Pisos socials

Els Habitatges de Protecció Oficial de Sitges representen el punt de partida en l’accés a l’habitatge a un preu just

En aquesta mandat s’hauran impulsat un total de pisos socials al municipi

Habitatge d’HPO a Sitges. Aj de Sitges

Habitatge d’HPO a Sitges. Aj de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Sitges valora “molt positivament” la rapidesa amb la qual s’han pogut disposar dels 175 habitatges que tindrà la vila abans que acabi aquest mandat. Aquest mes de maig s’han entregat els 43 habitatges de la promoció Marinada, formada per tres edificis ubicats al carrer de l’Abadessa Maria Lluïsa Dalmau (més propera a Can Pei i el Vinyet). En els propers mesos s’espera entregar una segona promoció anomenada Terral, conformada per quatre edificis que sumen un total de 62 habitatges. La tercera serà de 70 habitatges –s’entregaran l’any 2023- sumant així un total de 175. Tant l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, com la regidora d’Habitatge, Júlia Vigó, han destacat la rapidesa amb la qual s’ha treballat per aconseguir aquests primers habitatges de protecció oficial de la vila.

Tot i que només representen un 1% dels habitatges que hi ha al municipi, l’alcaldessa considera que és “el primer gran pas per continuar, ja que s’haurien de fer un mínim de 200 habitatges a cada legislatura i així podríem arribar, potser, a un 4 o 5% al 2030”. Tot i així encara “estem molt lluny del que diu Europa, que hauria de ser un 10%”. En aquest sentit, la col·laboració publicoprivada entre les fundacions sense ànim de lucre, promotores d’habitatge social, i l’Ajuntament de Sitges, mitjançant la formalització del dret sobre un sòl municipal per un termini de 75 anys, ha “estat la manera més ràpida, eficient i eficaç de poder tirar endavant aquest projecte. Aquesta és una primera experiència que haurem de seguir avaluant, però de moment ens ha permès poder entregar en un temps rècord aquests 43 habitatges i començar a posar les bases d’un nou parc d’habitatge social”, ha reconegut Carbonell.

La regidora Júlia Vigó ha remarcat que l’objectiu és “fer de Sitges un lloc per viure-hi, amb un projecte de vida digne, que permeti gaudir de la vila no només des d’un punt de vista habitacional, sinó també des d’un punt de vista social, cultural, associatiu, d’oci, i l’objectiu de la política pública és aquest no cap altre”. La regidora també ha explicat que la urgència en l’habitatge ha estat essencial des de l’inici del mandat, ja que a Sitges es paga “un preu excessiu per l’habitatge i l’esforç econòmic mensual de les famílies supera de llarg el 30%”, percentatge dels ingressos que hauria de destinar-se a l’habitatge. A Sitges aquesta dada es troba al voltant de gairebé un 60% de mitjana, amb dades de 2021. En aquest sentit, Vigó ha assenyalat que aquestes primeres promocions d’habitatge representen un punt de partida, “un pla de xoc i una primera resposta, però sabem que hi ha moltes més necessitats socials i hem de continuar treballant-hi”. L’Ajuntament també treballa en altres modalitats i fórmules, com la rehabilitació i la recuperació d’edificis del municipi, com és el cas de les conegudes Cases dels Mestres,  ja que, segons ha indicat l’alcaldessa, “arribarà un moment que ens acabarà el terreny”.

Sitges, un lloc per viure-hi

L’alcaldessa ha ressaltat que la prioritat és tenir un habitatge, però també “és molt important oferir un lloc on treballar, un lloc on gaudir de tot el que ofereix una població com és la cultura, l’oci, l’educació... La feina, la casa i l’educació són els pilars bàsics que volem i busquem per a les persones que visquin a Sitges puguin desenvolupar-se, créixer socialment i personalment”.

La regidora d’Habitatge creu que és primordial conèixer “la realitat, les mancances i les fortaleses” de la vila i tenir una visió transversal per “combinar-ho tot plegat i resultin projectes adreçats a garantir els drets de la ciutadania”. Per exemple, la possibilitat de tenir un registre de sol·licitants d’HPO municipal “ens ha permès tenir moltes dades que abans no teníem i això ens dóna una riquesa per al futur”.

Inscripcions per accedir a un habitatge d’HPO

Poden optar als habitatges les persones i unitats de convivència amb una inscripció vigent al Registre de Sol·licitants d’Habitatge de Protecció Oficial de Sitges (RSHPOS). El primer pas i imprescindible per optar a l’HPO és tenir vigent aquesta inscripció. Per això, cal tenir en compte que la inscripció s’ha de renovar anualment per poder continuar amb el procés. Les persones inscrites al Registre i que compleixin els requisits que estipulin les bases de cadascuna de les promocions, optaran directament a la convocatòria. Els requisits aniran relacionats amb l’històric d’empadronament al municipi o els ingressos mínims i màxims, a tall d’exemple, i es donaran a conèixer un cop aprovades les bases al Ple Municipal.

La inscripció al RSHPOS pot realitzar-se a través d’aquest tràmit https://carpeta.sitges.cat/Ciutadania/ResultatsCerca.aspx?TextCerca=Registre. El primer pas és donar-se d’alta a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i, posteriorment, s’ha de lliurar una còpia signada a l’Ajuntament de Sitges. És important en el moment de realitzar la inscripció que es faci amb la persona o persones amb qui es conviurà. Una inscripció per persona no dóna més opcions, sinó que determina a quina tipologia d’habitatge s’opta (d’una, dues, tres o quatre habitacions). A més, cal tenir en compte que aquestes promocions que està impulsant l’Ajuntament de Sitges són en règim de lloguer i, per tant, cal que les persones sol·licitants marquin l’opció “lloguer” en la seva inscripció al RSHPOS.

L’Ajuntament posa a disposició de les persones que necessitin ajuda en el moment de realitzar el tràmit telemàticament, el servei OAC360º, al telèfon 93 595 50 94, de dilluns a divendres, de les 8 a les 20 hores. En casos en què no sigui possible la tramitació telemàtica, es pot realitzar presencialment a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) sol·licitant cita prèvia online o al telèfon 010.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local