Nota de premsa

El Ministeri de Medi Ambient demana a l’Ajuntament de Cubelles l’avaluació de la memòria – resum de construcció d’un cicle combinat a Cubelles

La Comissió ha negociat amb Endesa millores importants com l’eliminació de l’ús de fuel, de part dels dipòsits i, en darrer terme, de l’actual Tèrmica

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.




Marcillas, que ha explicat que la “Comissió segueix treballant pel desmantellament de l’actual Central i, si no és possible com ens han dit des del Departament de Medi Ambient de la Generalitat, per millorar les condicions ambientals de l’actual”, ha donat a conèixer els passos que ha acordat la Comissió per a presentar al·legacions a la memòria – resum.

L’Alcalde cubellenc ha volgut deixar molt clar que “no es tracta d’un projecte, sinó una memòria, sobre la qual hem d’elaborar les pertinents al·legacions, que segurament serviran de base per a la redacció del futur projecte”. La proposta presentada per Endesa Generación davant del Ministeri de Medi Ambient del Govern Central demana “l’avaluació del projecte de construcció d’una central de Cicle Combinat de 800 MW a la Central Tèrmica del Foix” i concedeix un termini de 30 dies per presentar les al·legacions ambientals. Marcillas ha explicat que la Comissió “ha acordat que, tenint en compte que estem a l’agost i que moltes empreses i organismes estan de vacances, demanarem una moratòria d’un mes per treballar les al·legacions amb profunditat”. En aquest sentit, ha anunciat que “estem contactant amb empreses externes per fer les al·legacions d’una forma més experta”. A més, la memòria s’ha traslladat als tècnics municipals, per al seu estudi, i al Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, a qui “els hi demanarem la seva implicació”.

Aquesta representa la primera documentació oficial que rep l’Ajuntament de Cubelles en tot el procés d’estudi del futur de la Tèrmica, que es va iniciar el passat mes de març. “Fins ara”, comenta el president de la Comissió, “tot havien sigut negociacions amb Endesa Generación, que ens va presentar la mateixa proposta que ara ens ha arribat des del Ministeri”. Marcillas ha assegurat que “la Comissió ha actuat de vegades en forma de pèndul, i unes vegades accepta aquesta proposta i en canvi d’altres la rebutja totalment i n’exigeix el desmantellament”. Però per a l’Alcalde cubellenc “l’enfoc és que no podem plantejar-nos l’eliminació de la zona energètica, tal i com ens ha manifestat la Generalitat, i per tant hem d’anar encaminats a millorar les condicions ambientals de la que tenim ara”.

Per tant, el canvi al cicle combinat “no es veu malament, perquè repercutiria favorablement en la població, sempre basant-nos en què la desaparició de la zona energètica és inviable”. Marcillas va reforçar aquesta argumentació recordant que la Sra. Comelles, Directora General de Qualitat Ambiental, “ens va informar que es redactarà un nou Pla Energètic de Catalunya en què consta la zona energètica de Cubelles”.

Una de les millores immediates que obtindria el municipi de Cubelles de les negociacions amb Endesa Generación, segons ha informat Josep Marcillas, és “el compromís de funcionar exclusivament amb gas natural mentre es construeix la central de cicle combinat”. Aquest fet té un benefici directe sobre les emanacions contaminants, ja que suposa “l’eliminació de les emanacions de sofre i de partícules en suspensió en l’ambient, que són les que actualment provoquen la majoria dels problemes que tenim”. Per demostrar que aquest compromís és ferm, entre les propostes fetes per Endesa destaca que eliminarien dos dels tres dipòsits de fuel existents, “i només mantindrien un perquè legalment hi estan obligats”.

El president de la Comissió Especial de Seguiment del Futur de la Tèrmica de Cubelles ha explicat que la proposta feta per Endesa és la instal·lació d’un cicle combinat de 800 MW, repartits en dues unitats de 400 MW que compartirien elements però que podrien funcionar de forma independent en cas de necessitat. “Les instal·lacions d’una central de cicle combinat són una tercera part més petites i la xemeneia és tres vegades més baixa, aproximadament”, ha explicat Marcillas.

Però per a l’Alcalde de Cubelles, el factor més important de la negociació portada a terme fins ara amb Endesa Generación, és que “quan se signés el conveni es comprometrien a que un cop entri en funcionament el cicle combinat l’actual Central Tèrmica es desmantellaria, juntament amb el dipòsit de fuel que quedaria”. Marcillas veu una oportunitat històrica de millorar les condicions de la Central, ja que “vista la tendència a construir cicles combinats, tot fa pensar que la de Cubelles, que és mixta, cremaria més fuel que gas, amb els inconvenients que això suposa”.

A preguntes dels representants dels mitjans locals i comarcals, Marcillas va explicar que el termini que s’està parlant, tenint en compte l’envergadura del projecte, “seria d’entre 3 i 4 anys”. En aquest sentit, va recordar que “la normativa vigent permet que l’actual Central, que es troba dins dels límits legals de contaminació establerts actualment, s’hagi d’adaptar a la normativa europea abans de l’1 de gener del 2007”. En cas contrari, però, l’Alcalde de Cubelles ha explicat que “la Central tindria una autorització per seguir funcionant 20.000 hores, que pel consum anual actual significaria arribar al 2011 – 2012; o bé, allargar la seva vida, sense excedir de les 20.000 hores, fins al 2015, moment en què hauria de tancar definitivament”. Marcillas, però ha recordat, que aquest tancament en cap cas significaria l’eliminació de la zona energètica, sinó que “estaríem parlant de retardar la conversió en cicle combinat fins a aquesta data”.

En tot aquest procés, l’Ajuntament de Cubelles està representat per la Comissió creada amb la participació de tots els grups polítics locals amb representació municipal. Marcillas, com a president de la Comissió, manifesta que “estem arribant al límit del termini de negociació amb Endesa i, si no prenem una decisió aviat, perdrem la capacitat negociadora”. Per aquest motiu, Marcillas considera que “si la comissió segueix marejant la perdiu, i desconec el motiu pel qual ho fan alguns grups, l’Equip de Govern es veurà amb la responsabilitat de prendre una decisió, perquè sinó els ciutadans, amb raó, ens demanaran responsabilitats per inoperància”.

“Hem de valorar si les condicions proposades són millors que les actuals”, argumenta Marcillas, qui afegeix que “seguim treballant pensant en el desmantellament, però hem de tocar de peus a terra i ser conscients que la zona energètica no desapareixerà i que hem de pensar en millorar les condicions ambientals”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local