Autovia

Les comuns fan al·legacions a l'avantprojecte de reforma de l'A2 al seu pas entre Igualada i Martorell

Les Comuns del Penedès i el Baix Llobregat al·leguen que la proposta elaborada pel Ministeri no respon a l'emergència climàtica i augmentarà la contaminació ambiental, acústica i lumínica

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Des de les dues comarques, l'Anoia i el Baix Llobregat i a través del grup parlamentari al Congrés, les comuns han registrat al·legacions a l'avantprojecte d'adequació, reforma i conservació de l'autovia A-2 en el seu tram Igualada - Martorell, impulsat pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana que el BOE del passat 5 d'abril va sotmetre a informació pública. Expliquen que "aquest projecte vulnera el planejament territorial de Catalunya, ja que no té en compte la normativa sobre el canvi climàtic i que comporta un impacte ambiental important sobre els espais naturals i les trames urbanes a municipis com el Bruc, Collbató, Abrera i Esparreguera, entre d'altres.” Consideren, a més, que és poc eficient perquè per evitar el col·lapse que es produeix de Martorell cap a Barcelona, facilita l'arribada de més vehicles.

En aquesta línia concreten també quins és l'impacte i les afectacions del canvi de traçat de l'A2 al seu pas per l'Anoia: "entre Òdena i Castellolí canvia els usos d'una superfície agrícola molt important, generadora de riquesa i llocs de treball per facilitar el pas d'una infraestructura que no tindrà repercussió econòmica directa en el territori; al Bruc, malmet una important zona natural que compta amb una protecció ambiental europea (PEIN Roques Blanques); implicarà també canviar el sistema de comunicació a la Conca d'Òdena i els Municipis de Castellolí i el Bruc, en la comarca de l'Anoia i de Collbató i Esparreguera al Baix Llobregat i de forma destacada, el servei de transport públic -actualment molt limitat- entre Igualada i aquests municipis que es farà molt més complicat en separar l'autovia d'aquestes poblacions en quan als accessos".

Destaquen finalment que "sorprèn que en tota la memòria de l'avantprojecte no es faci cap menció a la llei del canvi climàtic. En un moment que les administracions públiques han d'impulsar transformacions en l'àmbit de la mobilitat sostenible, projectes d'aquest tipus són contraris al que el nostre planeta necessita". Per afegir i insistir que "la connexió de mercaderies que cal potenciar és la ferroviària, que és la mobilitat del futur. No podem continuar apostant per un model de transports caduc de fer més carreteres quan ens quedarem sense combustibles derivats del petroli, això és apostar pels anys 30 del segle passat, solucions del segle XX que no serveixen per la realitat propera del segle XXI".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local