Riera de Sant Miquel

La natura com a teràpia al Vendrell: èxit del projecte Salut i Natura amb l’alliberament d’un astor

Han participat fins a vuit usuaris del Centre Ocupacional Ventall de la Fundació Santa Teresa del Vendrell que han retirat més de 40 bosses plenes de deixalles i fins i tot van trobar un cotxe a l’interior de la riera de Sant Miquel

La natura com a teràpia al Vendrell: èxit del projecte Salut i Natura amb l’alliberament d’un astor. GEPEC-EdC

La natura com a teràpia al Vendrell: èxit del projecte Salut i Natura amb l’alliberament d’un astor. GEPEC-EdC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest dilluns s’ha alliberat un rapinyaire a la zona de la riera de Sant Miquel de Banyeres del Penedès per explicar els resultats d’un projecte d’inclusió social entre  el Grup d’Estudis i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) i la Fundació Pinnae amb l’objectiu d’incloure els col·lectius vulnerables en la cura del medi ambient. 

En aquest projecte anomenat Salut i Natura han participat fins a vuit usuaris del Centre Ocupacional Ventall de la Fundació Santa Teresa del Vendrell. Durant les diferents activitats del projecte, els destinataris han participat en la cura d’aquest espai fluvial executant tasques de neteja, fabricació i instal·lació de caixes nius i descoberta de l’entorn des de les capçaleres de la riera de la Bisbal fins la seva desembocadura al mar al municipi del Vendrell. Expliquen que han retirat més de 40 bosses plenes de deixalles i fins i tot van trobar un cotxe a l’interior de la riera.

El projecte SALUT I NATURA entre altres coses, ha servit per establir un grup de voluntariat ambiental dedicat a protegir i conservar aquesta riera. El projecte tenia la intenció d’afavorir que diferents col·lectius que no acostumen a tenir fàcil accés al medi ambient, puguin gaudir dels beneficis que la natura aporta sobre la salut física i mental de les persones i puguin implicar-se en la seva conservació com una activitat terapèutica saludable. L’entitat ecologista, assegura que l’experiència ha estat més que positiva, ja que la implicació de les persones que hi han participat ha estat excel·lent i elles mateixes han mostrat interès per continuar amb les activitats del projecte.

L’alliberament de l’astor

Els astors son rapinyaires que estan totalment adaptats a la vida dels boscos. I es caracteritzen per ser àgils caçadors capaços de desplaçar-se perfectament entre els arbres a gran velocitat, gràcies a les seves ales curtes i una cua llarga que li permet fer maniobres molt precises.

L’individu alliberat aquest matí a la Riera de Sant Miquel al seu pas pel municipi de Banyeres del Penedès, ha estat recuperat al Centre de Fauna de Vallcalent del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ubicat a Lleida, on entre altres tasques, es dediquen a la rehabilitació de fauna autòctona ferida.

El GEPEC-EdC disposa d’un acord de custòdia fluvial amb l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) de la conca de la Riera de la Bisbal al Baix Penedès. Un dels objectius d’aquest acord, és el de fomentar la conservació i millora de la biodiversitat en aquest ecosistema i incentivar la participació, la sensibilització i la divulgació dels valors naturals de l’espai fluvial. L’alliberament d’espècies com l’astor serveix per mostrar la importància de la conservació dels espais fluvials en entorns agrícoles com aquest, la importància dels ecosistemes fluvials per la biodiversitat i la connectivitat ecològica.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local