Alerta sanitària

Salut preveu un "cert degoteig" de casos positius importats durant els propers deu o dotze dies

Confirmat el segon cas de coronavirus a Catalunya: un noi de 22 anys que ha estat a Itàlia

Pla general de la reunió dels responsables de Salut amb secretaris generals de tots els Departaments del Govern i delegats territorials. ACN

Pla general de la reunió dels responsables de Salut amb secretaris generals de tots els Departaments del Govern i delegats territorials. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Departament de Salut preveu un "cert degoteig" de casos positius importats durant els propers deu o dotze dies, però el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha indicat que això no els preocupa de moment. "Estaríem alarmats si tinguéssim casos comunitaris, però res ens fa pensar que això hagi de ser així", ha afegit. Per la seva part, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha recordat que a França i a Alemanya es van importar casos i es van produir petits brots per transmissió comunitària, però finalment la situació es va poder controlar, no com en el cas d'Itàlia. L'objectiu tant de la detecció precoç com del confinament de tots els contactes, ha dit Guix, és ''l'erradicació'' del virus.
Guix ha concretat que els interessa aïllar els casos confirmats i buscar els contactes per evitar precisament el contagi a Catalunya. ''Estaríem més preocupats i començaríem a estar mig alarmats si comencéssim a tenir casos comunitaris'' ha dit el secretari. ''Això seria una altra situació'', ha conclòs.

Confirmat el segon cas de coronavirus a Catalunya

Salut ha confirmat aquest dimecres el segon cas de coronavirus a Catalunya. Es tracta d'un noi de 22 anys de Barcelona que ha estat a la zona de Milà entre el 22 i el 25 de febrer. Ell mateix es va presentar dimarts a l'Hospital Clínic amb símptomes lleus: mal de coll, mal de cap i 37,5 graus de temperatura. El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha explicat que ara s'estan identificant els seus contactes perquè quedin aïllats als domicilis. La primera infectada, una dona italiana de 36 anys, evoluciona "perfectament bé", ha dit Guix. Els vuit casos sospitosos de dimarts han donat negatiu i per això, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha remarcat que "no hi ha transmissió local o comunitària" del virus, que continua importat.

El noi continua ingressat al mateix centre. Segons ha explicat Guix, el noi va anar a urgències el mateix dia que va tornar a Barcelona i al presentar la clínica se li va practicar el test. Aquest dimecres al matí s'ha confirmat el positiu. Igual que amb la primera pacient, s'estan localitzant tots els contactes per fer-ne vigilància activa. Guix ha recordat que són persones sanes i que no se'ls ha de fer res si no apareix cap símptoma. De moment, hi ha 33 contactes de la primera pacient però Guix ja ha advertit que va augmentant com una ''taca d'oli''. La primera pacient, que evoluciona favorablement, va estar a Itàlia entre el 12 i el 22 de febrer.

Vergés ha destacat que els dos casos són importats i ha assegurat que l'objectiu de les autoritats sanitàries és la ''contenció'' del virus per evitar que hi hagi transmissió a Catalunya. Vergés però ha admès que si n'hi hagués, tampoc voldria dir estar com a Itàlia, i ha posat d'exemple els ''brots'' més controlats que s'han donat a França o Alemanya. Vergés ha destacat que el sistema continua preparat per fer la detecció ràpida i que aquest potser és ''el problema'' que s'ha donat a Itàlia.

Tant la consellera Alba Vergés com el secretari de Salut Pública, Joan Guix, han recalcat que el més important és mantenir la ''contenció'' del coronavirus i evitar doncs, contagis comunitaris. Per Vergés, es vol evitar la ''transmissió aquí'' però ha recalcat que si n'hi hagués ''tampoc voldria dir que estiguéssim com Itàlia''. En aquest sentit, ha recordat que a França i a Alemanya es van donar petits brots i que Catalunya està preparada per a la detecció ràpida.

Guix també ha explicat que l'objectiu del desplegament de l'OMS i del confinament de tots els contactes no és la gravetat de la malaltia sinó que es busca ''eliminar'' el virus per aconseguir que no quedi formant part de l'entorn, com si que va passar el 2009 amb la grip H1N1. El secretari ha explicat que s'està intentant ''erradicar'' l'existència del virus o la seva càrrega per evitar que afecti persones grans o amb diverses patologies.

Més laboratoris per evitar ''colls d'ampolla''

La gerent de processos integrals de salut del Servei Català de la Salut, Assumpta Ricart, ha explicat que s'estan acreditant nous laboratoris per al diagnòstic precoç per si fos necessari, que de moment no ho és. Ricart ha recalcat que el laboratori no pot ser ''el coll d'ampolla'' per aquest diagnòstic i ha defensat també la possibilitat que n'hi hagi a cada capital de demarcació per evitar el trasllat de mostres. Actualment, el clínic pet fer 300 proves diàries.

Ricart també ha volgut destacar que cal donar missatges clars a la població i per això ha recordat la necessitat de fer més rentat de mans, evitar el contacte amb les persones amb simptomatologia i mantenir certa distància, controlar els esternuts amb el colze o fer servir mocadors d'un sol ús. Tot i això, ha assegurat que fer ús de mascaretes indiscriminades ''no té cap sentit'' i que no afegeix protecció. Si que ha reconegut però, que els professionals mèdics han de prendre mesures més estrictes.

Evitar viatges a les quatre regions italianes més afectades

Salut ha recalcat que no hi ha prohibició de viatjar enlloc però la consellera Vergés ha admès que la recomanació és evitar-ho ''si es pot estalviar''. La consellera ha dit que sovint són viatges de plaer, que es poden canviar i que per tant, també retardar tant a les zones de risc com a les quatre regions italianes més afectades. En aquest sentit, ha dit que les escoles que tenen viatges de final de curs a Itàlia el poden fer sense problema si eviten les ''quatre regions de risc''.

La consellera Vergés i el secretari Guix han encapçalat la reunió per a la coordinació de l'estratègia de malalties transmissibles emergents d'alt risc, amb representants de tots els Departaments i delegats territorials.

Brussel·les fa una crida a "no cedir al pànic" pel coronavirus

La comissària de Salut, Stella Kyriakides, ha fet una crida aquest dimecres a "no cedir al pànic" davant l'augment de casos de coronavirus a Europa. En una roda de premsa a Roma amb el ministre de Salut italià, Roberto Speranza, Kyriakides ha admès que la situació és "preocupant", però ha assegurat que es continua en "fase de contenció". Per fer front al brot, la comissària de Salut ha reclamat als estats membres una actuació coordinada. "Tots els estats membres han d'informar-nos sobre els seus plans de preparació", ha dit Kyriakides. Malgrat insistir en la prudència i la proporcionalitat de les mesures, la comissària de Salut ha dit que la Unió Europea es prepara per a tots els escenaris.

Segons Kyriakides, la Unió ha d'estar "preparada" per a un augment dels casos. "Tenint en compte el ràpid desenvolupament dels esdeveniments hem d'estar preparats per a un augment dels contagis", ha afirmat.

Ara per ara, les prioritats de Brussel·les, ha dit la comissària, són "protegir els ciutadans", "garantir l'intercanvi d'informació i la coordinació de les mesures" i "que tot estigui preparat per contenir l'expansió del virus". "Són elements crucials per garantir una resposta coherent i eficaç", ha insistit.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local