Ronda Ibèrica

La ronda de la polèmica: ara el retorn dels dos carrils no convenç conductors ni vianants

Vianants i col·lectius com Camins Escolars es queixen de la supressió de passos de vianants i els conductors de tenir fins a tres canvis de velocitat i de la confusió que genera la pintura

La ronda de la polèmica: el retorn dels dos carrils no convenç conductors ni vianants. Ajuntament de Vilanova

La ronda de la polèmica: el retorn dels dos carrils no convenç conductors ni vianants. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Des de mitjans d’octubre la ronda Ibèrica de Vilanova ha recuperat els dos carrils de circulació per cada sentit, després de dos anys amb un carril en dos sentits. Això ha suposat suprimir el cordó d’aparcament habilitat durant la pandèmia, s’han suprimit 9 passos de vianants que no comptaven amb semàfors i que no són compatibles amb vies de doble carril de circulació i s’ha establert un nou límit de velocitat de 40 km en els trams de dos carrils i de 30 km quan és un. Si la supressió dels dos carrils va ser polèmica, el seu retorn no ha estat exempt: els conductors critiquen “la gestió i planificació del retorn dels carrils” i sobretot per “l’estat confús de la via en relació amb les pintades” i col·lectius com Camins Escolars, la pèrdua de seguretat per als vianants, amb l'increment de la velocitat i la supressió de passos de vianants.

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, durant la pandèmia, va abolir un dels carrils de circulació de cada sentit de la Ronda Ibèrica per transformar la via i deixar un carril de circulació per cada sentit. Aquest projecte formava part del Pla d’Actuació Municipal que l’equip de govern va presentar l’any 2019 amb el principal objectiu d’una transformació de la mobilitat de Vilanova. Una de les apostes del govern és canviar la mobilitat per reduir el trànsit per dins de la ciutat i d’aquesta manera aplicar diverses mesures de pacificació del trànsit.

Una de les actuacions que es van fer l’any 2020 va ser remodelar el carril que fins aleshores assumia la circulació de vehicles, convertint-lo en places d’aparcament. Ara amb la recuperació d’aquest carril per circular, des de la rotonda de la carretera BV-2115 i fins a la rambla de Sant Jordi, a l’alçada de la comissaria dels Mossos d’Esquadra, ja no es pot aparcar, la via exclusivament és per al trànsit de vehicles. Una altra modificació ha estat suprimir un total de 9 passos de vianants que no comptaven amb semàfors i que no són compatibles amb les vies de doble carril de circulació. Amb aquest canvi els vianants han de buscar un altre indret de la ronda per tal de creuar les vies. I aquesta és una de les queixes principals de la ciutadania a la nova ronda, ja que “no s’ha pensat en els i les vianants alhora de suprimir els passos de vianants, necessaris en aquesta zona de comerços, restauració, residències...”, ha manifestat una ciutadana. Una altra veïna de la ronda ha dit que “no veu gaire clar si encara es pot passar pel pas de vianants o no perquè les pintades són molt confuses” i un vianant ha expressat el seu malestar en “estar a punt de creuar el pas de vianant pensant que les marques que han deixat pintades encara feien aquesta funció” i espantar-se en veure que els cotxes no s’aturaven.

Les queixes ciutadanes també han criticat que no s'aprofitessin els mesos de vacances per fer aquests canvis i la majoria lamenten la confusió que genera la senyalització horitzontal: "espero que aquest no sigui el resultat definitiu, s'han d’indicar millor els dos carrils", apuntava un conductor aquest cap de setmana, coincidint amb altres usuaris que asseguren que les línies antigues tapades i les noves es confonen.

Les actuacions a la ronda Ibèrica també compten amb un nou límit de velocitat de 40 km en els trams de dos carrils i de 30 km quan en tingui un de sol. També es disposa d’un nou semàfor en un dels passos de vianants de l’Hospital Sant Antoni Abat i es mantenen els accessos per als serveis d’emergència de l’Hospital i de la comissaria dels Mossos d’Esquadra.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local