Sequera

Buiden piscines municipals del Penedès per reomplir punts d’aigua d’incendis forestals

Les ADF adverteixen que la calor extrema fa perdre 1000 litres diaris per evaporació

Buiden piscines municipals del Penedès per reomplir punts d’aigua d’incendis forestals. ACN

Buiden piscines municipals del Penedès per reomplir punts d’aigua d’incendis forestals. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Diversos municipis del Penedès estan aprofitant l’aigua de les piscines municipals per reomplir els punts d’aigua amb què s’abasteixen els Bombers i les ADF en cas d’incendi forestal. Abans de l’estiu es va reaprofitar l’aigua de les piscines de la Bisbal del Penedès i Torrelles de Foix, i aquest dijous ha començat el buidatge de la piscina de Font-rubí. En aquest cas, són 600.000 litres que es traslladen a una bassa ubicada a Mediona, a uns 20 km de distància. L’aigua sobrant es destinarà a altres punts d’avituallament i per mantenir plenes les cisternes de les ADF. Les Agrupacions de Defensa Forestal ressalten la importància de reutilitzar aquesta aigua per omplir les basses, ja que cada dia de calor extrema s’evaporen fins a 1000 litres.

Durant els últims anys, l’Ajuntament de Font-rubí ha buidat l’aigua de la piscina municipal cada cop que ha acabat la temporada per poder afrontar diverses reparacions “perquè es tracta d’una instal·lació molt antiga”, relata l’alcalde, Xavier Lluch, que celebra haver “trobat la solució” per no malbaratar els 600.000 litres que llençaven cada any.

En converses amb les ADF i el Departament d’Acció Climàtica, han acordat traslladar l’aigua als diferents dipòsits de la comarca que després s’utilitzen en cas d’extinció d’un incendi forestal. A banda de casos en què les piscines s’han de buidar per fer reparacions, Lluch també destaca que destinar l’aigua a les basses pot suposar un estalvi considerable per a molts municipis “que cada hivern inverteixen milers d’euros en mantenir l’aigua neta”.

En aquest sentit, el també president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès assenyala que, entre setembre i juny, els ajuntaments han de mantenir les bombes d’aigua enceses, invertir en productes químics i destinar personal municipal a fer aquestes tasques de manteniment. “L’energia que es consumeix és altíssima, però ara hem trobat la fórmula d’estalviar-la i alhora reaprofitar l’aigua”, afegeix.

Des de les ADF aplaudeixen la iniciativa, que segueix les passes dels ajuntaments veïns de Torrelles de Foix, a la mateixa comarca, i de la Bisbal del Penedès, al Baix Penedès. En els tres casos s’han reomplert basses forestals que havien perdut un important nivell d’aigua degut a la falta de pluges i a la sequera de les fonts que habitualment les abastien. També hi ha jugat a la contra l’evaporació provocada per la calor, que ha arribat a restar 1.000 litres diaris.

El president del secretariat de les ADF, Ramon Torrents, sosté que tenir a punt aquestes basses és “impotantíssim” per garantir una ràpida actuació en cas d’incendi. Són dipòsits d’entre 150.000 i 270.000 litres, els quals estan situats a punts elevats de la comarca per facilitar l’arribada dels mitjans aeris, que poden arribar a carregar 1.000 litres.

“Són punts vitals”, subratlla Torrents, que explica que el buidatge de la piscina de Fontr-rubí s’allargarà durant diverses jornades degut a la complexitat que suposa xuclar els 600.000 litres amb una mànega i omplir els diferents camions cisterna per fer el trasllat. Cada vehicle pot transportar uns 3.000 litres d’aigua, i se n’utilitzen tant de les ADF com del GEPIF (Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals).

Al seu torn, el Departament d’Acció Climàtica assegura que aquestes accions del Penedès són una aposta a estendre arreu de Catalunya “per optimitzar al màxim els mitjans d’aigua”. La directora general d’Ecosistemes Forestals, Anna Sanitjes, considera que reutilitzar l’aigua de les piscines ha de passar de ser “una acció puntual a convertir-ho en una pràcica habitual”. “És clau que aquest recurs pugui sumar en la prevenció dels incendis”, subratlla, i insta els ajuntaments a coordinar-se amb el Departament i la xarxa d’ADFs per donar un nou ús a l’aigua de les piscines.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local