Espècies invasores

JARC reclama actuar contra la vespa asiàtica davant l'increment de nius detectats d'aquesta espècie invasora

Provoca la pèrdua d'entre el 30% i el 50% de les abelles de les arnes, i pot arribar fins al 100% en arnes poc denses

JARC reclama actuar contra la vespa asiàtica davant l'increment de nius detectats d'aquesta espècie invasora. ACN

JARC reclama actuar contra la vespa asiàtica davant l'increment de nius detectats d'aquesta espècie invasora. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

JARC insta el Departament d'Acció Climàtica a adoptar mesures perquè es compleixi el protocol d'actuació i seguiment de la vespa asiàtica (vespa velutina nigrithorax), per tal que "sigui efectiu". L'organització agrària ha detectat un increment de nius tot i que assegura que molts "no es retiren". El protocol estableix que, en espais públics, ha d'actuar l'administració titular, mentre que en privats, l'ajuntament pot informar i requerir el propietari de la finca perquè destrueixi la colònia. JARC adverteix que la vespa asiàtica provoca la pèrdua d'entre el 30% i el 50% de les abelles de les arnes, xifra que pot arribar fins al 100% en arnes de poca densitat, amb la consegüents pèrdues que això comporta al sector de l'apicultura.

La vespa velutina o asiàtica és una vespa invasora que causa efectes directes envers l'apicultura, ja que "les vespes troben en les arnes una font d'aliment continuat, depredant les abelles i debilitant la colònia, fent-la més susceptible a desenvolupar malalties", explica Joan M. Llorens, cap de la sectorial d'Apicultura de JARC. Una altra de les conseqüències que pateixen els apicultors és que "redueix o paralitza totalment la producció de mel". "La presència de la vespa asiàtica no només afecta l'activitat apícola, sinó que també produeix un greuge important en la biodiversitat autòctona i, presenta un risc per la salut de les persones", assenyala.

En aquest sentit, JARC ha demanat a les administracions que actuïn, donat que "durant la tardor, les vespes reina poden arribar a produir entre 200 i 500 vespes reina que emergiran a la primavera per fundar noves colònies, amb la complexitat que això pot afegir a la gestió d'aquesta espècie invasora".

Un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) conclou que els atacs de vespa velutina representen l'amenaça més gran per als ruscos entre els mesos de juny i novembre. La presència d'aquesta espècie de vespa, explica l'estudi, limita la sortida d'abelles durant tot el dia i és responsable, d'una tercera part de les baixes totals d'abelles en els ruscos.

Joan M. Llorens exposa que, depenent de la densitat velutina i el nombre d'abelles que habitin en la mateixa zona, aquesta pèrdua pot arribar a ser del 50%. "La situació actual del sector apícola a Catalunya ja és prou delicada per altres aspectes, com per exemple, relacionats amb els efectes del canvi climàtic (sequera), l'augment dels costos de producció o la varroa (un àcar paràsit extern que ataca les abelles Apis cerana i Apis mellifera) com a conseqüència, la producció de mel s’ha reduït fins a un 40%", remarca el cap sectorial de JARC.

Davant aquesta situació, l'organització demana a les administracions competents que actuïn amb celeritat i retirin i destrueixin els nius de vespa asiàtica localitzats als espais públics i que facin complir el protocol en les finques de titularitat privada. JARC fa aquesta petició per tal d'evitar "greuges irreparables" per a l'activitat apícola catalana, que "poden desembocar en el tancament de nombroses explotacions i produir seriosos danys en la biodiversitat i un risc per la ciutadania". Per altra banda, demana que es facin tasques de vigilància continuada sobre les zones perimètriques on s'han trobat i retirat nius, per tal d'assegurar-se que no s'han reproduït les colònies.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local