vd |
03-02-2002 18:29
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Ara és l'hora dels fets. Si l'equip de govern de l'Ajuntament realment desitja un consens, per què actua amb tanta "dilació"? De què parla el senyor Ginel quan diu "no toleraré més dilacions indegudes"? De moment, les úniques dilacions han estat degudes a l'Equip de Govern. No calia ni projecte ni avantprojecte ni anar a Madrid per parlar i consensuar les línies mestres de l'actuació en el nostre litoral. Tan sols calia informació abundant, diàleg fluid i voluntat d'entendre's. Vostès han perdut molt de temps però mai no és tard: ara necessitem una taula i dialogar. Cal convocar la Comissió de Seguiment amb urgència. Si no ho fan, el mateix Ministeri serà qui els retirarà la confiança i els diners a invertir. I si ho creuen convenient, que sí que ho és, que també hi formin part tècnics qualificats amb qui contrastar les possibles línies dactuació (nosaltres ja hem consultat a força tècnics que estem segurs que podrien aportar opinions solvents i hi ha empreses consultores sobre el tema de regeneració de platges).
També parla dactituds obstruccionistes". Ens agradaria saber a quines "actituds obstruccionistes" es refereix. N'ha tingut? Per part de qui? Tem tenir-ne? No pas per part nostra. Ni ho hem fet ni ho farem.
Diu no saber si volem "regeneració" o "arranjaments". Si convoqués la Comissió de Seguiment ja li explicaríem i descobriria que potser regeneració moderada o arranjament definitiu no són termes antagònics.
Respecte a la pretesa "salvatjada" de regenerar platges amb sorra procedent dels ports de Sitges hem d'admetre que seria una salvatjada fer-ho sense comprovar abans la qualitat ni la quantitat a extreure'n. Abocar fang a les nostres platges és, efectivament, una salvatjada provingui d'on provingui i no entenem com el regidor ha pogut pensar que la nostra proposta és així de "salvatge". En cap moment no ho hem proposat, per descomptat.
El primer que ha de saber el nostre regidor és que aquest sistema ja ha estat experimentat favorablement a Premià de Mar i que el mateix Ajuntament de Barcelona l'ha propugnat a través del seus tècnics. ("Petites regeneracions amb sorra del dragat de ports són la solució que més consens té" La Vanguardia 17-11-01 pàg. 1 del suplement).
També hauria de saber, senyor Ginel, que surti d'on surti la sorra, del port o del fons del mar, quan aquesta s'acaba es comença a extreure llot. És a dir, que d'on no nhi ha no en pot rajar. Per exemple, l'any 93, com és sabut, les dragues van extreure sorra del davant de la nostra costa. Quan aquesta es va acabar, van continuar traient sorra barrejada amb fang submarí (el famós "cometa Halley" que veia des de l'aire darrera de les dragues en Fric Malagelada quan tornava de Madrid era l'estela provocada per aquest llot), cosa que no s'hauria d'haver fet mai de la vida. I fixi's, senyor Ginel, abocaven sorra barrejada amb llot a la platja de Calafell i això que no provenia de cap port!
El que s'ha de determinar és fins a quina profunditat es pot extreure sorra de qualitat acceptable. I segurament aquesta qualitat i quantitat la donaria la sorra acumulada als espigons exteriors orientats a la corrent de llevant i a les bocanes dels Ports del mateix municipi de Sitges (Aiguadolç, Garraf, i sobretot Port Ginesta). El Sr. Jordi Serra, professor de geologia de la Universitat de Barcelona, especialitzat en geologia marina, i que va participar en lacte informatiu de Miramar el dia 30 de juny denguany, va quantificar entre 150.000 i 200.000 els metres cúbics de sorra disponibles a la zona exterior a llevant de Port Ginesta (sel coneix molt bé ja que hi ha realitzat diverses campanyes batimètriques). Descartar tan alegrement una possible alternativa no creiem que sigui una postura gaire intel·ligent.
No entenem tampoc a què es refereix quan parla de "pretendre suplantar els representants legítims del consistori és un acte contrari a les més elementals regles del joc democràtic". No hem suplantat a ningú ni pensem fer-ho. De tota manera, li volem fer avinent que l'acció i l'opinió del poble, dels ciutadans, no es poden menystenir com en el seu escrit deixa entreveure. Es pregunta si l'Estadi Olímpic, la Sagrada Família i les autopistes les ha fet el poble. Doncs miri, precisament la Sagrada Família ha estat construïda amb el suport econòmic de tots a través de les captes dels Josefins. Sense anar més lluny, les mateixes escales de la Punta van ser construïdes gràcies a la participació de la gent. Els tècnics, evidentment, han de fer el seu paper però no és bo dir a la gent que, com que no hi entén millor que calli. Els tècnics han de posar les diverses possibilitats sobre la taula i els polítics, escoltant -o no- la seva gent han de decidir. Esperem per al bé de tots que els nostres governants triïn la primera opció (escoltar) i , en conseqüència, no triguin massa a convocar la Comissió.
PD: Ens permetem recordar-li també que hem sol·licitat al Sr. Alcalde formar part de la Comissió de Seguiment, en representació de les més de 6.000 persones que han signat donant-nos el seu suport. Aquestes persones, un mes després, encara esperen alguna resposta a la seva signatura i la veritat és que no és gaire elegant el silenci per resposta a la inquietud sincera de tants ciutadans.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!