Reinserció

La Fundació Sant Antoni Abat obre un nou habitatge d’acollida per a persones en risc d’exclusió social

Aquest equipament servirà per descongestionar els pisos destinats a persones alliberades de centres penitenciaris i a persones sense sostre, que la Fundació té a Vilanova

La Fundació Sant Antoni Abat obre un nou habitatge d’acollida per a persones en risc d’exclusió social. Fundació Sant Antoni Abat

La Fundació Sant Antoni Abat obre un nou habitatge d’acollida per a persones en risc d’exclusió social. Fundació Sant Antoni Abat

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Fundació Sant Antoni Abat posa en marxa Can Colibrí, un nou habitatge d’acollida temporal per a persones en risc d’exclusió social. Amb aquesta nova obertura, ja són 10 els pisos propietat de la Fundació que estan dedicats a l’acollida de diferents col·lectius vulnerables a Vilanova i la Geltrú, als quals cal sumar un altre habitatge gestionat per l’entitat a Martorell (Baix Llobregat).

El nou recurs residencial disposa de quatre places, amb tres habitacions, cuina oberta amb menjador/sala d’estar i una galeria/terrassa. Aquest equipament servirà per descongestionar els pisos destinats a persones alliberades de centres penitenciaris i a persones sense sostre, que la Fundació té a Vilanova. L’habitatge ha estat batejat com a Can Colibrí.

Els recursos residencials d’acollida temporal proporcionen a les persones en situació de vulnerabilitat un espai segur i estable, i estan dissenyats com a projecte integral en què els participants / usuaris reben atenció permanent, tot i que es tracta de pisos d’autonomia. Els professionals tècnics de la Fundació, juntament amb la persona acollida, elaboren un Pla de Treball Individualitzat (PTI) per a cada un dels participants, que inclou actuacions en el camp social, sanitari, econòmic, laboral, etc. Així, els participants reben ajut per a tràmits administratius i percepció de subsidis, cursos de formació, inserció laboral, atenció a la salut i recuperació d’hàbits saludables, entre altres aspectes. Els habitatges disposen també d’atenció per part del voluntariat de la Fundació.

A hores d’ara, en els diferents habitatges de la Fundació s’atén principalment a persones alliberades o en permís penitenciari; persones sense llar; joves estrangers extutelats; i famílies en situació d’emergència en l’àmbit de l’habitatge, algunes amb menors. Cada un d’aquests col·lectius rep atenció tècnica d’acord amb les seves necessitats, i la durada de les estades als habitatges s’adapta també a les característiques de cada perfil. Així, en el cas de les persones provinents de centres penitenciaris, l’habitatge temporal té l’objectiu d’aturar el primer impacte de la llibertat durant un màxim de tres mesos i posar les bases per a l’obtenció d’un recurs més definitiu, mentre que en altres col·lectius, com les famílies o els joves extutelats, l’estada es pot allargar entre un i dos anys, depenent de cada cas.

El programa que engloba tota aquesta tasca porta per nom APRES (Ajut a Persones en Risc d’Exclusió Social), i compta amb el suport, via licitació o convenis, de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, la Diputació de Barcelona i entitats privades, com la Fundació Bancària la Caixa i Càritas, a més de donacions d’empreses locals i persones a títol individual. Totes aquestes aportacions estan explicitades en la memòria i l’auditoria anuals de la Fundació, consultables al web fundacioabat.cat.

La Fundació Sant Antoni Abat és una entitat centenària que va néixer al voltant de l’Hospital del mateix nom, i que va reorientar la seva activitat cap a l’àmbit social quan la gestió sanitària va ser traspassada a la gestió pública, a través del Consorci Sanitari del Garraf (després també de l’Alt Penedès). Això no obstant, manté un fort lligam amb l’Hospital (n’és propietària de l’edifici i de l’església dels Josepets), i realitza accions de voluntariat al centre, i també a la Residència Els Josepets. L’altra gran actuació del voluntariat de la Fundació és el projecte VIA, que es porta a terme a l’interior dels centres penitenciaris.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local