Espècies protegides

Es tanca la campanya de conservació del corriol amb més postes, però menys polls supervivents

Gràcies a un centenar de persones voluntàries, han sobreviscut 27 polls (36 polls la temporada 2021) a les comarques del Garraf i del Baix Penedès

Es tanca la campanya de conservació del corriol més postes, però menys polls supervivents. Ivan Villarejo

Es tanca la campanya de conservació del corriol més postes, però menys polls supervivents. Ivan Villarejo

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC), ha finalitzat la campanya de conservació del corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) i corriol petit (Charadrius dubius) a les platges de Sitges, Cubelles, Cunit i Calafell i els resultats no són gaire bons: hi ha hagut més postes, però menys polls supervivents. L’associació, un any més, ha actuat des del mes de març fins al setembre per protegir aquesta espècie vulnerable i en perill d’extinció. Gràcies a un centenar de persones voluntàries, han sobreviscut 27 polls (36 polls la temporada 2021) a les comarques del Garraf i del Baix Penedès.

El corriol camanegre és un ocell petit, considerat una espècie vulnerable i escàs, que nidifica preferentment en espais oberts de platges i zones humides litorals. Té la particularitat que pon els ous a la sorra de les platges urbanes i no als arbres i arbusts com fan altres ocells. L’espècie s’enfronta a greus problemes de conservació com ara la pèrdua i deteriorament del seu hàbitat “pel pas de persones, maquinària, gossos, gats i d’altres ocells que intenten fer malbé les postes i això comporta un declivi de les seves poblacions”, ha explicat el tècnic de Conservació d’Espècies del GEPEC-EdC, Xavier Pedro.

Ja fa 38 anys que l’entitat treballa per la protecció del corriol, protegint el seu ecosistema, aconseguint zones protegides legalment i millorant l’hàbitat de l’espècie. Des de l’any 2020 es va iniciar un projecte de conservació del corriol per estudiar amb més precisió any rere any les característiques i tendències de les seves poblacions. D’aquesta manera també es determinen i protegeixen les zones de nidificació i alimentació, des del Garraf  fins a les Terres de l’Ebre.

Aquesta temporada l’entitat ha signat diferents convenis de col·laboració amb els Ajuntaments de Sitges i Cubelles (Garraf) i Cunit i Calafell (Baix Penedès), per tal de protegir l’espècie a les platges d’aquestes poblacions. Aquests convenis, Pedro, ha dit que “garanteixen el seguiment de les poblacions del corriol camanegre i corriol petit a les platges urbanes i protegeix els nius per garantir la protecció de totes les postes i les seves cries”.

Pedro ha explicat quines són les actuacions de conservació del corriol: “Des del mes de març fins al setembre realitzem el seguiment de l’espècie per controlar quants individus hi ha i localitzar els nius com més aviat millor per poder-los protegir, ja que és possible que es trobin en una zona que està totalment desprotegida. Instal·lem un perímetre de protecció d’uns 25 metres, aproximadament, al voltant del niu per protegir l’espècie i així que pugui incubar els ous durant els 25 dies de manera favorable. També instal·lem uns gabions metàl·lics per evitar que altres especies més grans com les gavines facin malbé els ous”. Una altra part essencial del projecte és l’educació i sensibilització ambiental. “Hem fet diferents tallers amb escoles que es repeteixen de manera anual i també tallers familiars”. S’han creat i difós recursos pedagògics per a docents i alumnes per conscienciar petits i grans sobre la necessitat de conservar aquesta espècie i la importància i beneficis de tenir unes platges més naturals.

Per altra banda, s’ha instal·lat cartellera a les platges on nidifica aquest ocell perquè la ciutadania conegui el corriol camanegre i s’ha format a les persones i treballadors de diversos Ajuntaments costaners.

Resultats campanya 2022

El GEPEC-EdC ha detectat un petit augment d’exemplars de corriol camanegre en certes zones que s’estan constituint com a noves zones de cria gràcies a la renaturalització de les platges. Tot i això, enguany, hi ha hagut una disminució del nombre de postes i ous en comparació a la temporada passada a les platges del Garraf i del Baix Penedès (36 l’any 2021 i 27 l’any 2022). Pel que fa als exemplars volanders que han sobreviscut han augmentat (21 l’any 2021 i 20 l’any 2022).

Els resultats de les dades d’enguany pel que fa a les postes són més baixos comparats amb la temporada anterior. Calafell (15 l’any 2021 i 11 l’any 2022), Cunit (6 l’any 2021 i 4 l’any 2022), Cubelles (9 l’any 2021 i 9 l’any 2022) i Sitges, que correspon al corriol petit (6 l’any 2021 i 3 l’any 2022). “Quan hi ha una zona que no età del tot protegida, per la raó que sigui, l’espècie marxa a una altra. A partir dels informes on es recullen totes les dades, l’entitat fa propostes de millora a la ciutadania, als Ajuntaments i també al departament de biodiversitat de la Generalitat, per tal de millorar la supervivència de l’espècie” ha dit Pedro. L’entitat recorda que amb les xifres de supervivència d’aquesta temporada 2022, si no es prenen mesures, es corre el risc de perdre les poblacions establertes en determinades zones de nidificació durant anys.

El tècnic de Conservació d’Espècies del GEPEC-EdC, Xavier Pedro, també ha anunciat que “el Govern de Catalunya ha aprovat el nou catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada. Hem participat fent aportacions, propostes, esmenes i algunes de les quals han estat acceptades i incorporades per part de la Generalitat i a partir d’aquí es podrà contemplar que aquesta espècie se li faci un pla especial de protecció”.
El projecte compta amb la participació d’un centenar de persones voluntàries que col·laboren en el seguiment de l’espècie, la detecció de nius i fan tasques informatives a la població. Enguany l’entitat ha comptat amb dues fundacions (Fundació Onada i Fundació Santa Teresa) que treballen pel benestar de persones amb diversitat funcional i han col·laborat fent el seguiment.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local