Mapa de la línia ferroviària orbital entre Vilanova i Vilafranca.
VD |
01-01-2006 18:40
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Aquest és un primer pas decisiu que impulsa un projecte clau per a la mobilitat metropolitana i una demanda història del territori del Penedès, que reclama millors connexions, especialment, amb transport públic.
El nou tren unirà Vilanova i Mataró en un recorregut de 106 km que passarà pels següents municipis: Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes, Canyelles, Vilafranca del Penedès, la Granada, Subirats, Sant Sadurní dAnoia, Gelida, Martorell, Terrassa, Sabadell, Barberà del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Mollet del Vallès, Montmeló o Parets del Vallès, Granollers, la Roca del Vallès, Argentona i Mataró.
En total, la línia orbital suposarà la construcció de 55 km de noves vies ferroviàries i es donarà servei a 25 estacions, vuit de les quals seran de nova creació. En el cas de la comarca del Garraf, les noves parades es faran a Roquetes, l'hospital de Sant Camil i Canyelles, segons l'estudi presentat per Nadal. De les noves parades que es faran per a la nova línia, quatre seran soterrades.
El tren orbital, que comporarà una inversió de 1.227 euros, servirà directament una població de més de 870.000 habitants i es preveu que la utilitzin uns 16 milions de viatgers lany. De fet, la nova línia permetrà trenca la radialitat de les infraestructures, facilitarà una comunicació en xarxa i interconnectarà ciutats metropolitanes impulsant el seu desenvolupament social i econòmic.
Lestudi de traçat analitza la viabilitat de la implantació duna línia ferroviària entre Vilanova i la Geltrú i Mataró, que en alguns trams es recolzarà en línies ja existents i considerarà quatre trams de nova construcció. El treball estudia les característiques físiques i geològiques de làmbit, analitza les característiques socioeconòmiques, preveu la demanda potencial, avalua l impacte ambiental i urbanístic i fa una primera valoració econòmica del projecte. Fruit de tots aquests factors, es genera i es fa una preselecció de les alternatives de traçat més òptimes per a aquesta línia. Aquest document té com a antecedent la proposta del Pla director dinfraestructures de transport públic col·lectiu 2001-2010 de la regió metropolitana de Barcelona (PDI), on ja figura com a actuació no programada pendent de nous estudis la Línia Orbital Ferroviària.
En la zona de la línia orbital, algunes ciutats actuen com a pols datracció o generadors de mobilitat. Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès funcionen com a dos sectors amb dinàmiques pròpies, dues capitals de comarca que conformaran un dels trams de la línia: Vilanova i la Geltrú-Vilafranca del Penedès, per Sant Pere de Ribes i Canyelles.
L'estudi proposa un tram de línia de 18 quilòmetres, dels quals 10 seran en túnel. La línia comptarà amb tres noves estacions: Les Roquetes, Hospital Sant Camil i Canyelles, i el recorregut entre Vilanova i Vilafranca es preveu que sigui de 19 minuts. El traçat sinicia a lestació de Vilanova, des d on surt per les vies actuals passant per la zona de la Punta Llarga, per sortir-ne fent un gir a esquerres per arribar al nucli de les Roquetes, on es preveu una nova estació.
La nova línia es dirigeix, creuant la C-32, cap a lestació Hospital de Sant Camil, a tocar de Sant Pere de Ribes, des d on enfila fins a la població de Canyelles, on hi ha la tercera estació daquest tram. Aleshores, les vies avancen cap al nord aprofitant la vall de la riera de Vilafranca, voreja Sant Miquel d Olèrdola i enllaça finalment amb les vies existents de la C-4 de Rodalies al sud del nucli de Vilafranca i es dirigeix cap a lestació daquesta ciutat.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!