Un dels cavalls morts durant els últims Tres Tombs a Barcelona . PACMA
Redacció |
Banyeres del Penedès
19-05-2025 10:53
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Barcelona ha obert oficialment el debat sobre el futur dels Tres Tombs amb presència d’animals, després de la mort de dos cavalls durant la 14a Trobada Nacional celebrada el 3 de maig. El Consell de Convivència, Defensa i Protecció dels Animals de l’Ajuntament valorarà si la ciutat ha de continuar acollint aquest tipus de celebració amb èquids.
La proposta ha estat impulsada per les entitats INTERCIDS, DEPANA, LIBERA!, ADDA i UDOLS, que consideren que, malgrat els protocols de benestar, és impossible garantir la seguretat dels cavalls en un entorn que qualifiquen de «profundament hostil a la seva naturalesa». Assenyalen que el soroll, les aglomeracions i l'esforç físic que pateixen els animals els provoquen estrès, dolor i risc vital, com s’ha tornat a evidenciar enguany.
L’Ajuntament haurà d’analitzar els informes veterinaris i la investigació administrativa oberta per la Generalitat. També s’ha sol·licitat conèixer el pressupost públic destinat a l’esdeveniment, que aquest any ha estat de 30.000 euros.
Les opcions proposades són bé la supressió de la rua, que -per motius diversos- ja s’ha dut a terme a nombrosos municipis: Begues, Gavà, St Miquel de Balenyà, Tona, Calonge, Les Franqueses del Vallès, Mataró, l’Esquirol, Cabrera de Mar, Banyeres del Penedès, Arenys de Munt, Arenys de Mar, St Feliu de Guíxols, Bàscara, Tordera, Vic, Sant Quirze del Vallès, o bé la substitució dels animals per qualsevol tipus de recreació, tal com la combinació d’elements de tracció amb ninots que representin els cavalls, persones disfressades, o qualsevol altra forma imaginativa que serveixi realment per a fer una festa on tothom pugui gaudir.
Les entitats impulsores insisteixen que la festa pot sobreviure sense la participació d’animals. Recorden que l’origen real dels Tres Tombs era una processó de caràcter religiós entorn l’església, molt allunyada de les rues actuals amb recorreguts moderns i finalitats diferents.
El debat ara queda en mans de la Comissió Permanent del Consell i, posteriorment, dels grups municipals, que hauran de decidir si Barcelona s’afegeix a la llista de ciutats que han optat per unes festes populars més ètiques i adaptades als valors actuals.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!