Curs 2018-19

Ensenyament confirma que tancarà una línia de P3 a Vilanova i la Geltrú

L'escola Ítaca de Vilanova perd una línia de P3, però la guanya l'escola La Ginesta, de la mateixa localitat

Escola Ítaca de Vilanova i la Geltrú. Escola Ítaca

Escola Ítaca de Vilanova i la Geltrú. Escola Ítaca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Departament d'Ensenyament ha confirmat aquest dilluns que el curs que ve es tancaran almenys 11 línies de P3 en escoles públiques de Catalunya, principalment a l'àrea metropolitana de Barcelona, en comptes dels 15 que ha denunciat la FaPaC. Així, es tancarà un grup en cadascun d'aquests centres d'Infantil i Primària: Malagrida, a Olot; Riu d'Or, a Santpedor (Bages); Saltells, a Cerdanyola del Vallès; Castell Ciuró, a Molins de Rei; Pinetons, a Ripollet; Ítaca, a Vilanova i la Geltrú; el Joan Rebull i l'Isabel Besora, a Reus; Jaume Balmes, a Corbera de Llobregat; Virolet, a Sabadell; i Àngels Alemany, a Lloret de Mar.

De la resta d'escoles que la FAPAC denunciava que tancarien una línia, el departament explica que Sabadell, en el global de la ciutat, augmenta un grup, perquè creix en una escola la línia que tanca al Virolet per falta d'espai, ja que 4t i 5è de Primària tenen tres línies i només hi cap una de P3. Al Maresme, la Sant Cristòfol de Premià de Mar no tanca cap grup, i les tres de Mataró, Antonio Machado, Germans Bartomeu i Tomàs Viñas, tampoc perden cap grup. De fet, les dues últimes es converteixen en institut-escola. L'escola Ítaca de Vilanova perd una línia de P3, però la guanya l'escola La Ginesta, de la mateixa localitat.

D'altra banda, Ensenyament ha xifrat en la meitat els tancaments de línies en escoles públiques dels últims anys que ha denunciat la FaPaC. Així, segons l'entitat, dels 675 grups tancats, 551 són de l'escola pública, un 81%, i 124 de la concertada. Però segons Ensenyament, amb les dades d'oferta definitiva des del curs 2011-2012 fins l'actual, la xifra es redueix a la meitat, i assegura que quan hi ha hagut creixement de grups, qui més s'ha beneficiat ha estat l'escola pública.

Entre el 2011 i el 2018, han nascut 1.743 nens menys. Tot i això, la FaPaC alerta que els possibles tancaments es duen a terme en poblacions on també hi ha escola concertada i denuncia que, en canvi, aquesta no deixa d'oferir els grups.

Segons la presidenta de la FaPaC, Belén Tascón, aquestes dades demostren que mentre la natalitat ha caigut un 19,5%, els grups de P3 públics han disminuït en un 20,7% mentre que els de la concertada només un 11,16%.

La FaPaC considera que la davallada demogràfica amb què el Departament justifica aquesta reducció de grups afecta únicament a l'escola pública i l'acusa de fer una mala planificació amb la voluntat de traspassar alumnat dels centres públics als concertats. En una roda de premsa, la presidenta de l'entitat, Belén Tascón, ha assegurat que a la Secundària, l'escola concertada ofereix més grups dels que caldrien, mentre que a la pública no s'han cobert les necessitats. D'aquesta manera, per Tascón ''la sobreoferta'' a la concertada, ''incentiva'' les famílies a aposta per la concertada.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local