Acció social

28 avisos de desnonaments a Vilanova i la Geltrú des de l'inici de l'any

L'Ajuntament demana que davant la primera dificultat per fer front al pagament del lloguer o hipoteca s'acudeixi als serveis municipals d'Acció Social o Habitatge

28 avisos de desnonaments a Vilanova i la Geltrú des de l'inici de l'any. Ajuntament de Vilanova

28 avisos de desnonaments a Vilanova i la Geltrú des de l'inici de l'any. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Des que va començar el 2023, a Vilanova i la Geltrú s'han produït 28 avisos de desnonaments, malgrat que la moratòria sobre els desnonaments (RDL 20/2022) continua en vigor fins a finals de juny. Al gener se'n van senyalar 8, 6 dels quals es van suspendre i 2 es van executar, mentre que al febrer se'n van programar 20, dels quals la majoria s'han pogut aturar i ajornar per una altra data. Dels 2 que s'han executat, un nucli familiar s'ha allotjat en un recurs d'emergència, i l'altre a casa d'un familiar.

Per als propers mesos, fins a finals de juny que acaba la moratòria, hi ha 17 desnonaments programats aquest mes de març, 10 a l'abril, 10 al maig i 3 al juny. L'Ajuntament treballa conjuntament amb els agents socials, les meses d'emergència i les persones afectades per aturar els desallotjaments i aconseguir el reallotjament de totes les famílies en risc de desnonament.

La regidora d'Acció Social, Lojaina Maftouh, afirma que l'Ajuntament “en les darreres setmanes hem detectat un enduriment de les actuacions judicials, que marquen dates definitives de desnonament i anuncien el desplegament de la BRIMO i l'ARRO pel dia del llançament”. Això, lamenta la regidora, “aboca les famílies a situacions d'angoixa molt preocupants, que fins ara, s'han posposat per complir amb la moratòria de desnonaments”. Davant d'aquest context, des de l'Ajuntament es fa una crida a les famílies que estiguin tenint dificultats en el pagament del seu habitatge perquè s'apropin als diversos serveis i ajuts, tant des dels serveis socials municipals com des del servei d'habitatge. És important acudir a aquests serveis de seguida que es tingui alguna dificultat per pagar el lloguer o la hipoteca, per poder posar en marxa totes les accions possibles, evitar que s'acumulin els deutes per impagament i intentar no arribar a la situació de desnonament.

Des del Servei d'Acció Social, el Servei d'Atenció i Prevenció de l'Exclusió Residencial (SAPER), format per un equip de professionals especialitzats per atendre les situacions relacionades amb el risc de pèrdua de l'habitatge, busca les alternatives possibles per evitar les execucions, elaborant informes de risc d'exclusió, sol·licitant un reallotjament a la Mesa de valoració de situacions d'emergències econòmiques i socials de la Generalitat de Catalunya o negociant amb la comitiva judicial, si es dona el cas. Durant el 2022 els serveis socials van gestionar 31 ajuts d'urgència social de reallotjament. En algunes situacions, per causes de força major, es va ubicar les persones afectades en un habitatge alternatiu al seu domicili habitual. Fins a dia d'avui cap família ha quedat sense un espai alternatiu d'allotjament.

Mediació amb les entitats bancàries

D'altra banda, el Servei d'Intermediació en Deutes de l'Habitatge (SIDH), ofert pel servei municipal d'Habitatge en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, es dedica a assessorar o intermediar amb l'entitat bancària per reduir la pressió dels impagaments sobre les persones afectades. També s'ofereixen ajuts al pagament del lloguer, per minimitzar el risc d'entrar en un procés d'impagament, i prestacions econòmiques d'especial urgència (PEEU), per quan ja s'ha produït algun impagament. L'any passat el Servei d'Habitatge va facilitar 62 d'aquestes prestacions, mentre que el 2023 de moment en són 10. En tot el 2022 el SIDH va atendre 429 casos, i en el que portem de 2023 ja n'ha atès 100 més.

Malgrat la tasca dels serveis municipals, el regidor d'Habitatge, Xavier Serra, recorda que evitar els desnonaments no és competència exclusiva dels ajuntaments i que és imprescindible el suport de les administracions provincial, nacional i estatal. En aquest sentit, si bé és cert que la Generalitat ha obert alguns expedients sancionadors a aquells grans tenidors que, en casos concrets, estan obligats a oferir lloguer social i no ho porten a terme, afirma que  “sovint ens trobem que des dels jutjats s'interpreten les lleis de manera favorable als grans tenidors, perjudicant a les persones vulnerables”. Dels 170 desnonaments planificats el 2022 a Vilanova i la Geltrú, 121 ho eren d'habitatges propietat de grans tenidors. L'any passat en total es van executar 21 llançaments i 18 van ser desactivats.

Paral·lelament a les accions per resoldre la urgència residencial, el Servei d'Habitatge treballa en la detecció d'habitatges buits al municipi per incorporar-los a la borsa d'habitatge social, i està obrint expedients advertint la propietat de la possibilitat d'imposar sancions i recàrrecs si es mantenen buits sense causa justificada. Així mateix, es treballa en l'ampliació del parc públic municipal, que actualment és de 106 habitatges. L'Ajuntament ha pogut incorporar 39 habitatges des de 2019, que han permès regularitzar situacions i oferir un lloguer assequible a les famílies vulnerables que hi vivien per evitar-ne el desnonament. Per la seva banda, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya gestiona 201 habitatges més a Vilanova i la Geltrú.

Així mateix, es col·labora amb l'Incasòl en la negociació per adquirir més habitatges buits que puguin donar suport a les famílies acollides a la mesa d'emergència. Mentrestant, s'estudien possibles promocions d'habitatges de lloguer protegits, en col·laboració amb entitats sense ànim de lucre o amb d'altres administracions, en sòl de propietat municipal.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local