Dia Escolar de la Noviolència

La Setmana Garraf per la Pau arriba a la novena edició

La programació d’enguany inclou activitats relacionades amb el còmic, l’animació i el teatre com a eina d’anàlisi dels conflictes i de difusió de la cultura de pau

CC Garraf. La Setmana Garraf per la Pau arriba a la novena edició

CC Garraf. La Setmana Garraf per la Pau arriba a la novena edició

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La 9ª Setmana Garraf per la Pau tindrà lloc del 26 al 31 de gener als centres educatius de la comarca, coincidint amb el Dia Escolar de la Noviolència i la Pau (DENIP), que se celebra cada 30 de gener, en commemoració de l’aniversari de la mort del Mahatma Gandhi.

La programació d’aquest any inclou activitats relacionades amb el còmic, l’animació i el teatre com a eines d’anàlisi dels conflictes i de difusió de la cultura de pau. Per la consellera de cooperació, Montse Santafé, “aquesta edició de la Setmana Garraf per la Pau ha representat un pas endavant perquè algunes de les activitats programades sorgeixen de tallers previs, realitzats a alguns centres educatius, per tal de donar més atenció a les activitats i, a la vegada, mostrar els resultats elaborats pels alumnes”. 

Exemple d’això és l’exposició “Còmics per a la ciutadania global” que acolliran l’Institut Dolors Mallafré de Vilanova i la Geltrú i l’Institut Vinyet de Sitges. Aquesta exposició recull les vinyetes elaborades per alumnes d’aquests centres, durant els tallers realitzats per la Fundació Solidaritat UB al llarg del curs passat. A través d’aquests tallers, alumnes de batxillerat s’han apropat a iniciatives de solidaritat i Drets Humans presents al nostre entorn, tot aprenent el llenguatge del còmic i les seves tècniques d’elaboració.

D’altra banda, l’Aula d’Activitats Teatrals TRACART coordina a l’Institut Alexandre Galí de Les Roquetes dos cursos de teatre social, a través dels quals es treballa amb els joves algunes tècniques teatrals per desenvolupar habilitats expressives pròpies i, a la vegada, per contribuir a entendre i analitzar els conflictes del seu entorn. El fet que la formació parteixi d'un enfocament socio-afectiu, que provoca experiències per viure en primera persona, reflexionar i compartir, i que inclou exercicis teatrals pràctics basats en la pròpia realitat dels joves, afavoreix la compressió i l'anàlisi dels conflictes i ajuda a la seva formació com a persones compromeses amb el seu entorn i amb capacitat crítica i constructiva.

També s’han programat diversos tallers d’animació amb alumnes de les escoles El Morsell d’Olivella, Sant Nicolau de Canyelles, Els Costerets de Sant Pere de Ribes i El Margalló de Vilanova i la Geltrú. A través d'aquests tallers es treballa des de dues vessants: l’artística, pel que fa a la creació de l'animació amb dibuixos fets pels alumnes i la d’educació en valors, pel que fa al debat sobre aspectes bàsics de la cultura de pau. De cada taller sorgeix una petita animació, amb metàfores visuals sobre els conflictes, que farà part d'un recull en vídeo amb tots els treballs de les escoles participants.

Per sisè any consecutiu, durant la Setmana Garraf per la Pau s’oferirà el cicle de documentals “Latituds”, un programa de TV3 que vol donar visibilitat a persones i entitats que impulsen solucions a la pobresa, les injustícies i les guerres del món. Del 26 gener a l’1 de febrer Canal Blau TV emetrà els capítols: “Víctimes, realitat i reconciliació”, “Treballadores sexuals”, “Dones, crisi i desigualtats”, “Informació, mentides i conflicte armat”, “Centres d’Internament d’Estrangers”, “Dret a l’habitatge” i “Pobresa energètica”.

La 9ª Setmana Garraf per la Pau clourà amb l'acció teatral "Murs” creada per l’Aula d’Activitats Teatrals TRACART amb un grup de joves de 16 anys a partir de la pregunta: ¿Què no t’agrada del teu entorn?. Segons expliquen els coordinadors del TRACART, Salvador Cuéllar i Montse Obrador: “Del debat en sorgeixen varies paradoxes: veure i estar informat constantment d’un munt d’injustícies que habiten en el món i alhora sentir-se incapaç de fer-hi res. Veure que hi ha coses que no agraden del sistema però alhora saber que si no en formes part, desapareixes. Sentir-te educat en llibertat i igualtat i alhora veure que tot l’entorn és un entramat de prejudicis. D’aquí neix un espectacle de creació sota la poètica dels murs: Murs com a elements físics al llarg de la història, murs creats per l’economia, murs creats per no veure-hi més enllà i murs invisibles que creem cada dia entre les persones”.

Aquesta acció teatral, que pretén fer pensar, reflexionar, debatre i moure alguna cosa dins dels espectadors, es presentarà el 30 de gener a l’Institut Alexandre Galí de Les Roquetes, davant d’un grup de 90 alumnes de 4t d’ESO.

Les biblioteques de Sant Pere de Ribes, Sitges, Vilanova i Cubelles també mantenen la seva col·laboració amb la Setmana Garraf per la Pau, amb l’exposició de llibres i publicacions sobre cultura de pau.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local