Nadal 2023

Vilafranca del Penedès instal·la una pista de gel basada en aigua no potable

L’empresa responsable del muntatge es compromet a compensar les emissions de CO2 amb un projecte d’energia eòlica

Vilafranca del Penedès instal·la una pista de gel basada en aigua no potable. ACN

Vilafranca del Penedès instal·la una pista de gel basada en aigua no potable. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’associació de comerciants i professionals de Vilafranca del Penedès ha instal·lat una pista de gel que funciona amb aigua no potable. “És gairebé única al sector”, ressalta el portaveu de l’entitat Vilafranca Activa, Xavier Lecegui, que diu a l’ACN que l’aigua no potable és la fórmula que han trobat per ajustar-se a les restriccions fixades per l’ACA en plena preemergència per sequera. La pista utilitza 22.000 litres d’aigua freàtica de pous municipals, que s’abocaran al clavagueram quan acabi la campanya. “Preveiem incrementar el retorn degut a la humitat que genera i solidifica la pròpia instal·lació”, precisa. La pista la instal·la l’empresa N-ICE Skating, que diu que compensarà les emissions de CO2 amb un projecte d’energia eòlica.

Lecegui precisa que la pista de gel ubicada a la Rambla Sant Francesc és una activitat que els comerciants de Vilafranca promouen des de fa vora 15 anys. Assegura que és un “reclam molt important” per tirar endavant la campanya de Nadal, ja que cada any atrau uns 11.000 patinadors.

La previsió d’enguany era tornar a muntar la pista amb aigua de boca. Amb tot, diu que van ser els mateixos comerciants els qui van acordar fer-ho  amb aigua no potable tan bon punt l’ACA va endurir les restriccions de consum per la fase de preemergència. “Si no la podíem fer així, teniem clar que aquest any no hi hauria pista”, assevera.

Vilafranca Activa va estudiar l’opció d’instal·lar una pista sintètica, via que van descartar “perquè era molt més contaminmant”. D’aquesta manera, es van decantar per demanar a l’Ajuntament l’aigua no potable dels pous municipals “per coherència” amb el context de sequera, diu Lecegui, si bé apunta que a priori l’ACA no els impedia seguir el sistema habitual “perquè l’aigua de la pista no es gasta, sinó que tan sols s’utilitza”.

En aquest sentit, detalla que els 22.000 litres es tornen a abocar íntegrament al clavagueram quan es desmunta la pista, i hi ha una part que es retorna cada dia quan es neteja la instal·lació. També assegura que l’empresa responsable estima que la pista genera un 20% més d’aigua a través de la humitat que solidifica.

Pel que fa a la inversió que aquest any ha hagut de fer Vilafranca Activa, s’aproxima als 70.000 euros. Lecegui admet que és lleugerament superior als diners destinats altres anys a muntar la pista, però sosté que l’aposta és rendible i confia que els tiquets de lloguer dels patins permetran eixugar bona part de la inversió. Pel que fa a l’accés al recinte, es basa majoritàriament en tiquets facilitats pels comerços quan els clients fan una compra durant la campanya de Nadal.

Aquest divendres un camió cisterna ha traslladat els últims litres fins la pista, on es gelen les darreres capes. Al recinte, diversos cartells indiquen que s’està treballant amb aigua no potable, mentre nombrosos vianants s’aturen a observar el muntatge de la instal·lació. Al mateix temps, una pancarta destaca que la pista és ‘zero emissions’, ja que l’empresa responsable preveu compensar la petjada de carboni a través d’un projecte eòlic. Aquesta compensació, però, no reverteix directament a Vilafranca.

Vilafranca Activa preveu inaugurar la pista amb un acte oficial aquest dissabte, però l’endarreriment del muntatge ha comportat que no pugui obrir portes al públic fins diumenge al matí A partir d’aleshores, funcionarà cada dia en torns de matí i tarda fins el 2 de gener.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local