Alerta sanitària

Confirmat el primer cas de coronavirus a Catalunya

La dona infectada pel coronavirus és una italiana de 36 anys resident a Barcelona. Salut ha descartat de moment deu casos sospitosos de coronavirus i ara n'estudia set o vuit més

Confirmat el primer cas de coronavirus a Catalunya. ACN

Confirmat el primer cas de coronavirus a Catalunya. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El primer cas de coronavirus és una dona que havia viatjat els últims dies al nord d'Itàlia i que ha donat positiu a Barcelona, segons ha informat el Ministeri de Sanitat. El Centre Nacional de Microbiologia realitzarà la prova de confirmació en les properes hores. El Govern ha activat el protocol. Es tracta del primer cas declarat a la península després dels tres positius a Canàries i a les Illes Balears. El Departament de Salut informarà de tots els detalls d'aquest últim positiu en roda de premsa aquesta tarda.

La dona infectada pel coronavirus detectada a Barcelona és una italiana de 36 anys resident a la capital catalana, segons ha explicat des de Madrid la consellera de Salut, Alba Vergés, abans de participar en la reunió del Consell Interterritorial de Salut. Va viatjar fa uns dies al nord d'Itàlia i ella mateixa va acudir a l'Hospital Clínic amb símptomes lleus. Vergés ha explicat que es troba bé. Ara s'està analitzant el seu entorn. La consellera ha destacat que els protocols han funcionat bé.

La notícia del primer cas confirmat de coronavirus a Catalunya ha arribat poques hores abans de la celebració de la reunió extraordinària interterritorial de Salut a Madrid.

Poc abans de la trobada, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha atès als mitjans de comunicació i ha explicat que es tracta d'una dona italiana de 36 anys resident a Barcelona, que va viatjar a Itàlia –concretament a la zona entre Bèrgam i Milà- la setmana passada. Va ser ella mateixa, ha dit, hi va anar al Clínic, on a hores d'ara continua ingressada.

Vergés ha insistit que aquest hospital és el centre de "referència" per tractar aquest virus i que, tot i que la pacient està "aïllada", es troba té una simptomatologia lleu. "Està estable i no és gens preocupant", ha insistit.

La consellera ha remarcat també que "els protocols funcionen i han funcionat". En aquest sentit, ha dit que no es plantegen noves mesures, tot i que ha admès que a la reunió s'abordarà la situació: "El protocol és viu i s'hi ha d'incloure coses es farà".

D'altra banda i tal i com ha confirmat després el secretari de Salut Pública, Joan Guix, s'està fent un estudi de contactes. En concret, unes 25 persones de l'entorn de l'afectada que hi van estar en contacte hauran d'estar en aïllament domiciliari durant 14 dies.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha explicat que unes 25 persones de l'entorn de la dona italiana de 36 anys infectada pel coronavirus hauran d'estar en aïllament domiciliari durant 14 dies. Dos o tres cops al dia es monitoritzarà si tenen febre, i si presenten símptomes, llavors se'ls faran anàlisis més concretes. La dona infectada és italiana i viu a Barcelona. Va viatjar entre el 12 i el 22 de febrer a la zona de Bèrgam i Milà. La nit de dilluns va anar a l'Hospital Clínic, centre de referència. Allà li han fet les anàlisis que han confirmat el positiu. La seva simptomatologia és lleu i és un cas de baix risc de complicació. Guix ha recordat que les persones aïllades són persones sanes.

Unes 25 persones de l'entorn de la dona italiana amb coronavirus hauran d'estar en aïllament domiciliari durant 14 dies

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha explicat que unes 25 persones de l'entorn de la dona italiana de 36 anys infectada pel coronavirus hauran d'estar en aïllament domiciliari durant 14 dies. Dos o tres cops al dia es monitoritzarà si tenen febre, i si presenten símptomes, llavors se'ls faran anàlisis més concretes. La dona infectada és italiana i viu a Barcelona. Va viatjar entre el 12 i el 22 de febrer a la zona de Bèrgam i Milà. La nit de dilluns va anar a l'Hospital Clínic, centre de referència. Allà li han fet les anàlisis que han confirmat el positiu. La seva simptomatologia és lleu i és un cas de baix risc de complicació. Guix ha recordat que les persones aïllades són persones sanes.

Deu casos descartats, vuit en estudi

Salut ha descartat de moment deu casos sospitosos de coronavirus fins aquest dimarts al matí, i ara n'estudia uns set o vuit més, segons ha explicat el secretari de Salut Pública, Joan Guix.

També ha indicat que a partir d'ara s'incorporaran nous criteris a l'hora d'activar el protocol. Fins ara, els criteris epidemiològics establerts eren haver estat a Wuhan o en contacte amb algú amb la malaltia, i els clínics eren les infeccions respiratòries greus o bé tenir tos, dolor a la gola o febre.

Guix ha explicat que a partir d'ara s'afegeix com a criteri haver estat a Corea del Sur, Iran i les quatre regions italianes amb més casos, que són Llombarida, Piemont, Vèneto i Emília-Romanya. També s'incorpora el fet de tenir una infecció respiratòria de qualsevol tipus, encara que no sigui greu.

"El 80% dels casos són lleus"

Salut ha volgut donar un missatge de tranquil·litat. Guix ha indicat que "un 80% dels casos són lleus, només un 15% son greus i un 2% son crítics". Ha destacat que el perfil de la malaltia és "força similar a la grip" i que l'objectiu en aquest moment és la "contenció". "La grip estacional és molt més greu. A Catalunya n'hem tingut 434 casos greus amb hospitalització i 41 morts. No banalitzem el Covid-19, però situem-lo en la magnitud que toca", ha reblat.

En el mateix sentit la doctora Assumpta Ricard, gerent de processos integrals de salut del Servei Català de la Salut, ha volgut donar un "missatge de tranquil·litat" perquè el sistema està "preparat" i que el Departament de Salut actua com a "xarxa de transmissió" de les directrius que es van establint. Ha destacat que els professionals s'han format recentement en "malalties altament transmissibles".

"Mesures d'higiene habituals"

Cal respectar "mesures d'higiene habituals", ha dit Guix, com "mocadors de paper, rentar-se les mans amb aigua i sabó, estornuts i tos al braç, no tapar-se la boca amb la mà, i mascareta només per casos clínics". Ha explicat que el contagi requereix "un contacte estret" perquè es transporta en "gotetes de saliva".

Pel que fa al primer cas de coronavirus a Catalunya, han explicat que està ingressada al Clínic, on li han fet les proves que han determinat el positiu, tot i que en la seva situació, si hi hagués una "pressió de pacients elevada" podrien enviar-la a casa seva en aïllament perquè "no té símptomes greus".

Illa, sobre el coronavirus: "Tots els casos que tenim són importats, no hi ha acreditada cap transmissió a Espanya"

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, diu que a hores d'ara tots els casos confirmats de coronavirus a Espanya –tres nous, dos a les Canàries i un a Barcelona- són "importats" i que no hi ha "acreditada cap transmissió" interna al país. Abans de comparèixer a la reunió del Consell Interterritorial de Salut, Illa ha dit que la coordinació entre les diferents comunitats autònomes és "excel·lent" però ha afirmat també que la intenció és "reforçar-la". A més, ha dit que després de la reunió interministerial d'aquest matí –presidida per Pedro Sánchez- s'ha començat a treballar en "mecanismes de coordinació" entre diferents ministeris "en cas que haguem de prendre mesures addicionals a les que ja hi ha previstes".

Sánchez demana "tranquil·litat" i "confiança en el sistema de salut pública" pel coronavirus

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha enviat un missatge de "tranquil·litat" i "confiança en el sistema de salut pública" pel coronavirus. En declaracions aquest dimarts a la tarda als passadissos del Senat abans de la sessió de control i després que s'hagi detectat el primer cas de coronavirus a Catalunya, Sánchez ha remarcat que la sanitat a l'Estat és "extraordinàriament excel·lent per aquest tipus de crisi". El president de l'executiu espanyol ha afirmat que hi ha una coordinació "perfecta" i "permanent" amb les autonomies i ha recordat que aquest matí s'ha constituït la comissió interministerial sobre el coronavirus presidida per la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i de la qual participen 14 ministeris.

En roda de premsa posterior al Consell de Ministres a Moncloa, Calvo també ha demanat "tranquil·litat". "Tenim un gran sistema sanitari" que ja ha afrontat "crisis d'aquesta naturalesa", ha dit, i ha afirmat que cal "alerta, prudència i tranquil·litat". També ha assegurat que hi ha una bona coordinació per abordar-ho.

Sanitat recomana no viatjar als països i zones de "risc" de coronavirus si no és "imprescindible"

El ministeri de Sanitat recomana ara no viatjar als països i zones de "risc" de coronavirus si no és "imprescindible". Així ho ha afirmat aquest dimarts el ministre Salvador Illa, que ha explicat que s'ha acordat ampliar les zones considerades de "risc". Actualment s'hi consideren la Xina, amb especial atenció a la província on es va originar el virus, Corea del Sud, el Japó, Singapur, l'Iran i les regions italianes de la Llombardia, el Vèneto, el Piemont i l'Emília-Romanya. D'acord amb els protocols, totes les persones que presentin els símptomes habituals d'una grip i que en els 14 dies anteriors hagin estat en alguna d'aquestes zones hauran de contactar amb les autoritats sanitàries i sotmetre's a una prova.

També s'ha acordat que a partir d'ara també es faci el test de coronavirus a les persones ingressades en centres sanitaris a l'Estat amb afectacions respiratòries per causa desconeguda.

Per altra banda, Illa ha recomanat a les persones amb nacionalitat espanyola que siguin en alguna zona de risc, com és el cas especialment al nord d'Itàlia, que "atenguin els consells de les autoritats sanitàries de la regió". "El sistema italià té professionals molt competents", ha assenyalat insistint que per ara seguir les recomanacions locals és "més que suficient".

En aquest cas, ha recomanat el mateix a tots aquells que hagin de viatjar sí o sí a alguna de les zones o països de risc, sigui per motius professionals o d'un altre tipus. Amb tot, ha repetit que el "sentit comú" aconsella no anar-hi si no és un viatge "imprescindible".

Un altre dels acords d'aquest dimarts és el de "reforçar" les mesures per a la detecció precoç de possibles casos importats. En aquest sentit, ha dit, es reforçarà la informació en ports i aeroports amb material informatiu per detectar les persones que vinguin de les zones de risc.

Escenari de "contenció"

Per últim, Illa ha assegurat que en la reunió amb els responsables territorials de salut també han dissenyat quins seran els protocols si els escenaris varien de l'actual. Amb tot, ha rebutjat avançar-ne detalls apuntant que "no seran mesures molt diferents" a les preses per altres països i ha remarcat que l'escenari actual és "de contenció".

"No hi ha transmissió comunitària acreditada a l'Estat, per tant, estem en una fase de contenció", ha afegit recordant que els tres casos positius a Espanya són importats. Per això, ha dit, de moment no calen mesures addicionals més enllà de les que s'han consensuat.

A més, ha demanat "no caure en alarmismes" i ha indicat que ara per ara no és necessari l'ús de la mascareta.

El ministre socialista també ha volgut destacar que Espanya té un sistema de salut "robust" i "preparat" i que hi ha un "bon treball de coordinació" amb totes les comunitats autònomes.

A més, ha anunciat, han coincidit que en el marc de traslladar a la ciutadania una informació "veraç" duplicaran les reunions diàries de seguiment i també es faran compareixences diàries per actualitzar la informació.

Els criteris que guien el ministeri de Sanitat, ha conclòs, són els mateixos que fins ara i impliquen prendre les decisions amb l'objectiu de protegir la salut pública i amb una coordinació "estretíssima" amb les comunitats autònomes.

Illa ha comparegut davant dels mitjans després d'una reunió extraordinària del Consell Interterritorial del SNS.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local