Estiu 2023

Experts reclamen que es gestioni cada any almenys l'1% de la superfície forestal espanyola i s'hi destinin 1.000 MEUR

S'ha fet pública la Declaració sobre la gestió dels grans incendis forestals al Parc Natural de Montserrat

Experts reclamen que es gestioni cada any almenys l'1% de la superfície forestal espanyola i s'hi destinin 1.000 MEUR. ACN

Experts reclamen que es gestioni cada any almenys l'1% de la superfície forestal espanyola i s'hi destinin 1.000 MEUR. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els incendis són cada vegada més intensos i comporten conseqüències ecològiques i socials sense precedents. Amb aquesta constatació, una seixantena d'experts han treballat durant sis mesos per trobar estratègies per fer front a aquesta problemàtica. Aquest dijous han fet pública la Declaració sobre la gestió dels grans incendis forestals al Parc Natural de Montserrat. Entre d'altres, reclamen que es pugui gestionar cada any l'1% (260.000 hectàrees) de la superfície forestal espanyola i que s'hi destinin 1.000 MEUR anuals. Marc Castellnou, cap dels GRAF, ha reafirmat que "l'única manera d'evitar aquests incendis és tenir unes muntanyes sanes" i ha posat sobre la taula que els incendis actuals ja superen de llarg la capacitat d'extinció.

El Parc Natural de Montserrat ha acollit aquest dijous al matí la presentació de la Declaració sobre la gestió dels grans incendis forestals, impulsada per la Fundació Pau Costa, i en la qual hi han treballat més d'una seixantena d'experts de diferents disciplines. Es tracta dels resultats obtinguts durant sis mesos de treball i també del fòrum que es va celebrar el mes de març passat a Madrid. La presidenta del Patronat de la Fundació Pau Costa i investigadora del CTFC, Míriam Piqué, ha explicat que, davant de la irrupció dels incendis de sisena generació i el canvi climàtic, veien necessari fer un treball per "identificar les necessitats i els compromisos urgents" que cal prendre per fer front a aquesta problemàtica "des d'una visió interdisciplinària".

Entre els punts inclosos en la Declaració, es demana que la societat sigui "conscient" que els serveis d'extinció no poden fer front ells sols als grans incendis forestals, ja que, moltes vegades, se situen fora de la capacitat d'extinció. En aquest sentit s'ha expressat Marc Castellnou, cap dels GRAF de Bombers, que ha dit que "cal tenir un bosc sa i gestionat per poder garantir la capacitat d'extinció". Castellnou ha constatat que els incendis de sisena generació -que a Catalunya ja s'han fet presents i ha posat l'exemple del foc de Santa Coloma de Queralt o el del Pont de Vilomara- ja han superat la capacitat d'extinció: "Cal una gestió del territori per garantir que hi ha una capacitat d'extinció, perquè amb el canvi climàtic els focs són és ràpids i intensos i superen el que puguem fer nosaltres".

Consideren que és "urgent" gestionar cada any, com a mínim, l'1% de la superfície forestal espanyola (260.000 hectàrees), per preparar el territori pel pas dels grans incendis forestals. De fet, Piqué assegura que s'hauria de tenir un 10% del territori gestionat i, per això, proposen que cada any es gestioni, com a mínim, l'1% perquè, d'aquí una dècada, es pugui arribar a aquesta xifra ideal. "Amb aquest 10% gestionat podríem garantir una millor estratègia d'extinció dels grans incendis forestals i atacar-los amb millors condicions", ha apuntat. Calculen que, per fer aquesta gestió, caldria una quantitat aproximada de 1.000 MEUR l'any a tot l'Estat. 

Al document també exposen que s'ha de fomentar l'heterogeneïtat del paisatge i creuen que és "prioritari" planificar, executar i mantenir el 100% de les infraestructures de protecció de les zones d'interfície urbana-forestals per garantir la seguretat dels ciutadans. També demanen que l'administració i els residents afectats facin els plans d'autoprotecció d'urbanitzacions davant dels incendis forestals. Altres aspectes que posen de relleu és el foment del consum de productes locals i el reconeixement dels productes forestals, així com també la implementació de mesures econòmiques, com la disminució de la pressió fiscal pels habitats i gestors del món rural, i l'assumpció del pagament per serveis ecosistèmics per part de la societat.

La presidenta de la Fundació Pau Costa ha explicat que, un cop feta pública la Declaració, l'objectiu és fer-la arribar als representants polítics, tant a nivell català, espanyol com europeu, perquè "comencin a actuar i es busquin solucions".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local