Nota de premsa

S’inaugura el Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques de Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú de la UPC

Es farà una demostració d’un sistema per evitar les col·lisions entre balenes i embarcacions

Michel André professor de l'EPSEVG dirigirà el Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques. fdg/ carles castro

Michel André professor de l'EPSEVG dirigirà el Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques. fdg/ carles castro

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El LAB està promogut per l’investigador francès Michel André, que s’ha incorporat recentment com a investigador de l’EPSEVG, i té l’objectiu d’estudiar el biosonar (les emissions sonores) dels cetacis i de desenvolupar eines per limitar els efectes de la contaminació acústica sobre el medi marí. Es tracta del primer laboratori d’aquestes característiques a Europa.

Amb aquest motiu, tindrà lloc una roda de premsa, a les 11:30 h, a les instal·lacions del Laboratori (zona portuària s/n, edifici annexat a les oficines de la zona portuària centre), al port de Vilanova i la Geltrú. A la sessió informativa assistiran el científifrancès Michel André, enginyer i doctor en biologia, i president de la Societat Europea de Cetacis, i el director de l’EPSEVG, Andreu Català.

Durant l’acte d’inauguració del Laboratori, es realitzarà una simulació del projecte Whale Anti-Colision System (WACS), sistema per evitar col·lisions de balenes amb embarcacions, coordinat per Michel André i capaç de localitzar animals i objectes a temps real, de forma passiva, és a dir, sense introduir contaminació acústica en el medi marí. La informació que s’obté mitjançant aquest sistema és molt útil per prevenir col·lisions entre embarcacions comercials i balenes en àrees de gran trànsit marítim.

El WACS permet captar el sons dels cetacis a través d’uns sensors situats al fons marí. En la demostració del dia 26 de maig, alguns d’aquests sensors s’instal·laran a bord d’un zepelí, que captaran el so d’uns coets que es llençaran al cel, tot simulant els sons dels mamífers. Amb aquesta prova, els assistents podran comprovar en temps real com el sistema capta el so dels coets i els localitza en el cel, de la mateixa forma que ho farà amb els sons dels cetacis en el fons marí.

A més, durant la inauguració del nou laboratori, el científic Michel André presentarà la nova campanya, que iniciarà a partir del mes de juny, Truca al teu mar!. La iniciativa promou un servei que permet escoltar els sons del mar a través d’un sistema submergit al fons marí, instal·lat davant la costa de Vilanova i la Geltrú.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local