Crisi del coronavirus

Una vilanovina denuncia que es troba "abandonada" a Perú i l'embaixada no facilita la seva repatriació

Míriam Brotons estava fent voluntariat al país, on hi ha toc de queda militar a les 20 hores, i s'ha hagut de confinar a casa d'un amic de Lima mentre espera una resposta d'Exteriors

Míriam Brotons, una vilanovina que s'ha quedat aïllada a Perú en plena crisi del coronavirus. EIX

Míriam Brotons, una vilanovina que s'ha quedat aïllada a Perú en plena crisi del coronavirus. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Míriam Brotons és una vilanovina atrapada a Perú en plena crisi del coronavirus que denuncia sentir-se abandonada per part de l'ambaixada espanyola, que de moment no facilita la seva repatriació. Míriam estava fent voluntariat al país quan es va confinar la població peruana per la pandèmia i es va haver de refugiar a casa d'un amic mentre espera una resposta d'Exteriors. La setmana passada va poder-se posar en contacte amb l'ambaixada per explicar la seva situació i ara espera una resposta a finals de mes que comporti la seva tornada a casa amb la seva família.

De moment, com que no estava fent turisme al país, el seu cas sembla que no és urgent per a les autoritats: "no tenia bitllet de tornada perquè no tenia pensat tornar-me'n de moment, però la meva situació aquí és molt complicada. Estic tancada en una habitació, gràcies a la generositat de la família del meu amic, però no tenim aigua corrent durant el dia i així és molt difícil seguir les recomanacions d'higiene per evitar el contagi", explica Míriam Brotons.

Aquesta vilanovina va arribar a Perú el 12 de gener i fins ara ha fet diverses tasques de voluntariat amb la comunitat peruana: "d'un dia per l'altre, Perú va anunciar el confinament de la població i vaig haver d'improvisar. Ara tenim toc de queda militar i no et pot sortir al carrer a partir de les 20 hores. Estic a la capital, però en un barri molt pobre, si em passa alguna cosa, no sé en quines condicions estaran els hospitals". La preocupació de Míriam també passa per l'evolució que tingui el covid-19 a Perú: "ara mateix aquí és estiu i la gent fa molt vida al carrer, durant el dia no es compleix ni el confinament ni les mesures de protecció que recomanen les autoritats". Brotons sap que Perú està col·laborant amb la comunitat internacional per permetre l'aterratge d'avions sanitaris que puguin repatriar ciutadans d'altres païssos per garantir el seu retorn a casa: "espero que en els propers dies tinguim notícies de l'ambaixada".

El seu cas no és únic. Una desena de catalans ha denunciat la inacció del Ministeri d'Exteriors per repatriar-los des del Perú. "Ens sentim totalment abandonats", afirmen en un comunicat conjunt on reclamen al govern espanyol que garanteixi la seva tornada a casa com més aviat millor. El govern del Perú va anunciar que a partir del diumenge tancaria definitivament els aeroports i fronteres per frenar el coronavirus i deixaria de donar suport al retorn d'estrangers. El grup de viatgers de Barcelona i Girona assegura que tenien bitllets per sortir diumenge en un vol d'Ibèria, però que es va anul·lar just el dia abans per "motius sanitaris" i ara no saben quan podran marxar.

En declaracions a l'ACN, Mei Vizan, una de les turistes, lamenta la manca de "resposta" per part del consultat i l'ambaixada espanyola a Lima a les seves trucades i correus electrònics. "Els israelites i els dels EUA ja estan a casa seva amb vols pagats pels seus governs", critiquen els catalans que es troben confinats en un hotel de Lima. La Mei alerta que la majoria d'aquests viatgers són població de risc per la seva edat o perquè tenen problemes de salut. "La meva sensació és que som vells i no els importem a ningú", assegura, remarcant que se senten "impotents".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local