Inclusió residencial

El Pla Local de l'Habitatge busca que el 15% dels habitatges de Vilanova i la Geltrú es destinin a polítiques socials

L'Ajuntament posa en marxa programes de subvencions per a la rehabilitació energètica d'edificis i habitatges

Oriol Huguet i Xavier Serra. EIX

Oriol Huguet i Xavier Serra. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vilanova i la Geltrú ha duplicat el parc municipal d'habitatge en els darrers 4 anys. Actualment, 104 pisos són els que formen part d'aquesta bossa que el consistori ha pogut ampliar "fent un gran esforç per adquirir habitatges, en propietat per tanteig,  en usdefruit (a través de convenis amb la Sareb) i també gràcies al programa de lloguer d’emergència per ajudar les persones en risc d’exclusió i regularitzar la situació de moltes famílies".

Però l'ampliació del parc municipal d'habitatge és només una de les branques que es treballen des de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú en l'àmbit de les polítiques d'habitatge. De fet, actualment s'està redactant el Pla Local d’Habitatge, un document ampli i complex que ha de definir les accions que es desenvoluparan a la ciutat els propers sis anys. Aquest full de ruta, que parteix d'un procés de participació ciutadana a través d'una enquesta telemàtica i diversos tallers, ha de ser "la proposta marc per a concertar polítiques d'habitatge amb l'administració de la Generalitat". El regidor d'Habitatge, Xavier Serra, ha explicat que l'objectiu principal d'aquest pla és "l'assoliment del principi de solidaritat urbana per arribar a un mínim del 15% d'habitatges destinats a polítiques socials". Serra apunta que Vilanova i la Geltrú es destina en aquests moments un 6 % dels habitatges a aquesta funció.
 
Paral·lelament al Pla, l'Ajuntament ha aprovat aquest any el reglament de la Taula Local d'Habitatge de Vilanova i la Geltrú, un òrgan municipal de consulta ciutadana, on participen les administracions i institucions públiques, les entitats i les associacions de la ciutat relacionades amb l'àmbit de l'habitatge, els professionals de l'habitatge, els moviments socials, i altres persones interessades en l'àmbit de l'habitatge. Aquesta plataforma ha de ser "un espai de referència per a la participació ciutadana en l'àmbit de l'habitatge per a l'anàlisi de la situació al municipi". En aquest sentit, es tracta d'incentivar el treball en xarxa implicant tots els agents que estan en contacte estret amb la ciutadania per temes d'habitatge amb un objectiu clar: "afavorir l'eficiència dels recursos existents, la coordinació per a cercar solucions conjuntes i elaborar noves propostes i estratègies".
 
Inclusió residencial

I és que les polítiques d'habitatge no s'entenen sense polítiques socials. Per això, les tasques dels departaments d'Habitatge i Serveis socials interactuen més que mai. El regidor d'Inclusió Residencial, Oriol Huguet, explica que el Servei d'Atenció i Prevenció de l'Exclusió Residencial (SAPER) està format per un equip de professionals especialitzats i experts en atendre les situacions més greus relacionades amb el risc de pèrdua de l'habitatge, però que cal millorar la resposta de les administracions superiors per combatre l'emergència social. L'Ajuntament acompanya les famílies des del primer moment d'impagament de l'habitatge per evitar que els deutes s'acumulin, però també fan el seguiment de procediments judicials i processos de desnonament. A més d'oferir aquest suport directe a les famílies, el SAPER busca aliances per trobar les millors accions possibles que creïn alternatives i solucions a les dificultats relacionades amb l'habitatge.

Ajuts a la rehabilitació energètica

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha posat en marxa nous programes de subvencions per a la rehabilitació energètica dels habitatges i de manera específica els ajuts es destinaran als barris del Tacó, de l’Armanyà i determinades zones del barri de Baix-a-mar i Sant Joan. Es tracta d'un impuls per a la millora d'edificis construïts sobretot durant els anys 60 i que necessiten d'una renovació per ser més sostenibles. Per això ha entrat en funcionament l’Oficina Tècnica de Rehabilitació: "Fins l'any 2026 ens podem acollir als ajuts Next Generation per rehabilitar en clau energètica els edificis i habitatges de tot el municipi. Aquestes obres poden suposar una millora de la qualitat de vida de les persones i ajudarà a pal·liar les despeses de subministraments que tant amoïnen avui les famílies i, sobretot, ajudarem a frenar els efectes del canvi climàtic".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local