A presó

Detingut a Sitges el líder d'un grup que va defraudar més de 100.000 euros en el lloguer d'immobles i material informàtic

Hi ha dos detinguts i els Mossos investiguen tres col·laboradors més

Detingut a Sitges el líder d'un grup que va defraudar més de 100.000 euros en el lloguer d'immobles i material informàtic. Mossos d'Esquadra

Detingut a Sitges el líder d'un grup que va defraudar més de 100.000 euros en el lloguer d'immobles i material informàtic. Mossos d'Esquadra

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els Mossos van detenir el 19 de gener dues persones i n'investiguen tres més per presumpta pertinença a una organització criminal dedicada a les estafes immobiliàries i de material electrònic. Un d'ells, el líder, ha ingressat a presó. La banda centrava la seva activitat en tres tipus d'estafes. La primera, el lloguer de material informàtic o electrònic d'un alt cost econòmic, a nom d'una suposada empresa sota l'excusa de ser material laboral. Del material però, ni s'abonava l'import, ni es retornava a la botiga. D'aquesta tipologia s'investiguen almenys cinc fets. En segon lloc, va llogar immobles però mai va pagar el lloguer. En tercer, en 4 casos es van llogar locals sota l'excusa de posar en marxa un centre de coworking o un de mèdic.

En aquest darrer cas, s'investiga si el grup va fer servir les oficines llogades de manera fraudulenta per estafar metges, fent-los invertir en unes suposades clíniques privades que volien muntar en aquests espais.

En tot els casos, i per acabar de tancar l'acord, els investigats enviaven a l'arrendatari els comprovants de transferències bancàries per aconseguir els lloguers, que mai es feien efectius. Els investigadors han acreditat un perjudici econòmic de 102.842 euros entre l'impagament dels lloguers i la venda d'aparells informàtics i electrònics.

El grup estava format per cinc persones amb un repartiment de rols de manera concertada i coordinada, on es distingien tres rols definits com cap de l'organització, home de confiança i col·laboradors.

“Un professional del frau”

El suposat cap de la banda és un home de 45 anys que presumptament va participar en els fets i va ser reconegut per totes les víctimes, ja que no tenia cap inconvenient en donar les seves dades, visitar els locals i habitatges per llogar i tancar els tractes en persona. “És una persona molt convincent, segur de si mateix, amb una autoconfiança que el feia projectar una escena que feia creïble totes les estafes”, ha assegurat en roda de premsa l’inspector Josep Naharro, cap de l’Àrea d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadra a Barcelona. “És el que nosaltres anomenem policialment un ‘professional del frau’”, ha conclòs.

El presumpte líder del grup va ser detingut aquest gener a Sitges, al seu domicili. “Es mostrava molt tranquil perquè ell entenia que era una detenció més. El que no sabia és que hi havia un treball previ de mesos i que l’objectiu era demostrar que era un grup criminal”, ha explicat Naharro, convençut que l’acusat operava amb un “sentit d’impunitat” que el feia creure que podia enganyar les víctimes i els sistemes policial i judicial. Era la quinzena vegada que se’l detenia.

Els presumptes col·laboradors

La persona de màxima confiança del cap era, suposadament, un home de 52 anys. Se'l relaciona directament amb quatre fets. Feia les mateixes tasques que el líder. Pel que fa als col·laboradors, se sospita que eren dos homes i una dona d'entre 23 i 33 anys. D'aquests, un dels homes es feia passar per secretari, i en alguna ocasió per metge, la dona tenia un rol similar i l'altre home participava de l'empresa recollint i revenent el material informàtic llogat pel cap de l'organització.

L'objectiu era donar més versemblança a l'actuació realitzada pel líder en visites a habitatges i locals comercials, a banda de fer tasques logístiques per a la consecució dels objectius.

Els suposats estafadors tenien un alt grau de mobilitat arreu del l'Estat, amb actuacions a Catalunya, Andalusia, la Comunitat de Madrid i Galícia, i es trobaven en plena activitat en el moment del seu desmantellament. De fet, els investigadors van detectar que l'organització s'encaminava a cometre estaves de major envergadura.

Al presumpte líder del grup criminal li consten quatre antecedents per part dels Mossos i onze més entre Guàrdia Civil i Policia Nacional per estafes de característiques similars arreu del territori espanyol. Entre les altres quatre persones acumulen nou antecedents del tres cossos policials, també per fets similars.

El 21 de gener van passar a disposició els dos detinguts i el jutjat instructor de la causa va decretar l’ingrés a presó del principal investigat, després que la instrucció policial i judicial indiqués que liderava una organització criminal. L'altre detingut va quedar en llibertat amb càrrecs.

La investigació continua oberta, ja que la policia no descarta més fets delictius presumptament comesos pels investigats.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local