Transport públic

La Generalitat licita les obres del soterrament de l'estació d'FGC a Igualada per 37 MEUR

Els treballs s'allargaran 28 mesos i permetran suprimir el pas a nivell, una llarga reivindicació de la ciutat

La Generalitat licita les obres del soterrament de l'estació d'FGC a Igualada per 37 MEUR. ACN

La Generalitat licita les obres del soterrament de l'estació d'FGC a Igualada per 37 MEUR. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha anunciat aquest divendres que el Govern ha iniciat la licitació de les obres per soterrar l'estació d'FGC a Igualada amb una inversió estimada de 37 MEUR. Està previst que les obres comencin a principis del 2026 i s'allarguin durant 28 mesos. El projecte permetrà eliminar el pas a nivell, una llarga reivindicació de la ciutat. A més, també es construirà un aparcament soterrani, un parc i un nou passeig que connectarà amb el municipi veí de Vilanova del Camí. Paneque ha destacat que amb aquest projecte es guanyaran 7.500 m2 d'espai públic que ara estan ocupats per la infraestructura ferroviària.

Paneque ha presentat aquest divendres a Igualada el projecte per suprimir el pas a nivell de la línia Llobregat-Anoia de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i la integració urbana del traçat ferroviari fins a l'estació d'Igualada. L'actuació comportarà soterrar un tram de la línia al seu pas pel nucli urbà i millorarà la integració urbana de la infraestructura i la mobilitat de l'entorn. La consellera ha subratllat que el projecte és "molt més que una infraestructura", ja que "millorarà criteris de seguretat, de sostenibilitat, de cohesió urbana i de qualitat de vida". "És un projecte transformador que posaré d'exemple com a projecte d'infraestructura que el Govern vol potenciar", ha subratllat.

La consellera ha anunciat que aquest divendres ha donat l'ordre perquè es faci la licitació dels treballs d'obra civil, de la via, de la catenària i també de la integració urbana. L'actuació s'ha dividit en dos projectes. Ara es liciten els treballs d'obra civil per un import de 29 MEUR. Al mateix temps, la Generalitat està redactant el projecte d'arquitectura i instal·lacions ferroviàries i no ferroviàries, que s'enllestirà aquest any i comporta unes actuacions estimades en 8 MEUR. La consellera ha explicat que està previst que les obres comencin a principis del 2026 i s'allarguin fins al 2028 amb una inversió total estimada de 37 MEUR.

Un dels fets més destacats d'aquesta actuació és que s'eliminarà l'actual pas a nivell de l'avinguda de Montserrat d'Igualada amb el soterrament de les vies del tren. El tram que es cobrirà discorre entre l'actual pont ferroviari de la riera d'Òdena i l'estació d'FGC d'Igualada, amb una longitud total de 410 metres. El traçat de via única es duplicarà en el tram final d'entrada a l'estació per situar les dues vies a banda i banda d'una andana central de 6,80 metres d'amplada.

L'estació actual d'FGC a Igualada se soterrarà i comptarà amb les corresponents dependències tècniques i equipaments, així com escales fixes i mecàniques, un ascensor i un accés a escala de carrer.

Una altra de les potes del projecte és la integració urbana de la línia d'FGC a Igualada i la recuperació de l'espai en superfície. Es preveu urbanitzar una superfície de 21.000 m2, dels quals 7.500 corresponen al nou espai públic que es guanya a la infraestructura ferroviària. L'objectiu és donar continuïtat al recorregut del passeig de Jacint Verdaguer i del carrer del Carrilet fins al nucli urbà de Vilanova del Camí.

Finalment, també es construirà una passera per a vianants i ciclistes per a facilitar la mobilitat entre els nuclis urbans d'Igualada i Vilanova del Camí. Aquesta passera se situarà a sobre de la riera d'Òdena i serà una estructura metàl·lica de prop de 70 metres de longitud i 4 metres d'ample.

Una llarga reivindicació de la ciutat

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha recordat durant la seva intervenció que aquesta és una reivindicació històrica de la ciutat que es remunta als anys setanta. "Tenim una trinxera que fa inviable que Igualada sigui una ciutat homogènia, ja que aquest pas a nivell trenca la mobilitat amb els vehicles i amb el transport públic", ha lamentat Castells. En aquest sentit, ha agraït l'aposta del Govern per fer realitat el projecte: "En aquest darrer any hem vist un impuls extraordinari. Ara sí que sí". El batlle ha dit que aquesta serà una "gran obra de transformació de la ciutat" i ha demanat paciència els veïns mentre s'executin els treballs.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local