180 hectàrees de plaques

Preservem l'Anoia engega una campanya de mecenatge per sufragar les despeses dels contenciosos contra tres macroparcs

L'entitat ecologista diu que el Seprona de la Guàrdia Civil els ha demanat informació sobre els projectes

Preservem l'Anoia engega una campanya de mecenatge per sufragar les despeses dels contenciosos contra tres macroparcs. ACN

Preservem l'Anoia engega una campanya de mecenatge per sufragar les despeses dels contenciosos contra tres macroparcs. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Preservem l'Anoia ha engegat aquest dimecres una campanya de mecenatge per poder sufragar les despeses que impliquen els contenciosos administratius que ha interposat contra tres macroprojectes d'energia eòlica i solar projectats a la comarca i que sumen 180 hectàrees de plaques. Els contenciosos els van presentar a la Fiscalia a finals del 2024 i des de l'entitat alerten que, sense aquests diners, no podran seguir avançant en el procés. En tres setmanes han d'aconseguir un mínim de 12.500 euros. D'altra banda, han explicat que el Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil s'ha reunit diverses vegades amb ells per recopilar informació sobre aquests projectes i investigar si tot compleix amb la normativa.

L'entitat Preservem l'Anoia ha explicat en roda de premsa que la quantitat "mínima" que s'han fixat aconseguir és de 12.300 euros, tot i que "l'òptima" seria de 35.000 euros. La campanya de micromecenatge es fa a través de la plataforma Goteo i per arribar a la quantitat mínima tenen un termini de tres setmanes. Els diners recaptats, a banda d'ajudar a cobrir les despeses judicials, també els volen destinar a impulsar estudis tècnics i informes "per contrarestar els arguments dels promotors" dels macroparcs.

Preservem l'Anoia ja va anunciar a finals del 2024 que presentaria els contenciosos contra la "mala gestió" dels tres macroparcs, i també contra diversos exalts càrrecs de la Generalitat. Un dels integrants de la plataforma, Martí Senserrich, ha detallat que els contenciosos s'han presentat en contra dels projectes de l'Aspillera Solar (Bellprat), Matacan (Sant Martí de Tous i Jorba) i Escribano (Òdena). "Els contenciosos estan en marxa i els equips jurídics i tècnics han aportat proves que evidencien greus irregularitats en la tramitació i en els impactes ambientals", ha detallat.

Demanda d'informació per part de la Guàrdia Civil

En la roda de premsa d'aquest dimecres, Preservem l'Anoia ha explicat que el Servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil s'ha reunit "un parell o tres de vegades" amb ells per recopilar informació en relació amb els tres projectes de renovables. Senserrich ha dit que aquest és un fet "molt rellevant", ja que "significa que es comencen a investigar possibles vulneracions ambientals i de normatives per part d'empreses promotores amb el vistiplau de diversos departaments de la Generalitat".

D'altra banda, des de la plataforma també han lamentat l'"opacitat" dels ajuntaments implicats. Senserrich ha explicat que el 15 d'abril passat van entrar instàncies a tots els ajuntaments afectats per demanar informació sobre l'estat en què es troba la tramitació dels macroprojectes i encara no han rebut cap resposta. "Ens preguntem què estan amagant", ha explicat l'activista.

180 hectàrees de plaques

A l'Anoia actualment hi ha tres projectes de camps solars aprovats -Matacan, Escribano i Aspillera- que afecten els municipis de Jorba, Òdena, Bellprat i Sant Martí de Tous. Tots ells tenen el mateix promotor, tot i que s'han presentat amb noms diferents, i conjuntament sumen unes 180 hectàrees. Els tres parcs ja compten amb l’autorització definitiva i només hi ha pendent iniciar les obres. Amb tot, encara falta presentar el projecte de la línia d’evacuació dels parcs, ja que, davant de l’oposició d’alguns ajuntaments per l'afectació que tenia, es va desvincular dels projectes.

Preservem l'Anoia ja va esgotar la via administrativa amb la presentació d'al·legacions i recursos d'alçada que van ser desestimats i, per això, a finals del 2024 va decidir emprendre la via judicial.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local