Esclafit

Ports finalitza la reconstrucció de la nau de mercaderies i recupera el calat del port de Vilanova

Ports ha invertit 715.200 euros en les dues actuacions que s’han portat a terme durant aquest primer semestre de l’any 2022

Ports finalitza la reconstrucció de la nau de mercaderies i recupera el calat del port de Vilanova. Susana Nogueira

Ports finalitza la reconstrucció de la nau de mercaderies i recupera el calat del port de Vilanova. Susana Nogueira

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’empresa pública Ports de la Generalitat ha finalitzat la reconstrucció de la nau de mercaderies de Vilanova i la Geltrú, amb el principal objectiu de deixar la nau B en les condicions d’ús que es trobaven abans de les destrosses constructives que havia patit a causa de l’esclafit de l’agost del 2019. S’ha fet un pilot amb el nou model “Building Information Modelling” (BIM), que consisteix en una visió integral i completa en el trajecte d’un projecte d’obres que implica la intervenció de tots els agents, el seguiment de la construcció, el manteniment de l’edifici i la finalització de la vida útil de l’edifici, la nau acabada. Una altra actuació ha estat recuperar el calat dels accessos al port vilanoví amb la voluntat de millorar la navegabilitat dels vaixells.

En les dues actuacions Ports ha invertit 715.200 euros i s’han executat durant aquest primer semestre de l’any 2022.

A la presentació de posada en marxa el servei de la nau rehabilitada ha assistit el director general de Ports de la Generalitat, Pere Vila, que ha dit que “el projecte forma part de la idea que tenim com a empresa d’anar modernitzant els ports de Catalunya i posant-los als nivells que es mereixen, especialment en el tema de mercaderies. Hi ha pocs que es dediquin aquesta temàtica, però la demanda tampoc creix exponencialment a les voluntats que tenim. El nostre compromís és anar fent obres en funció de la demanda com en el Port de Vilanova i la Geltrú amb la reconstrucció d’aquesta nau”.

“L’operativa comercial és molt important en aquesta infraestructura, ens ajuda a ser competitius al costat d’altres ports importants de Catalunya. Per aquesta raó, no podíem deixar aquest espai apartat, havíem de solucionar-ho. Els problemes que van causar els danys de l’esclafit del 2019 va afectar les mercaderies, ja que era una instal·lació molt gran. Les destrosses que va provocar s’han anat resolent sobre la marxa i s’ha pogut solucionar amb tota la complexitat. Ara mateix, aquesta obra aguantaria un esclafit com el que va haver-hi i l’estructura està construïda per aguantar durant anys” ha destacat Vila.

L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, present en l’acte de posada en servei la nau rehabilitada, ha mostrat satisfacció per la rehabilitació i pel que suposa. “Després de tres anys hem recuperat la nau d’emmagatzematge de mercaderies del port de Vilanova i la Geltrú. És important que la ciutat tingui aquesta estructura, per donar el servei necessari i que mereix. Gràcies al fet que Port continua invertint en el port de la nostra ciutat, podem portar a terme les activitats comercials, econòmiques i d’oci. S’ha de tenir en compte que és aquí on hi ha més activitat econòmica de la ciutat. Per tant, és rellevant invertir per generar beneficis”.

Les obres de la nau han consistit a rehabilitar els elements estructurals existents dels murs perimetrals i s’ha incorporat una nova estructura de formigó prefabricat. S’ha construït una nova façana i una coberta amb claraboides, ambdues amb un acabat per a l’ambient marí. Els tancaments i portes corredisses, s’han adequat al pas de vehicles de treball amb càrregues de mercaderia. La il·luminació es realitza amb llum natural a través de claraboides, amb tubs solars i enllumenat de focus amb energia LED, per estalviar recursos energètics.

El principal objectiu de la recuperació del calat de la bocana i el canal d’accés del port de Vilanova i la Geltrú, ha estat mantenir el calat de 6,5 metres de profunditat, millorar la funcionalitat del port i afavorir la maniobrabilitat dels vaixells: mercants, pesquers i esportius. Aquesta actuació s’ha iniciat després de disposar dels informes favorables dels organismes pertinents. S’ha de tenir en compte que la recuperació s’ha de dur a terme periòdicament atès que la dinàmica del litoral comporta que la sorra es mobilitzi amb els temporals. Abans de les obres, s’han fet anàlisis de la sorra perquè aquesta sigui òptima per a les platges. En total el volum de sorra recuperada ha estat de 41.800 metres.

El director general de Ports de la Generalitat, Pere Vila, ha volgut afegir que Ports “està treballant en tota una reinversió, creixement sostenible i canvis de plantejament que aniran arribant. Vull valorar que aquestes dues actuacions que presentem són inversions del present, però en el futur hi haurà més. El port de Vilanova és un dels grans i importants de Catalunya, ja que té tot el segment diferent que es pot arribar a tenir: industrial, comercial, oci, restauració, etc. Per aquestes raons en els anys vinents aquest ha de tenir inversions considerables. Tenim diferents empreses interessades en un creixement sostenible, per una visió empresarial. L’aposta pel port de Vilanova és rellevant per a nosaltres, una instal·lació demanada per a moltes empreses del sector. Des de Ports estarem atents a les consultes que ens facin per executar obres en un futur”.

L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau ha afirmat que “el departament d’empresa de l’Ajuntament ha rebut necessitats d’empreses que hi són i que hi volen ser en el port de Vilanova i la Geltrú. Hi ha empreses que volen venir a la ciutat i posar-se amb les noves indústries de les tecnologies i les eines que necessita el medi marí. Així que perquè hi hagi més activitat s’ha de fer plans d’usos i dissenys diferents per ubicar definitivament les empreses avançades en el medi. Moltes d’elles tenen projectes a la resta del món”.

En l’acte també hi ha estat present el subdirector general de Ports i Aeroports, Francesc Macias, entre altres membres del consistori vilanoví, directius i directives.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local