vida

Més de 200 professionals participen a la IX Jornada de PADES de Catalunya a Vilanova

La seva funció és atendre a pacients i els seus familiars realitzant un abordatge integral, és a dir no només tenint en compte la visió clínica, sinó abordant també altres aspectes com l’estat emocional

CSG. Més de 200 professionals participen a la IX Jornada de PADES de Catalunya a Vilanova

CSG. Més de 200 professionals participen a la IX Jornada de PADES de Catalunya a Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Consorci Sanitari del Garraf i el Consorci Sociosanitari de Vilafranca han organitzat la IX Jornada de PADES de Catalunya, que en aquesta edició ha portat com a títol “L'espiritualitat al final de la vida, una necessitat?”.

Els PADES són equips especialitzats en l’atenció domiciliària, sobretot de pacients que es troben al final de la vida. Segons la Dra. Isabel Collado, Cap del Servei de Geriatria del Consorci Sanitari del Garraf, “hi ha un aspecte que molts cops no es té en compte quan s’atén a pacients amb malalties molt avançades: l’espiritualitat. Aquesta és una àrea que necessita ser detectada i abordada pel moment de la vida en què es troba el pacient. I és que l’espiritualitat, no és tan sols religiositat, sinó que també té a veure amb la necessitat de tornar a recordar la seva vida, o de trobar sentit a l'existència. Per aquest motiu hem decidit tractar aquest tema a la IX Jornada de PADES de Catalunya”.

La jornada va ser inaugurada per la Il·lustríssima Sra. Neus Lloveras, Alcaldessa de Vilanova, la Dra. Núria Puig, Directora del Sector Sanitari de l’Alt Penedès-Garraf, i el Sr. Jose Luís Ibáñez, Gerent del CSG. La conferència inaugural, que portava com a títol “Necessitats essencials de persones amb malalties avançades”, va anar a càrrec del Dr. Manel Esteban, que va fer una reflexió sobre la importància de la feina que realitzen els membre d’aquests equips especialitzats en l’atenció a domicili.

Els professionals dels PADES es troben cada vegada més sovint amb pacients de cultures molt diferents. Per aquest motiu, durant la jornada, es va realitzar una taula rodona amb representants de diferents religions: Budista, representada pel Molt venerable Jamyang Tashi Dorje Rinpoché; Judaisme pel Sr. Jorge Burdman; l’Islam, amb el referent del Sr. Ahmed Benallali; i un representat del Cristianisme, el Sr. Manel Esteban. Segons la Dra. Isabel Collado “pels membres dels PADES és molt important conèixer quines són les creences dels pacients, i així poder-les  tenir en compte en un moment tan delicat com és el final de la vida d’una persona”.

Què són els PADES i quina és la seva funció?

Es tracta d’equips multidsciplianrs formats per infermers/es, metges/sses, treballadors/es socials, i que també poden rebre suport de psicòlegs/es de l'EAPS (equips d'atenció psicosocial). Estan especialitzats en l’atenció domiciliària interdisciplinar, i fan suport als equips d'atenció primària. La seva funció és atendre a pacients i els seus familiars realitzant un abordatge integral, és a dir no només tenint en compte la visió clínica, sinó abordant també altres aspectes com l’estat emocional o la situació social en què es troba el pacient, així com les seves necessitats espirituals.

Cada any l’equip de PADES del Garraf atén a més de 200 pacients, que solen ser persones que es troben en situacions de malaltia avançada tant oncològica, con no oncològica (malalties neurodegeneratives cròniques i malalties cròniques avançades o irreversibles, així com pacients geriàtrics). Tot i això aquests equips es centren especialment en l’atenció de malalts que es troben al final de la vida.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local