Flash

La planta de biogàs del Garraf obté la certificació europea Emas

La instal.lació és la primera de generació elèctrica de Catalunya que obté aquesta certificació

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Maria Comellas, que havia estat coordinadora del departament d'Acció Territorial de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú fins fa dos anys, ha fet el lliurament del certificat al gerent de la UTE Biogàs Garraf, Jordi Rovira, i al coordinador de Medi Ambient, Sergi Marcús, ambdós en representació d’Endesa Cogeneración y Renovables. També hi han assistit representants de TIRSSA, els empleats de la planta i representants d’Endesa Catalunya, entre ells Albert Alegre i Jordi Valls.

La planta de biogàs del Garraf, que va iniciar la seva activitat el mes de maig de 2003, s’encarrega de captar i valoritzar energèticament el biogàs del dipòsit controlat de la Vall d’en Joan. Aquest dipòsit és un dels més grans d’Espanya i des de 1974 rep la majoria dels residus sòlids urbans de l’àrea metropolitana de Barcelona. Des del seu funcionament s’hi han dipositat més de 26 milions de tones.

La instal·lació capta el biogàs que genera la descomposició dels residus a través d’una xarxa formada per uns 300 pous de 20 metres de profunditat i el tracta adequadament mitjançant una planta de valorització energètica amb 12 motogeneradors de 1.048 kW cadascun (12.576 en total). L’energia resultant, elevada a 66 kV de tensió gràcies a una subestació, s’aboca a la xarxa a través d’una línia elèctrica. D’aquesta manera, la planta de biogàs no només contribueix significativament al desenvolupament sostenible, sinó que destrueix els compostos causants de les males olors característiques dels abocadors.

Així, a ple funcionament, cal destacar que la planta de biogàs del Garraf genera uns 100 milions de kWh a l’any, que és l’energia que consumeix durant tot un any l’enllumenat públic i artístic de la ciutat de Barcelona. Així mateix, es valoritzen energèticament uns 56 milions de metres cúbics de biogàs a l’any, i s’eliminen uns 28.000.000 m3/any de metà, fet que equival a una reducció d’unes 420.000 tones a l’any de CO2.

L’equip de treball de la UTE Biogàs Garraf, que ha desenvolupat les tasques per obtenir aquestes certificacions, ha comptat amb la col·laboració i l’experiència de la Direcció de Medi Ambient i Desenvolupament Sostenible d’Endesa.

L’Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus (EMSHTR) va adjudicar, l’any 2001, a la UTE Biogàs Garraf, la desgasificació i valorització energètica del biogàs del dipòsit controlat de la Vall d’en Joan.


El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local