Port de Vilanova

Vilanova Grand Marina instal·la un sistema pioner de regeneració marina

A Vilanova i la Geltrú s'han instal·lat deu microesculls de substrat natural que mimetitzen la naturalesa i atrauen fauna i regeneren flora

Vilanova Grand Marina instal·la un sistema pioner de regeneració marina. Jordi Lleó

Vilanova Grand Marina instal·la un sistema pioner de regeneració marina. Jordi Lleó

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La sensibilització vers la cura del medi ambient i la regeneració, cada cop està més a l'ordre del dia. Sembla que de mica en mica hi ha accions per posar fre o minimitzar el canvi climàtic. A l'àmbit d'infraestructures portuàries aquesta mentalitat també s'està manifestant, com és el cas de Vilanova Grand Marina que avui ha presentat una iniciativa de regeneració de la fauna i flora als seus pantalans. El projecte va a càrrec de l'empresa Ocean Ecostructures que es dedica a dissenyar i implementar sistemes de regeneració de la biodiversitat mitjançant l'aplicació i la combinació d'innovacions científiques d'última generació.

La idea és transformar estructures marines i espais marins degradats en instruments de regeneració ambiental, recuperant béns i serveis ecosistèmics, "transformem espais grisos en blaus", ha sentenciat Ignasi Ferrer, CEO d'Ocean Ecostructures. El de Vilanova i la Geltrú, se suma a set ports catalans i mallorquins que ja tenen implantada aquesta tecnologia pionera. Concretament, a Vilanova Grand Marina s'instal·laran deu microesculls de substrat natural, que mimetitzen la naturalesa de l'entorn i així recuperar els hàbitats marins.

La primera acció ha sigut detectar diferents zones del port i quins organismes es colonitzen en cadascun d'aquests esculls. Un cop feta aquesta diagnosi s'instal·laran la totalitat de les deu estructures. "Tot plegat correspon, no només a la regeneració de fauna i flora, sinó també a la neteja de l'aigua", apunta Anna Lloveras, directora científica d'Ocean Ecostructures. El desenvolupament i la instal·lació d'aquest sistema de recuperació del medi marí s'emmarca dins del projecte de recerca SEAREG, que té com a objectiu la recuperació de la vida al Mediterrani, escalant tècniques capdavanteres de regeneració marina.

Aquesta tecnologia també s'està utilitzant per revitalitzar i reciclar infraestructures marines com ara parcs eòlics, ports comercials, marines, plataformes d'extracció de petroli i gas, o espais marins degradats, recuperant la biodiversitat. "Hem de felicitar totes les accions per mitigar el canvi climàtic, per terra, mar i aire", ha indicat Olga Arnau, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú que ha assistit a la presentació del projecte acompanyada pel director general de Vilanova Grand Marina, Miquel Àngel Lliteras. Vilanova Grand Marina, dins de la dàrsena nàutica del Port de Vilanova, compta amb 48 amarratges per a iots que van entre 25 i 130 metres d'eslora.

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local