Atenció Integrada al Pacient

Baixen un 50% les hospitalitzacions per insuficiència cardíaca a l'àrea Metropolitana Sud des del 2016

L'ICS constata els beneficis del Programa Territorial d'Atenció Integrada al Pacient

Baixen un 50% les hospitalitzacions per insuficiència cardíaca a l'àrea Metropolitana Sud des del 2016. ACN

Baixen un 50% les hospitalitzacions per insuficiència cardíaca a l'àrea Metropolitana Sud des del 2016. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les hospitalitzacions per insuficiència cardíaca comunitària a l'àrea Metropolitana Sud han baixat un 50% des de finals del 2016. És l'impacte que ha tingut el Programa Territorial d'Atenció Integrada al Pacient, que es va posar en marxa per coordinar el treball dels sanitaris de diversos centres en el diagnòstic, tractament i seguiment dels pacients. A través de la Unitat Multidisciplinària d'Atenció a la Insuficiència Cardíaca Comunitària de l'Hospital de Bellvitge (UMICO), treballen especialistes de Cardiologia, Medicina Interna i Urgències, així com de l'Atenció Primària de l'Hospitalet Sud, l'Hospitalet Centre i el Prat de Llobregat. Entre el 2016 i el 2019, també s'han reduït en un 8% els reingressos de pacients els primers 30 dies.

Són les dades recollides pel Servei Català de la Salut a través dels Mòduls per al Seguiment d'Indicadors de Qualitat (MSIQ). Així, l'informe publicat ara constata que els reingressos han passat de representar un 17% dels casos l'any 2016, a ser un 9% el 2019. Pel que fa a l'hospitalització evitable –índex que combina els reingressos i les primeres hospitalitzacions- ha baixat un 40%.

L'ICS (Institut Català de la Salut) destaca que el Programa Territorial d'Atenció Integrada al Pacient amb Insuficiència Cardíaca Comunitària es basa en el manteniment de la continuïtat assistencial entre l’hospital i l’atenció primària. Posa èmfasi especial en abordar conjuntament els casos i incidir en el seguiment durant els primers dies posteriors a l’alta, quan el risc de recaiguda és més alt.

A més de l’activitat assistencial convencional, inclou la coordinació a l’alta, la prestació de pràctica avançada a domicili, el seguiment integral per detectar precoçment el pacient fràgil, o actuacions d’educació i corresponsabilització del pacient, entre d’altres. Aquestes últimes accions són liderades per les professionals d’infermeria.

Al mateix temps, inclou el seguiment per telemedicina dels pacients i ha impulsat l’assaig clínic HERMeS, el més gran que s’ha fet a Espanya sobre l’aplicació de la telefonia mòbil a la pràctica mèdica. Properament, en el marc del mateix programa es preveu desenvolupar un projecte de transformació digital de la seva activitat que s’espera que pugui repercutir en una nova millora dels indicadors.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local