Balanç de l'any

Creix el nombre d’usuaris de l’Economat de Vilanova que tenen feina

La precarització dels llocs de treball provoca que cada cop més persones joves necessitin ajuda per aconseguir aliments o productes d’higiene bàsics

Ramon Carbonell i Gisela Vargas.. Míriam de Lamo

Ramon Carbonell i Gisela Vargas.. Míriam de Lamo

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Joves, autòctons i amb un contracte de feina, però sense les necessitats bàsiques cobertes. Aquest és el perfil de part dels usuaris de l’Economat de Vilanova, el servei gestionat per Càritas en col·laboració amb l’Ajuntament que distribueix aliments i productes de primera necessitat des de març de l’any passat. La «precarització laboral» és la raó que explica el creixement de ciutadans que no estan a l’atur entre les persones ateses a l’Economat, segons ha explicat la regidora de Serveis Socials, Gisela Vargas, aquest dimarts en una roda de premsa.

36.000 kg de productes al mes

Cada mes, l’Economat lliura 36.000 kg de productes. Enguany, el servei ha atès un total de 2.777 persones corresponents a 959 famílies, una xifra molt similar a la de l’any passat. Les dades presentades per Vargas i pel coordinador de Càritas Interparroquial de Vilanova, Ramon Carbonell, demostren que molts dels clixés sobre els usuaris d’aquest tipus de servei social no es compleixen. Així, el 35,7% de les persones que son ateses per l’Economat són catalanes, i el 22,09% procedeixen de la resta de l’Estat. Entre els usuaris majors de 18 anys, fins a 154 persones -20 més que l’any passat- tenen un contracte de feina, i tot i així no poden pagar productes bàsics per a la vida quotidiana. «Hem detectat que en el cas d’usuaris que estan treballant, acostuma a ser gent cada cop més jove», ha explicat Carbonell.

Valoració molt positiva per part dels usuaris

Després del seu primer any de funcionament, l’Economat ha realitzat un enquesta per valorar el grau de satisfacció dels seus usuaris en la que han participat 560 persones. El servei, la qualitat del producte, les instal·lacions, i, especialment, l’atenció dels voluntaris són quatre dels factors que han obtingut una excel·lent puntuació. No obstant, els usuaris també han indicat les carències del servei, de manera que el 56% dels enquestats troben a faltar productes d’higiene personal i per a la llar, i carn i peix fresc. Per resoldre aquestes demandes, el responsable de Càritas ha assegurat que ja s’ha posat en marxa un acord amb la Confraria de pescadors perquè el peix sobrant es reparteixi entre els beneficiaris del servei.

També en resposta a les carències expressades pels usuaris, les campanyes realitzades els darrers mesos per l’Economat han destacat la necessitat d’aportar productes d’higiene. «Aquesta és la gran demanda que feien els usuaris. La gent hi ha respost positivament, és un tema que tenim bastant resolt», ha assegurat Carbonell. Pel que fa a la falta de carn fresca -a l’Economat se’n pot trobar de congelada-, Carbonell ha reconegut que serà «bastant complicat» resoldre-la, entre altres factors per la complexitat de la normativa de manipulació d’aliments i pel seu elevat preu.

Un dels objectius que s’ha marcat l’Economat de cara als propers mesos és incrementar el repartiment de fruites i verdures. En col·laboració amb el CAPI Baix a Mar, els voluntaris del servei han participat en un taller formatiu per tal d’aprendre a identificar els aliments més nutritius, i d’incentivar-ne el seu consum reduint els punts necessaris perquè els usuaris se’ls puguin endur a casa.

Disminueix el topall per accedir al servei

A l’hora de decidir quines persones poden ser beneficiàries del servei, la regidoria de Serveis Socials té en compte el nivell d’ingressos, les prestacions, les despeses, i el nombre de persones menors d’edat de cada unitat familiar. Una de les novetats posades en marxa enguany és l’ampliació del topall d’accés a l’Economat en el cas de les famílies d’un, dos i tres membres, és a dir, que disminuirà els ingressos que es tenen en compte per fer ús del servei.

Segons Ramon Carbonell, el «repte del 2017» serà solucionar els problemes per emmagatzemar tots els productes, atès que hi ha puntes de subministrament que dificulten l’ordre de les instal·lacions. De fet, l’Economat disposa d’un pis subterrani d’uns 500 metres quadrats que no es pot utilitzar perquè el muntacàrregues està espatllat. Tenint en compte que la cessió del local del carrer Recreo és de quatre anys, Càritas i l’Ajuntament només es plantegen ampliar l’espai i adquirir un nou muntacàrregues si aconsegueixen renovar la concessió.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local