Protesta

Prop de 150 autocaravanes denuncien la "discriminació" que pateixen en una marxa lenta per la Costa del Garraf

Reclamen als ajuntaments que els permetin estacionar a les mateixes zones que la resta de vehicles

Prop de 150 autocaravanes denuncien la

Prop de 150 autocaravanes denuncien la "discriminació" que pateixen en una marxa lenta per la Costa del Garraf. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Prop de 150 autocaravanes han dut a terme una marxa lenta per la Costa del Garraf aquest diumenge per denunciar que alguns ajuntaments els "prohibeixen aparcar a les zones habilitades" i els "discriminen". La protesta, que ha provocat retencions a la C-31 i les Costes del Garraf, l'ha convocat l'associació acaVANça i s'hi han sumat conductors vinguts d'arreu del territori. L'acció ha arrencat a Cunit i ha finalitzat a Castelldefels, una població on, segons Jesús Cerco, president d'acaVANça, no es respecten els seus drets. "Confonen de forma premeditada acampar amb aparcar", lamenta Cerco que indica que d'acord amb el Reglament General de Circulació, les autocaravanes poden estacionar a les mateixes zones que la resta de vehicles de la categoria M.

La protesta s’ha convocat amb l’objectiu de donar visibilitat als autocaravanistes, un col·lectiu que segons acaVANça s’ha incrementat significativament en els darrers anys, de forma que es calcula que actualment a tot l’Estat hi ha 160.000 vehicles d’aquesta mena matriculats.

Jesús Cerco, president d’acaVANça, ha explicat que malgrat que el Reglament general de circulació estableix que les autocaravanes i furgonetes són vehicles de la categoria M, determinats municipis fan “discriminacions aleatòries” i els prohibeixen aparcar en els espais habituals. “Confonen de forma premeditada acampar amb aparcar”, ha lamentat Cerco que ha remarcat que els conductors d’aquests vehicles tenen molt clara quina és la normativa. “No perquè tinguem una autocaravana acamparem més o menys”, ha apuntat el president que ha insistit en què són molt conscients que no poden “treure una taula i unes cadires” perquè per fer això cal “anar a un càmping”.

Amb tot, ha insistit que “les autoritats no poden interrompre” el que els propietaris de les autocaravanes i furgonetes duen a terme al seu interior. “Si no muntem res podem dormir, és legal”, ha assenyalat.

En aquest sentit, ha lamentat que alguns municipis hagi impulsat ordenances concretes per a regular el seu l’estacionament. “Som vehicles normals i corrents”, ha afirmat Cerco que ha criticat el cas de Castelldefels. “Ens trobem que aquí, a la Costa del Garraf, la majoria de pobles ens volen, però quan arribem a Castelldefels veiem que hi ha una ordenança municipal que ens impedeix aparcar a les àrees habituals”, ha comentat. El president d’acaVANça ha explicat que han intentat parlar amb el consistori en reiterades ocasions, però ha indicat que fins ara no han obtingut resposta. “A sobre de fer una normativa que va en contra de la llei, ens trobem amb que no ens volen dir per què ho han fet”, ha apuntat.

Cerco ha admès que hi ha municipis que tenen greus problemes d’aparcament, sobretot durant els mesos d’estiu quan hi ha una “massificació” de vehicles. Ha dit que entén les dificultats amb què poden trobar-se aquestes localitats, però ha dit que la solució ha de ser "global" i no específica per als autocaravanistes. “Creiem que darrera de tot això hi ha ingerències de determinats lobbys que no volen perdre el seu mercat”, ha considerat.

Risc de crear guetos

Així mateix, ha criticat que alguns pobles i ciutats optin per crear zones d’aparcament específiques per a aquests mitjans de transport als afores. “El que fan és traslladar el problema”, ha advertit el president d’acaVANçat que ha dit que en aquests espais tendeixen a crear-se “guetos” i que van en contra de l’esperit del viatges itinerant. “Estan promovent l’assentament perquè hi ha persones que s’hi instal·len”, ha dit. Tot i això, ha reconegut que és positiu poder disposar d’àrees on buidar les “aigües grises”.

A banda, ha comentat que en el darrer any a Catalunya s’han matriculat 1.700 autocaravanes. “És cert que les empreses de lloguer en compren moltes”, ha assenyalat Cerco que ha dit que aquest fet també tendeix a generar problemes de convivència entre els municipis i el col·lectiu. “Les persones que lloguen una autocaravana o una furgoneta un cap de setmana generalment no saben quines són les normes", ha dit Cerco que ha opinat que sovint fan pràctiques inadequades que acaben "perjudicant a tot el col·lectiu”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local