Diputació

La guineu, el carnívor més detectat a quatre espais de la Xarxa de Parcs Naturals de Barcelona

Les espècies menys abundants són el gat fer i la marta, amb només una detecció cada cent dies de seguiment

La guineu, el carnívor més detectat a quatre espais de la Xarxa de Parcs Naturals de Barcelona. Diputació de Barcelona

La guineu, el carnívor més detectat a quatre espais de la Xarxa de Parcs Naturals de Barcelona. Diputació de Barcelona

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els primers resultats de la tercera campanya de seguiment del gat fer i altres mesocarnívors al Parc del Castell de Montesquiu, l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, el Parc Natural del Montseny i el Parc del Garraf conclouen que la guineu és el carnívor més detectat, la qual cosa evidencia la seva coneguda plasticitat a l’hora d’adaptar-se a ambients ben diferents. A molta distància, la segueixen el teixó, la fagina i la geneta. Les espècies menys abundants són el gat fer i la marta, amb només una detecció cada cent dies de seguiment.

Les dades formen part de l’estudi que, des del novembre del 2022, estan duent a terme el Grup de Recerca en Carnívors de Catalunya (FELIS-ICHN) i guardes forestals de la Diputació de Barcelona a sis parcs de la Xarxa de la Diputació de Barcelona −els quatre anteriors, el Parc del Montnegre i el Corredor i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac−. El Parc del Montnegre i el Corredor i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac tancaran la campanya properament.

El seguiment consisteix en l’establiment de parcel·les formades per dotze càmeres de fotoseguiment, disposades en forma de quadrícula i amb una separació d’1,5 km, cobrint una superfície aproximada de 20 km2. Totes les càmeres han d’estar operatives un mínim de tres mesos de forma contínua. Durant aquesta tercera campanya, el projecte ha superat la trentena d’estacions actives de forma simultània.

Campanyes de seguiment

Després de tres campanyes de seguiment en aquests parcs −exceptuant el Parc del Garraf, on se n’han fet dues−, es comencen a observar alguns canvis. La guineu s’ha anat detectant cada cop menys tant a Montesquiu, al Montseny com al Garraf. A les Guilleries, la seva detecció ha augmentat enguany, suposadament a causa de la presència casual d’un refugi de cria a prop d’una de les càmeres.

El Pla de seguiment del gat fer compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Zoo de Barcelona i la Diputació de Barcelona. Aquest any, el seguiment de carnívors a la Xarxa de Parcs Naturals ha passat a formar part del conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i el Patronat del Museu de Ciències Naturals de Granollers.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local