Desigualtats

Les dones representen prop del 65% de les persones ateses en programes de pobresa de la Creu Roja

El 21% d'aquestes dones són mares soles amb fills a càrrec

Pla mitjà d'Elena Manrique, voluntària de la Casa d'Acollida de Creu Roja Tarragona, conversant amb una de les usuàries. ACN

Pla mitjà d'Elena Manrique, voluntària de la Casa d'Acollida de Creu Roja Tarragona, conversant amb una de les usuàries. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les dones representen prop del 65% de les persones ateses en programes de pobresa de la Creu Roja a Catalunya, segons dades que ha fet públiques l'entitat. Durant el 2019 ha atès 31.843 persones en aquest tipus de programes, de les quals 20.426 han estat dones. Segons el 12è estudi de 'L'Observatori' de la Creu Roja (octubre 2019), els grups més vulnerables a la cronificació de la pobresa són les dones i les persones de més de 50 anys. Aquest document, elaborat amb dades de les persones ateses en programes de pobresa de l'entitat, posa en relleu que el 21% d'aquestes dones són mares soles amb fills a càrrec i esdevenen el segon col·lectiu atès més nombrós.

L'estudi destaca que la majoria de les famílies monoparentals formades per mares amb descendència es formen a conseqüència de la ruptura de parella i en un 61% dels casos la custòdia la té la mare. Tot i així, el 100% de les mares que tenen dret a la prestació que els correspon no la reben.

D'altra banda, durant el 2019 la Creu Roja ha atès 19.339 dones (el 73% del total) a través de projectes de suport a domicili, envelliment actiu i teleassistència i 1.043 en programes adreçats a persones cuidadores familiars, com grups de suport emocional i capacitació.

A més, 4.159 dones (el 61% de persones usuàries de l'àmbit d'ocupació) han participat en programes de la Creu Roja destinats a promoure la formació competencial i les oportunitats de trobar una feina. Un 38% han aconseguit incorporar-se al mercat laboral ordinari i el 42% s'han format professionalment.

També cal destacar que durant el 2019 des dels programes de salut de Creu Roja s'han atès més de 12.000 dones en situació de vulnerabilitat a través d'accions adreçades a capacitar i informar sobre malalties amb més prevalença en els cicles de vida de les dones, treballar en la reducció de danys en addiccions amb intervencions específiques per a elles i sensibilitzar sobre drets en salut sexual i reproductiva i prevenció de malalties de transmissió sexual, entre d'altres.

Campanya 'Inqüestionables'

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, Creu Roja Joventut també llança la campanya 'Inqüestionables: no ens en falten les ganes, ens sobren els perquès' per continuar avançant en la igualtat de gènere, visibilitzar les dones i reconèixer el seu paper en la societat.

En aquest sentit, Creu Roja Joventut promou la sensibilització i prevenció de la violència de gènere entre infants i joves a través d'iniciatives com el projecte de Prevenció de conductes violentes en centres educatius, a través del qual va realitzar el 2019 més de 40 tallers en què van participar prop de 1.500 nens, nenes i joves de tot Catalunya.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local