L’Ajuntament de Sitges adjudica a Agbar la construcció de l’estació de regeneració d’aigua. Agbar
Redacció |
Sitges
15-07-2025 15:57
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Sitges comptarà amb una Estació de Regeneració d’Aigua (ERA) de la mà d’Agbar, companyia adjudicatària d’aquest projecte liderat per l’Ajuntament de Sitges, i que s’executarà amb fons europeus Next Generation per import de més d’1,4 milions d’euros. Aquest nou equipament, que estarà ubicat en un solar municipal del Passeig de la Riera de Ribes, permetrà reutilitzar l’aigua de la depuradora de Sitges-Sant Pere de Ribes i destinar-la a usos urbans com la neteja de carrers i el reg de jardins i zones esportives, alliberant així recursos d’aigua potable per al consum humà.
La nova infraestructura, que estarà operativa el primer trimestre de l’any vinent, podrà tractar 300 mil metres cúbics d’aigua anualment, aproximadament el 5 % de l’aigua depurada. A través de processos avançats de filtració i ultrafiltració, la planta podrà oferir aigua de qualitat òptima per als usos descrits anteriorment.
Més concretament, en una primera fase, tindrà lloc la filtració de l’aigua residual amb una capa inferior de sorra i una superior d’antracita, per capturar els sòlids amb més volum. En una segona fase es durà a terme la ultrafiltració amb un sistema de membranes que utilitzen tecnologia d'última generació per eliminar sòlids en suspensió, bacteris i impureses.
El projecte es desenvolupa dins un àmbit periurbà que limita amb un espai natural protegit d’elevada sensibilitat ecològica, com és la Riera de Ribes, inclosa en el PEIN Massís del Garraf i la Xarxa Natura 2000. Aquest entorn, caracteritzat per la presència d’una zona humida al límit entre aigua dolça i salada, acull una biodiversitat d’alt valor i exerceix funcions ecosistèmiques essencials. Per això, Agbar ha proposat mesures de naturalització, que responen a la necessitat d’integrar l’ERA en el paisatge de manera respectuosa i funcional, afavorint la seva compatibilitat amb l’ecosistema existent i potenciant els serveis ambientals que pot oferir aquesta infraestructura. Aquestes actuacions tenen per objectiu reduir l’impacte visual, acústic i ecològic, alhora que promouen una simbiosi entre la infraestructura grisa i l’espai verd que l’envolta, afavorint la biodiversitat local i la connectivitat ecològica.
La construcció d’aquesta nova planta de tractament d’aigua regenerada representa una solució estratègica, sostenible i necessària per preservar els recursos hídrics, alhora que dona solidesa al compromís de l’Ajuntament amb la certificació Biosphere Gold Destination, que va obtenir l’any 2022. Recordem que Sitges es va convertir en destinació certificada Biosphere l’any 2016, sent la segona localitat de Catalunya en obtenir aquest reconeixement després de Barcelona. El servei d’Agbar a Sitges ho faria al juny del 2022.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!