Fauna autòctona

L’Associació Cetàcea consolida els projectes de Fotoidentificació i Plomes al Mar en la temporada 2022

Ha estat l'any en la que hi ha hagut un major nombre d’espècies fotoidentificables, incorporant per primera vegada el cap d’olla negre i tornant a documentar el catxalot després de dues temporades

L’Associació Cetàcea consolida els projectes de Fotoidentificació i Plomes al Mar en la temporada 2022. Cetàcea

L’Associació Cetàcea consolida els projectes de Fotoidentificació i Plomes al Mar en la temporada 2022. Cetàcea

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Associació Cetàcea ha aconseguit consolidar el projecte de “Fotoidentificació: Balenes i dofins al litoral català”, com l’únic del litoral català que recull dades sobre cetacis de forma sistemàtica i al llarg de l’any. L’any 2022 ha estat la temporada en la qual hi ha hagut un major nombre d’espècies fotoidentificables, incorporant per primera vegada el cap d’olla negre i tornant a documentar el catxalot després de dues temporades sense albirament. També s’ha reforçat el projecte “Plomes al Mar”, com un dels pocs que recullen dades de presència i abundància d’aus marines al litoral català.

Fa 10 anys que realitza sortides de mostreig al llarg de l’any per estudiar els cetacis, aus marines i altra megafauna marina de la costa del Garraf i donar-les a conèixer a tothom que hi estigui interessat. En l’últim estudi, en el 2022, les sortides de mostreig han recollit dades de dos projectes diferents: el de “Fotoidentificació: Balenes i dofins al litoral català”, centrat a estudiar les diferents poblacions de cetacis del litoral català, s’ha aconseguit consolidar-lo com l’únic projecte del litoral català que obté dades sobre cetacis de forma sistemàtica, i el de “Plomes al Mar”, un estudi de les aus marines, s’ha anomenat com un dels pocs que recullen dades de presència i abundància relativa d’aus marines al litoral català.

En el projecte “Fotoidentificació: Balenes i dofins al litoral català” s’ha pogut realitzar un total de 49 sortides de mostreig, recorrent un total de 4.519 km al llarg de 500 hores de navegació. S’han albirat 166 cetacis que per primera vegada en 10 anys inclouen 8 espècies residents del Mediterrani. L’espècie més albirada ha estat el dofí ratllat, seguida pel dofí mular, el rorqual comú, el cap d’olla gris, el cap d’olla negre, el catxalot, el dofí comú i el zifi de Cuvier. L’Associació Cetàcea aquest 2022 destaca l’augment en el nombre d’albiraments de dofí mular (el més alt en un any des de l’inici del projecte) en els que s’ha identificat fins a 195 individus diferents al llarg de l’any. Les dades també indicarien que el cap d’olla gris mostra cert grau de residència a la zona, ja que any rere any certs individus estan sent observats de forma recurrent. Una altra dada és que per primer cop s’ha pogut documentar la presència de l’espècie cap d’olla negre i anàlisis preliminars de les fotografies indiquen la presència reiterada d’alguns exemplars.

Com en temporades anteriors, els albiraments han estat distribuïts de forma diferencial depenent de l’espècie. Els de dofí mular s’han produït sobretot sobre la plataforma continental i a les capçaleres dels canyons. Els albiraments d’altres com el dofí ratllat, el rorqual comú i el cap d’olla negre en aigües del talús continental. Els albiraments d’altres espècies com el cap d’olla gris, el zifi de Cuvier i el catxalot s’han produït en aigües dels diferents canyons del Garraf.

El projecte “Fotoidentificació” ha estat concebut amb quatre objectius principals: el científic, en relació amb caracteritzar la distribució, l’abundància i dinàmiques poblacionals de les diferents espècies de la zona; de col·laboració, diàlegs amb altres entitats (locals, regionals i internacionals) que estudien les mateixes espècies per compartir dades; de conscienciació, per tal de dotar de coneixements al públic en general i així conèixer i entendre les espècies de cetacis del litoral català i la necessitat de conservar l’entorn on viuen; de conservació, obtenir bases científiques i dades necessàries per poder sol·licitar i promoure mesures de protecció per a una correcta conservació de les espècies que habiten a la costa del Garraf.

L’Associació Cetàcea també a les sortides de mostreig treballa en el projecte “Plomes al Mar”, el qual té com a objectiu principal obtenir informació sobre els diferents ocells marins que troben al llarg de l’any a la costa central catalana i concretament a la costa del Garraf, amb la voluntat de conèixer la seva abundància i diversitat i quins són els paràmetres ambientals que determinen la seva presència i distribució en la zona d’estudi.

En la seva tercera temporada, ha recollit el nombre més gran d’observacions d’aus des del seu inici amb 2.928 observacions i amb un total de 12.117 individus. En les 49 sortides de mostreig, les espècies documentades de forma més recorrent han estat les baldrigues del gènere Puffinus (4.429 individus), la gavina capnegra (2.129 individus) i el gavià argentat (1.449 individus). Gràcies a aquestes dades aquest projecte es consolida com un dels pocs que recullen dades de presència i abundància relativa d’aus marines al mar, al litoral català i ha comportat a ser una eina fonamental pel seguiment al llarg de l’any de les poblacions d’ocells marins i d’altres espècies no estrictament marines que habiten les costes del Garraf.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local