Associació Cetàcea

Un estudi revela la fidelitat de zona dels caps d’olla grisos als canyons submarins del Garraf

Un terç dels exemplars analitzats mostra una vinculació alta o moderada a aquest hàbitat clau del litoral català

Un estudi revela la fidelitat de zona dels caps d’olla grisos als canyons submarins del Garraf. Associació Cetàcea

Un estudi revela la fidelitat de zona dels caps d’olla grisos als canyons submarins del Garraf. Associació Cetàcea

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els canyons submarins del Garraf són una àrea d’especial importància per als caps d’olla grisos (Grampus griseus), segons un nou estudi publicat a la revista Aquatic Conservation: Marine and Freshwater Ecosystems i liderat per l’Associació Cetàcea. Els investigadors han identificat 364 individus d’aquesta espècie mitjançant la tècnica de Foto-ID, i n’han classificat el comportament segons el grau de fidelitat a la zona.

L’estudi s’ha basat en 237 sortides de camp entre 2017 i 2023, i ha aplicat vuit índexs de fidelitat a partir de tres indicadors clau: l’ocurrència (nombre de recaptures), la permanència (temps seguit a la zona) i la periodicitat (freqüència de visites).

Els cetacis han estat agrupats en quatre perfils:

-Residents temporals, observats en diferents estacions de l’any.

-Visitants regulars, que tornen de manera repetida però en períodes curts.

-Visitants ocasionals, amb presència esporàdica.

-Transeünts, observats una única vegada.

Els resultats indiquen que al voltant d’un terç dels exemplars presenta una fidelitat alta o moderada a l’àrea dels canyons del Garraf, fet que reforça la rellevància d’aquest ecosistema per a la conservació de l’espècie al Mediterrani Occidental.

Des de l’Associació Cetàcea, que coordina projectes de recerca i divulgació sobre cetacis al litoral català, es remarca la importància de continuar amb estudis prospectius similars a altres regions per entendre millor els patrons de distribució i moviment del cap d’olla gris, una espècie encara poc estudiada però vulnerable als impactes humans.

L’estudi complet és accessible en línia: Consulta l’article. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local