Protecció del litoral

L’APMA denuncia a la Fiscalia les recents actuacions a la platja de Ribes Roges

L'entitat ecologista demana la dimissió de la regidora d’Espai Públic, Blanca Albà, per les actuacions que diuen que estan destruint l’hàbitat del corriol camanegre

L’APMA denuncia a la Fiscalia les recents actuacions a la platja de Ribes Roges. APMA

L’APMA denuncia a la Fiscalia les recents actuacions a la platja de Ribes Roges. APMA

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’APMA ha denunciat a la Fiscalia de Medi Ambient un possible delicte contra els recursos naturals i el medi ambient  (article 334, del Codi Penal), de prevaricació dels funcionaris públics i altres comportaments injustos (article 404, del Codi Penal) i un delicte de les persones civilment responsables (article 116 del Codi Penal).

Els fets son les recents actuacions realitzades per la regidoria d’Espai públic que consideren que estan posant en perill la nidificació del corriol camanegre a la platja de Ribes Roges de Vilanova i la Geltrú: "El dia 15 de març, en plena època d’aparellament i nidificació d'una espècie protegida, catalogada com a vulnerable, el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), un grup d’operaris comandats per l’empresa TEGAR, contractada per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, estaven arrencant vegetació autòctona dunar a la zona de nidificació d’aquest ocell a la platja de Ribes Roges de Vilanova i la Geltrú, segons ells, seguint instruccions de la regidoria d'Espai Públic. El dia 16 de març hem trobat maquinària pesant treballant a la platja de Ribes Roges de Vilanova i la Geltrú en plena època de nidificació. En aquest indret hi ha una parella, d’aquests ocells intentant nidificar a l'extrem nord de la platja i una excavadora treballant a la zona que arrasa dunes i vegetació. Ens diuen que son tasques de neteja".

Segons detalla  l'APMA, a aquesta actuació s’ha d’afegir la que es va fer el 18 de novembre de 2022, que es va llaurar amb màquina pesant tot l’espai, respectant només algun jonc de grans dimensions i deixant algunes petites clapes amb vegetació: "Vam poder contrastar sobre el terreny que s’havien arrencat gran part dels joncs mitjans i petits que hi estaven creixent, algun petit tamariu que hi estava sortint i tota una zona de boga que s’havia consolidat a la zona més propera al mur del passeig".

APMA creu que totes aquestes actuacions responen a "dificultar deliberadament la nidificació i alimentació d’aquesta espècie en regressió i en perill d’extinció". Durant la fase d'exposició pública del Pla d'Usos de les Platges de Vilanova i la Geltrú per les temporades 2022-2026, tres entitats vilanovines van presentar al·legacions on demanaven que s’esmenés el Pla d’usos introduint i adaptant la proposta als usos naturalístics que impliquen una sèrie d’accions encaminades a protegir, en especial, el corriol camanegre i, de forma general, a tot l’ecosistema que els permet alimentar-se i nidificar. Aquestes al·legacions van ser desestimades per extemporànies, segons l'APMA, "de manera injusta tal com demostra l’informe que va elaborar l’Observatori DESC, a instància de la Defensora de la Ciutadania de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú".

L'entitat ecologista alerta que aquestes actuacions pretenen alterar l’hàbitat d’una espècie protegida, Charadrius alexandrinus (corriol camanegre) que sol nidificar en aquest lloc. Aquesta espècie està protegida per:

• Llei 42/2007, de 13 de desembre, llei del “Patrimonio Natural y de la Biodiversidad”, Annex IV (Espècie objecte de mesures de conservació especials quant al seu hàbitat; “Especies que serán objeto de medidas de conservación especiales en cuanto a su hábitat, con el fin de asegurar su supervivencia y su reproducción en su área de distribución”).
• Reial decret 139/2011, de 4 de febrer, per al desenvolupament de la Llista d’espècies silvestres en règim de protecció especial i del Catàleg espanyol d’espècies amenaçades
• Decret Legislatiu 2/2008, (espècie protegida de la fauna salvatge autòctona), l’article Article 32 del qual fa referència als instruments de planejament territorial i urbanístic que han d'assegurar la preservació, el manteniment i la recuperació dels biòtops i dels hàbitats de les espècies protegides.
• Decret 148/1992 (considera al corriol camanegre com a espècie sensible).

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local