Aigua

L'Ajuntament de Vilanova aplica mesures davant la declaració d'estat d'alerta per sequera hidrològica

S'ha disminuït la freqüència de reg i de neteja viària amb aigua, però les mesures d'estalvi no afecten l'aigua potable

L'Ajuntament de Vilanova aplica mesures davant la declaració d'estat d'alerta per sequera hidrològica. Ajuntament de Vilanova

L'Ajuntament de Vilanova aplica mesures davant la declaració d'estat d'alerta per sequera hidrològica. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Agència Catalana de l'Aigua ha establert unes pautes d'actuació davant la declaració d'estat d'alerta en el marc del Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera, que estableix que els municipis afectats són els que depenen, com a font principal d'abastament, del conjunt d'embassaments del Ter i el Llobregat.

L'entrada en aquest estat d'alerta comporta un seguit de mesures de gestió i de limitacions en el consum d'aigua que afecten tots els municipis pertanyents a aquestes unitats d'explotació, com és el cas de Vilanova i la Geltrú.

Així, des d'aquesta setmana el servei de neteja viària que gestiona la Companyia d'Aigües no fa cap neteja manual amb aigua de manera programada, i només està fent actuacions imprescindibles.

Les màquines escombradores utilitzen la mínima quantitat d'aigua necessària pel seu bon funcionament. En cas de necessitar alguna actuació d'aigualeig, es valorarà cas per cas.

En el cas del servei de jardineria s'ha començat a espaiar els regs de les zones enjardinades, i es fa 2 vegades per setmana enlloc de 5. Tant el reg públic com el privat s'ha de limitar a horaris nocturns, de 20 h a 8 h, i en el cas del privat, cal fer-lo també només 2 dies per setmana.

Pel que fa al servei d'esports, les restriccions afecten el reg de la gespa del camp de futbol. Aprofitant que les condicions d'humitat les tardes d'hivern són molt altes, s'autoritza el reg només abans dels partits de futbol dels primers equips. No obstant, el servei anirà fent seguiment de les condicions de la gespa juntament amb les entitats que utilitzen el camp.

En el cas de les piscines municipals, només es permet reomplir-les per tasques habituals de manteniment, en cap cas per buidar i reomplir sense consulta prèvia. Les piscines privades només es poden reomplir per manteniment, o en cas de nova construcció.

La resta de mesures necessàries segons l'Agència Catalana de l'Aigua són, en el cas de la indústria, reduir en un 5% l'ús d'aigua (es calcularà revisant l'històric mensual dels darrers 3 anys); evitar omplir les fonts ornamentals, excepte en el cas que hi hagi éssers vius; es prohibeix la neteja de vehicles privats amb mànega (només es pot fer en els establiments autoritzats), o fer ús de l'aigua per evitar que s'aixequi pols en esdeveniments en llocs amb terra.

El subministrament domèstic d'aigua potable no es veurà afectat per aquestes restriccions.

L'actual estat d'alerta per sequera hidrològica és el més lleu, previ als estats d'excepcionalitat i d'emergència, que no es descarten per més endavant en cas que la sequera persisteixi.

En l'actual estat d'alerta, la reducció de consum que s'ha de fer segons el tipus d'ús és: per a reg agrícola, un 25%. Per a usos ramaders, un 10%. Per a usos industrials, un 5%; per a usos recreatius que impliquin el reg, un 30%, i per a altres usos recreatius, un 5%.

Per contribuir des de casa a l'estalvi d'aigua, podeu consultar aquí les mesures que proposa la Companyia d'Aigües de Vilanova i la Geltrú.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local