L’escola Cristòfor Mestre de Vilafranca s’incorpora a la xarxa d’equipaments municipals amb plaques solars fotovoltaiques. Ajuntament de Vilafranca
Redacció |
Vilafranca del Penedès
30-04-2025 07:56
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’escola Cristòfor Mestre ja compta amb una instal·lació solar fotovoltaica en funcionament, que permetrà cobrir prop de la meitat del seu consum elèctric durant els dies lectius. Amb aquesta actuació, Vilafranca continua ampliant la seva xarxa d’equipaments municipals sostenibles, que ja arriba a dotze edificis públics amb sistemes d’autoconsum instal·lats.
La nova planta fotovoltaica del Cristòfor Mestre disposa de 35 kW de potència i una producció estimada de 55.000 kWh anuals, amb la qual cosa es calcula que s’evitarà l’emissió d’unes 17 tones de CO₂ a l’atmosfera cada any. En jornades lectives, aquesta energia cobreix el 43% del consum elèctric del centre escolar.
L’actuació s’emmarca dins d’un pla més ampli de sostenibilitat municipal, que ha portat plaques solars a altres escoles com Pau Boada, Mas i Perera, Dolors Piera i la llar d’infants El Parquet. En conjunt, la potència instal·lada en aquests dotze equipaments municipals arriba als 286 kW, amb una producció anual estimada de 168 MWh, equivalent al consum de 48 llars en un any.
Vilafranca compta actualment amb més de 540 instal·lacions fotovoltaiques en funcionament, sumant 3,5 MW de potència instal·lada. Tot i que la majoria d’aquestes corresponen a autoconsum domèstic individual, comencen a aparèixer iniciatives d’autoconsum compartit en edificis plurifamiliars, fet que apunta cap a una evolució en el model de producció i distribució energètica local.
Aquestes iniciatives contribueixen de forma decisiva a la reducció de consums energètics, a la generació d’energia renovable de proximitat i a l’estalvi econòmic per a les administracions i la ciutadania. A més, s’alineen amb els objectius de descarbonització marcats per la Unió Europea i desenvolupats a escala local a través del Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC).
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!