Protecció del litoral

Vilanova presentarà al·legacions al Pla Director Urbanístic de revisió dels sòls no sostenibles del litoral

Xavier Serra: “La Generalitat ha actuat de manera unilateral i no han reflectit en el document el model de ciutat que defensem tècnicament i políticament”

Vilanova presentarà al·legacions al Pla Director Urbanístic de revisió dels sòls no sostenibles del litoral. Susana Nogueira

Vilanova presentarà al·legacions al Pla Director Urbanístic de revisió dels sòls no sostenibles del litoral. Susana Nogueira

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú mostra insatisfacció per la resolució del Pla Director Urbanístic de revisió de sòls no sostenibles del litoral, de Malgrat de Mar a Alcanar, ja que algunes de les seves propostes no han resultat viables. L’Ajuntament afirma que la Generalitat ha actuat de manera unilateral i reclama, entre altres propostes, que es desqualifiqui el potencial urbanístic de l’espai natural de la Platja Llarga.

Aquest Pla té com a objectiu principal tractar de salvar i mantenir en el millor estat possible natural sòls que són propers a la costa. El regidor d’Urbanisme, Servei d’Habitatge i Projectes i Obres d’Urbanisme, Xavier Serra, ha dit que el govern de Vilanova i la Geltrú està d’acord amb l’objectiu del PDU perquè és necessari per a una ciutat sostenible. “L’Ajuntament està a favor de les missions del PDU i en tot moment ha estat en contacte amb la direcció general que porta els programes, traslladant quines són les idees, el planejament i quina és la línia amb la qual estan treballant. Malgrat això, a partir de la resolució que s’ha publicat hem vist que la major part de les nostres aportacions, no s’han tingut en compte. Pensem que han actuat de manera unilateral i no han reflectit en el document el model de ciutat que nosaltres defensem tècnicament i políticament i considerem viable és el respecte del territori, minimitzant l’impacte ambiental i paisatgístic que tingui qualsevol desenvolupament”.

Per tant, com el model de ciutat no queda plasmat en la resolució del Pla, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú considera que hi ha incoherències i això perjudica diferents sectors. “És molt important la recuperació del teixit industrial a la ciutat, estem en un procés d’industrialització, amb l’arribada d’empreses que aporti un valor productiu. Per altra banda, volem facilitar l’ampliació de l’activitat agrícola, la recuperació de la ramaderia i la potència del sector pesquer. Urbanísticament, hem de fer tot el possible per potenciar la capitalitat de Vilanova, comercial i de serveis, no només de la comarca sinó de la vegueria. Dins del model que entenem de ciutat, ha de tenir la diversitat econòmica que tradicionalment ha tingut, també integradora en l’entorn social i hem de seguir creixement de manera mesurada en el turisme familiar i cultural, no massificat” ha declarat Serra.

El regidor ha assenyalat especialment la insatisfacció per la situació del sector Platja Llarga, un espai natural on l’Ajuntament manté que l’edificabilitat es traslladi a l’eixample nord perquè permetrà tenir 35.000 m2 de sostre públic per habitatge on es podrà desenvolupar polítiques socials per crear habitatge públic. “Des de fa anys, l’Ajuntament, l’INCASÒL i una constructora van arribar a un acord per blindar aquest sector, però el planejament vigent encara ho contempla com a espai urbanitzable i el nou PDU no preveu canviar-ho”.

L’aprovació inicial del PDU desqualifica el sector interior de La Muntanyeta, situat al nord del litoral vilanoví, tocant a Sitges. Serra, mostrant insatisfacció, ha dit que “modificar-ho no beneficia a les necessitats dels veïns de la zona”. Una crítica que també remarca respecte a la desqualificació dels espais pendents de construir a la urbanització Santa Maria, situada a quasi 2 quilòmetres del mar. Una altra queixa són les urbanitzacions periurbanes, ja que l’Ajuntament pensa que seria una bona ocasió per fer front un dels grans problemes urbanístics que té la ciutat, ja que hi ha al voltant de 40 urbanitzacions no regularitzades. El PDU també desqualifica l’entorn del càmping Vilanova Park, a uns 5 quilòmetres del litoral.

Serra, ha explicat que hi ha una sèrie de sectors que estan pendents de modificació i que aquestes propostes no s’especifiquen en el document, “l’únic que s’indica és que es rebaixen una quantitat de 3.500 habitatges, però no se sap de quina manera. Per tant, aquest conglomerant de decisions que s’estan establint semblen que no van d’acord amb el que el territori demana, no només de l’Ajuntament sinó diferents col·lectius. Hem demanat una reunió amb la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme per saber per què no estan tenint en compte el treball del territori. A part d’això, continuarem treballant en la línia que tenim establerta i demanem a tota la resta dels grups municipals, sectors econòmics i socials del territori que d’alguna manera tinguem un posicionament comú com a ciutat”. Una vegada, l’aprovació inicial del PDU es publiqui al DOGC, l’Ajuntament avança que presentarà al·legacions per defensar un model de ciutat en el qual es treballa diàriament. Serra, ha manifestat que el Govern “té totes les esperances que la reclamació avanci i s’incorporin noves propostes”.

El regidor ha recordat que el futur urbanístic de Vilanova i la Geltrú s’està plantejant segons al Pla Territorial Parcial (PTP) Metropolità i “ho considerem un error, ja que aquest Pla en uns anys no ens afectarà a Vilanova i estarem sota la normativa i les línies del Pla Territorial de la vegueria del Penedès”.

Per altra banda, el regidor ha reclamat que la Generalitat doni respostes a les necessitats i concreti els paràmetres urbanístics per tal que Vilanova i la Geltrú pugui acabar de plantejar el nou Pla General d’Ordenació Municipal.
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local