Canvi Climàtic

Vilanova estudia mesures per reduir les inundacions al pas sota via de la ronda d'Europa

Les propostes a debat han estat la renaturalització de la llera del torrent i dels talussos, l'elevació del talús dret, la creació d'una franja filtrant i la restauració la llera original del torrent

Vilanova estudia mesures per reduir les inundacions al pas sota via de la ronda d'Europa. Ajuntament de Vilanova

Vilanova estudia mesures per reduir les inundacions al pas sota via de la ronda d'Europa. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'actuació a la desembocadura del torrent de la Piera és una de les solucions que podria contribuir a reduir les inundacions a la ronda d'Europa, a l'alçada del pas sota la via del tren. El grup local del projecte SCORE, que treballa per mitigar els efectes del canvi climàtic en ciutats costaneres, ha analitzat aquest matí cinc propostes concretes per poder minimitzar els efectes d'un dels fenòmens climàtics que més afecten Vilanova i la Geltrú, les inundacions.

“Aquest és el segon taller a VNG del projecte SCORE”, explica la cap de medi Ambient de l'Ajuntament de VNG Gemma Roset, “fem un taller participatiu amb persones del món acadèmic científic, tècnic, entitats de la ciutat, escolars, empresa i ciutadania”. El treball d'avui s'ha focalitzat en “buscar una solució ecològica, el que en diuen solucions basades en la natura que ens faci adaptar a aquesta problemàtica de la inundació” destaca Roset, “hi ha factors a tenir en compte, aquí hi ha una alteració d'aquest torrent, perquè posem una via ràpida i un port que altera el curs fluvial natural”.

Les propostes a debat han estat la renaturalització de la llera del torrent i dels talussos, l'elevació del talús dret, la creació d'una franja filtrant i la restauració la llera original del torrent. “Avui el que hem fet és una anàlisi multicriteri” apunta Lluís Cantos, consultor ambiental d'ENT, “convidem a avaluar un conjunt de mesures, per analitzar com una mesura o una altra pot reduir el risc d'inundació”.

SCORE són les sigles Smart control of the climate resilience in European coastal cities (Control intel·ligent de la resiliència envers el canvi climàtic a les ciutats europees costaneres). El projecte treballa els efectes del canvi climàtic actuals i l'anàlisi socioeconòmica dels seus efectes en 10 ciutats europees que formen part de la iniciativa.

El juliol de l'any passat ja es van presentar les conclusions de l'estudi de riscos per Vilanova i la Geltrú, que fixava les onades de calor, els incendis forestals, les tempestes, inundacions i pluges torrencials com a principals efectes que pot patir la ciutat arran del canvi climàtic.

Ara el projecte està en la fase de presentació de mesures d'adaptació basades en els ecosistemes. L'objectiu és  prioritzar una sèrie de mesures d'adaptació basades en la natura susceptibles de ser aplicades a Vilanova i la Geltrú.

SCORE és un projecte amb finançament europeu i quatre anys de durada.  La finalitat és dissenyar, desenvolupar, supervisar i validar mesures d'adaptació basades en els ecosistemes a zones costaneres per protegir-les dels riscos climàtics creixents i del nivell del mar, incloses les inundacions i l'erosió costaneres, per tal de millorar-ne la resistència general a llarg termini.

Pròxims passos podrien ser la implementació d'alguna d'aquestes mesures, per tal d'avaluar-ne l'efectivitat i estudiar a la seva implantació en altres llocs on existeixi la mateixa problemàtica.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local