Batxillerat

Marc Cuenca, de l’Institut Cabanyes, guardonat amb Premi de recerca per a la Pau del Garraf

La seva investigació, titulada “Anem per Vilanova en cadira de rodes”, ha rebut també una menció especial per part del jurat

Marc Cuenca, de l’Institut Cabanyes, guardonat amb Premi de recerca per a la Pau del Garraf. CC Garraf

Marc Cuenca, de l’Institut Cabanyes, guardonat amb Premi de recerca per a la Pau del Garraf. CC Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Dilluns es van donar a conèixer els treballs guardonats del XI Premi de Recerca per a la Pau que convoca la Fundació Solidaritat UB, amb l’objectiu de promoure l’educació per a la pau al batxillerat i alhora enfortir la cultura de la pau des de la recerca. 

Marc Cuenca Lorenzo, alumne de l’Institut Manuel de Cabanyes, ha estat guardonat amb el Premi especial del Garraf que atorga el Consell Comarcal, en marc d’aquesta convocatòria. La seva investigació, titulada “Anem per Vilanova en cadira de rodes”, ha rebut també una menció especial per part del jurat, format íntegrament per professors de la Universitat de Barcelona.

L’estudiant guardonat, que ha comptat amb la tutoria de Maria Reis, explica al seu treball que des de ben petit ha sentit la necessitat d’ajudar als altres, sobretot a aquells que són més vulnerables o que tenen més dificultats. “Una d’aquestes persones és el meu germà, qui pateix paràlisi cerebral i és completament depenent, al portar-lo amb cadira de rodes la meva família i jo ens vam adonar de que les poblacions no són gens adaptades”, afirma.

La recerca inclou un marc teòric sobre la legislació relacionada amb vies públiques per minusvàlids i un marc pràctic format per un estudi, amb mapes i fotografies, de tots els barris de Vilanova i la Geltrú i les seves vies, per determinar el grau d’adaptació de la ciutat. També recull l’opinió de diverses persones minusvàlides amb la finalitat d’establir, segons les paraules de l’estudiant, “la part més humana de la recerca i poder expressar les seves queixes, ja que pateixen diàriament aquest problema”. En la part final de la investigació l’alumne fa una sèrie de propostes de millora per solucionar la problemàtica de la mobilitat per persones amb discapacitat a la ciutat.

El jurat ha destacat aquest treball perquè “documenta de manera exhaustiva les dificultats d’exercir el dret a la ciutat de les persones que es desplacen amb cadira de rodes”. “El rigor de les dades aportades fa que sigui un treball de gran interès per a la millora urbanística del municipi”, afirma el jurat al veredicte.

D’altra banda, el XI Premi de Recerca per a la Pau es va atorgar al treball “La cultura de la violació” de Neus Sáez, de l’Institut Les Vinyes de Santa Coloma de Gramanet com a millor recerca de tot Catalunya. Segons el jurat, aquesta recerca “destaca per l’excel·lent articulació entre la teoria que examina (basada en estudis del feminisme) i l’anàlisi empírica de la simbologia de la violació present en el conjunt de cançons que són el seu objecte d’estudi”.


L'acte del lliurament del Premi, que va tenir lloc a les instal·lacions de la Universitat de Barcelona i va estar presidit pel rector, Dídac Ramírez, amb intervencions de Carme Panchón, vicerectora d’Administració i Organització; Carme Albaladejo de l’Institut de Ciències de l’Educació; David Llistar, director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona; Núria Vicente, cap d’àrea d’incidència i educació de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament; Xavier López, director de la Fundació Solidaritat UB i Núria González, coordinadora del programa Recerca per a la Pau.

El suport al Premi de Recerca per a la Pau s’emmarca dins el Programa Garraf per la Pau que el Consell Comarcal del Garraf desenvolupa des de l’any 2005 amb la finalitat de promoure la cultura de pau en el territori, amb especial èmfasi en els centres educatius.

La presentació al públic del treball guardonat amb el Premi de Recerca per a la Pau del Garraf tindrà lloc el dimarts 21 de juny a les 19h, a la seu del Consell Comarcal, de la Plaça Beatriu de Claramunt 5-8 de Vilanova.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local