Crida a la solidaritat

Creu Roja Catalunya atén un 80% més de refugiats i demana a ajuntaments i ciutadania més implicació per integrar-los

Les persones ateses per pobresa disminueixen respecte al 2016 però un 40% ja són cròniques

La tècnica Acció Humanitària Creu Roja Catalunya Bàrbara Díaz supervisa el carregament del material humanitari al camió aparcat davant el magatzem. AC

La tècnica Acció Humanitària Creu Roja Catalunya Bàrbara Díaz supervisa el carregament del material humanitari al camió aparcat davant el magatzem. AC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'atenció a persones refugiades per part de Creu Roja Catalunya s'incrementarà aquest 2017 més d'un 80% respecte a l'any passat segons les estimacions que fa l'entitat, que reclama als ajuntaments i a la ciutadania en general més implicació per aconseguir la seva integració efectiva. El seu coordinador, Enric Morist, ha argumentat que "cal passar del 'benvinguts' a concretar", i ha subratllat que l'habitatge i la feina són els grans problemes en aquest sentit. Creu Roja Catalunya ha presentat aquest dijous la memòria de la seva activitat el 2016, incloent també dades dels primers tres trimestres del 2017. Les persones ateses per pobresa disminuiran aquest any, però Morist ha alertat de la seva cronificació. Un 40% ja es troben en aquesta situació.

Tot i que quantitativament no són el principal grup d'atenció, els refugiats atesos per Creu Roja Catalunya l'any 2016 van ser 1.691, però aquesta xifra ha crescut més d'un 80% només fins al mes d'octubre d'enguany, superant ja els 3.000. En correspondència, les persones migrades han baixat, perquè molts ja són sol·licitants d'asil.

La Creu Roja ha augmentat el nombre de places d'acollida fins a les 258 per semestre a Catalunya, però Morist ha advertit que cal posar la banya en la integració, la segona fase després de l'arribada dels refugiats. Ha explicat que cada sis mesos es buiden els centres i es tornen a omplir, però els que surten necessiten també ajuda. "Estan molt bé els concerts i les concentracions, però hem de passar del 'benvinguts' al com. Cal concretar, i no només parlem dels ajuntaments sinó de la ciutadania en general", ha apuntat. Així, ha subratllat que l'excusa de la presència d'altres col·lectius vulnerables que ja viuen a Catalunya no serveix. "No es poden contraposar col·lectius, són dues cares de la mateixa moneda", ha remarcat.

De les 496.714 persones ateses per Creu Roja Catalunya el 2016, la meitat ho van ser per pobresa, 252.871. Aquesta xifra té visos de disminuir aquest any, però. En els primers tres trimestres se superaven per poc les 230.000 persones. Ara bé, tot i que la tendència sigui la reducció, Morist ha alertat que l'ajuda ha de ser més intensa, perquè el 40% està en aquesta situació des de fa més de dos anys. "La nostra temença és que aquestes persones desconnectin d'una societat normalitzada", ha indicat.

En aquest sentit, ha reclamat a les administracions que incentivin la contractació de majors de 55 anys i de joves, més enllà dels plans d'ocupació, que tenen una durada concreta. Cal un sistema normalitzat de contractació d'aquests col·lectius, ha defensat, per evitar que es converteixin en dependents de les ajudes i cada cop siguin menys visibles, amb l'impacte psicològic que això comporta també.

Es produeix una cronificació intensa en famílies joves i monoparentals, especialment de dones amb fills a càrrec. En aquest sentit, el 60% de les persones ateses en aquest àmbit són dones, perquè tradicionalment tenen salaris més baixos, però també perquè són "més valentes" i sovint tenen menors a càrrec i fan el pas de demanar ajuda.

Una altra dada que preocupa a la Creu Roja és la que té a veure amb les dones maltractades. L'entitat té un programa de teleassistència mòbil per a les víctimes de violència de gènere que ja tenen una ordre d'allunyament. El nombre creix, de 2.615 el 2016 a 2.728 en el que va d'any. Ara bé, l'alarma arriba perquè s'ha percebut un increment del nombre d'agressions a aquestes dones que ja han denunciat.

Crida a sumar més voluntaris

Fa un parell d'anys que l'entitat està registrant una davallada del nombre de funcionaris, perdent un miler aproximadament en dos anys. L'any 2016 es va tancar en 17.024. Creu Roja Catalunya argumenta que hi ha més entitats que necessiten voluntaris , però també treballarà per fer l'organització "més atractiva". "Si no hi ha voluntaris desapareixem. No treballem només donant ajuda, hi ha una gran tasca d'acompanyament, i això requereix de voluntaris", ha explicat el coordinador.

Els socis, en canvi, pugen lleugerament. L'any 2016 van rebre una herència important d'1,5 MEUR d'una dona a la qual havien ajudat i que no tenia més família.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local