Salut Ambiental

El desbordament de contenidors provoca la presència de rates en diferents punts de Vilanova

L'Ajuntament ja he encarregat a l'empresa de desratització treballs per controlar 'situacions molt compromeses'

El desbordament de contenidors provoca la presència de rates en diferents punts de Vilanova. EIX

El desbordament de contenidors provoca la presència de rates en diferents punts de Vilanova. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les rates han estat la plaga més nombrosa d’aquest estiu a Catalunya, segons dades de l’Associació Catalana d’Empreses de Salut Ambiental (ADEPAP). Vilanova i la Geltrú no ha estat una excepció, però la situació de desbordament dels contenidors ha afavorit la proliferació d'aquest animals en diferents barris de la ciutat. Veïns del Centre Vila, el barri de Mar, La Collada i el Llimonet, entre d'altres, alerten de la presència de rates als volants del contenidors a plena llum del dia, però especialment a les nit i als solars sense edificar. Des de l'Ajuntament s'ha confirmat aquesta situació i des de Serveis Viaris ja han encarregat els treballs a l’empresa que té adjudicada les tasques de desratització a l'Ajuntament en aquests barris i d'altres punts de la ciutat que "es troben en situacions molt compromeses arran dels desbordaments dels contenidors".

L'Associació Catalana d’Empreses de Salut Ambiental ha denunciat aquesta setmana en un comunicat que els efectes de la pandèmia i les últimes restriccions a l’ús de raticides han fet que aquests rosegadors hagin “fet seus els carrers de les grans ciutats” i que cada vegada sigui més complex mantenir les poblacions d’aquest animal sota els llindars de tolerància establerts. Segons ADEPAP, la manca de persones al carrer durant el confinament ha fet que les rates s’hagin acostumat a “campar al seu aire”. L’associació adverteix que el descontrol d’aquesta plaga és un perill per la possible transmissió de malalties de les rates als humans.

En els darrers anys, a Catalunya ja s’havia detectat un increment sostingut d’incidències amb la rata grisa (Rattus norvegicus) i la rata negra (Rattus rattus) als entorns urbans, on habitualment no se’n veien. Segons explica ADEPAP, el problema s’ha vist agreujat per les restriccions d’ús d’alguns productes biocides, rodenticides-raticides, concretament. Aquesta prohibició ha estat fruit d’una regulació de la Unió Europea motivada per l’excés d’us de biocides que en feia la ciutadania. “No poder fer servir aquests biocides fa que cada vegada sigui més complex mantenir les poblacions sota els llindars de tolerància establerts”, diu el comunicat d’ADEPAP.

Quim Sendra, president de l'associació, ha alertat que les plagues de rates són “molt nocives” per la salut ambiental perquè poden transmetre malalties zoonòtiques, és a dir que es transmeten d’animal a persona i viceversa.

Sendra ha afegit que el problema rau en què qualsevol particular pot comprar un raticida en un supermercat i fer-ne un mal ús, ja que pot afectar altres espècies no diana, i això ha fet que la normativa europea sigui cada cop més restrictiva. “Però el que caldria restringir, en tot cas, és aquest ús no professional i, en canvi, deixar que els experts fem la nostra feina, ja que coneixem perfectament com atacar les plagues de manera completament segura per al medi i per a les espècies que no són objectiu”, afirma Sendra.

Paneroles i mosquits

Pel que fa a les paneroles, com cada any, l’arribada de la calor les ha fet més actives i visibles. Enguany no ha estat una excepció i en algunes zones se n’han vist moltes, especialment de paneroles de clavegueram, a causa de les altes temperatures anormals que hi ha hagut aquest estiu. “Ha arribat un punt que fem actuacions contra les plagues de paneroles durant tot l’any”, ha afirma el president d’ADEPAP, que  desaconsella l’ús d’insecticides domèstics, “ja que poden traslladar la plaga a altres llocs”.

D’altra banda, aquest estiu ha estat extremadament sec i això ha fet que, en general, hi hagi hagut molts menys mosquits dels que es preveien, segons ha detallat Sendra. Aquests insectes, especialment en el cas del mosquit tigre, en tenen prou amb petits basals o l’aigua que queda al fons de les torretes per proliferar.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local