2018-2021

El Pla Local d’Infància i Adolescència de Sitges preveu una trentena d’accions fins al 2021

La reobertura al setembre de l'antic El Rusc, l’arranjament de parcs infantils, i la promoció d’activitats lúdiques per als adolescents són algunes de les primeres accions

La regidora de Benestar i Família de Sitges, Mireia Rossell. Ajuntament de Sitges

La regidora de Benestar i Família de Sitges, Mireia Rossell. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Sitges ha posat en marxa el primer Pla Local d’Infància i Adolescència de Sitges 2018-2021 (PLIA) per treballar, de forma transversal i en xarxa, la millora del benestar dels infants i els adolescents de la vila. El document, aprovat per unanimitat al ple del mes d’abril passat, és un instrument viu que permet detectar les necessitats d’aquest col·lectiu i recollir les actuacions que es realitzen des dels diferents àmbits municipals, per tal de definir una estratègia comuna i desenvolupar accions al llarg dels propers quatre anys.

La regidora de Benestar i Família, Mireia Rossell, ha presentat el document en roda de premsa aquest dilluns. Segons ha explicat, “el Pla Local d’Infància i Adolescència de Sitges és una eina molt important que esdevé un dels marcs de referència per a l’organització municipal perquè defineix unes línies estratègiques d’actuació, de manera conjunta per anar implementant. Per tirar endavant el pla es compta amb una partida pressupostària de 800.000 euros. Les propostes seleccionades són realistes i es poden fer efectives amb el pressupost real”, ha afegit.  

El pla es fonamenta en cinc eixos bàsics de treball: foment d’hàbits saludables; atenció socioeducativa; usos i adequació dels espais públics; treball amb famílies, i treball en xarxa i participació. Cada línia estratègica té un conjunt d’accions proposades. Dins del ventall de propostes presentades s’ha fet una selecció de les primeres accions prioritàries per endegar en una primera fase del pla que alhora són el tret de sortida per al desenvolupament i la implementació de la resta d’actuacions. Entre les actuacions que estan previstes, hi ha l’obertura del nou Servei d’Intervenció Socioeducativa a Sitges, l’antic Centre Obert El Rusc, que entrarà en funcionament al setembre, coincidint amb l’inici escolar, i que atendrà tant infants com famílies des d’una perspectiva globalitzadora i integradora. Des del centre s’atendrà la infància en general i especialment la vulnerable, així com també els adolescents de fins als 18 anys amb la col·laboració de l’Espai Jove. El centre comptarà amb un pressupost anual de 110.000 euros.

El document també contempla treballar en la millora, adequació, manteniment i neteja dels parcs infantils i espais públics per impulsar-los com a espais de trobada. Alhora, també es contempla que des de l’Espai Jove es potencïi l’oci alternatiu per revertir la mancança d’oferta per als adolescents. Per a la petita infància (de 0 a 2 anys) també es vol promoure espais familiars socioeducaitus alternatius on les famílies puguin compartir coneixements i experiències sobre la criança dels seus fills, i que també poden ser un espai clau per a la detecció precoç de necessitats que poden aparèixer. Altres actuacions per les quals s’aposta des del pla són un projecte de camins escolars segurs als centres educatius i territoris de la vila on s’ubiquin i fomentar els hàbits saludables entre els infants i adolescents i revisar la programació d’activitats adreçades a la prevenció i promoció de la salut.

Segons Mireia Rossell, “el pla ofereix una mirada detallada d’un col·lectiu que representa el 19,74% de la població total. L’any 2017 Sitges tenia 28.527 habitants, dels quals 5.632 eren infants i adolescents. Per elaborar el document s’ha partit d’una diagnosi definida en funció d’un estudi, realitzat entre finals de 2016 i mitjans del 2017, i d’un Pla d’Accions que conté les actuacions i la seva priorització realitzada des de diferents perspectives: la promoció, la prevenció, l’atenció, la protecció, i la participació des de diferents àmbits de treball: salut; educació i joventut; promoció i inserció laboral; esports; cultura i servei de biblioteques; benestar i família i espai públic”.

El procés d’elaboració del Pla d’Acció ha estat liderat per la regidoria de Benestar i Família amb la participació activa i transversal de les regidories implicades en aquest àmbit d’actuació, altres serveis del municipi, agents socials i entitats de Sitges, que tenen relació amb la infància i l'adolescència, i els mateixos nens i joves. Sota la supervisió d’un grup de coordinació format per professionals del municipi, el pla s’anirà adaptant a les noves necessitats i realitats que apareguin a cada moment. Segons Rossell, “el treball en xarxa i interdisciplinari és molt rellevant. També es comptarà amb la implicació del Consell d’Infants i d’altres infants i adolescents, així com també d’altres organismes comarcals relacionats amb aquest àmbit.

La informació s’ha obtingut a partir de diferents metodologies: l’anàlisi de dades sociodemogràfiques; tallers participatius amb diferents professionals de l’Ajuntament, professionals d’altres àmbits del municipi i deu entitats de la vila que atenen o treballen amb infants i adolescents; entrevistes a fins a 22 professionals municipals i dels serveis comarcals, i una enquesta a 417 alumnes d’entre 10 i 14 anys.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local